Megmentette az agydaganatos Matt Allen életét a Kilenc élet



Filmek, amelyek valamilyen módon segítettek az embereknek.A Nagy Lebowski: Egy Jeff Dowd nevű férfi ihlette a Nagy Lebowski Tökijét. Jeff az egyik interjúban elmesélte, hogy A nagy Lebowski egy amerikai tűzoltónak nyújtott segítséget, aki a 9/11-es merénylet után a WTC romjainál mentette az embereket.

A mentőakció után a tűzoltó poszttraumás stressz zavarban szenvedett. Az egyik nap meglátta a tévéje tetején A nagy Lebowski DVD-t, ezért megnézte a filmet, ami jó ötlet volt, mert 6 hónap után végre újra tudott nevetni.

Az élet csodaszép: Frank Capra filmjének „életmentéseiről” több anekdota kering a köztudatban. Az élet csodaszép arról szól, hogy az üzletember George Bailey bankja csődbe megy, ezért a férfi úgy érzi, hogy nincs értelme az életének.

Ekkor megjelenik egy angyal, Clarence, aki megmutatja a férfinak, hogy milyen sivár hely lett volna a város, ha nincs Bailey. Az imdb oldalán többen leírták, hogy hogyan mentette meg az életüket a film: „Az életemnek abban az időszakában néztem meg a filmet, amikor úgy éreztem, hogy nincs miért élnem, de Az élet csodaszép gyökeresen megváltoztatta a gondolkodásmódomat.”

Fel!: Celine Dion nagyon összetört, amikor a férje, Rene Angelil meghalt. Az énekesnő fájdalmán az is rontott, hogy ikrei, Addy és Nelson, csak 5 évesek voltak. Dion több könyvet elolvasott arról, hogy hogyan lehet a halálról érhetően, világosan, a legkevésbé fájdalmasan beszélni a kicsiknek, de ez nem segített. Az énekesnő számára végül a Fel! című film volt „életmentő”.

A sztori megteremtette a megfelelő kontextust, amiben a híresség megbeszélte a helyzetet a kicsikkel, akiktől ezt kérdezte: „Melyik volt az a film, amelyben Ellie meghalt?”

Az ikrek azt válaszolta, hogy a Fel!, majd Dion a filmben látott szereplő párosra hivatkozva mondta azt a gyerekeknek, hogy az apjuk már Ellie-vel van.

A szépség és a szörnyeteg: Egy blogger mesélt arról, amikor súlyos depresszióba esett, folyamatosan zaklatták, ezért szociálisan elszigetelődött, és többször próbálkozott az öngyilkossággal.

A blogger életét csak az Aladdin című Disney-film tette elviselhetőbbé. Hosszú évekig nem nézett mást, de aztán megfogadta az anyukája tanácsát, és megpróbálta kiszélesíteni a látókörét. A választása A szépség és a szörnyetegre esett. A Disney-mese alaposan meglepte a bloggert, mert a karakterekben a saját életére ismert. A blogger elárulta, hogy a film megmentette az életét, mert megtanulta elfogadni az őt körülvevő világot, végre ki tudja fejezni önmagát, és megszabadult a kétségeitől, a félelmeitől.

Kilenc élet: Matt Allen forgatókönyvírói karrierje jól indult, de a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja miatt egyre nehezebb volt pénzt keresni a szakmával, pedig egy bizonyos összegre szükség volt az egészségbiztosítás finanszírozására.

Ekkor jelent meg Christophe Lambert, akinek az az ötlete támadt, hogy kellene egy Woody Allen-szerű film arról, hogy a főhős lelke átszáll egy macska testébe. Az írógárdában többen nem hittek abban, hogy ez az ötlet sikeres lehet, de azért megírták a scriptet, ami tetszett Lambertnek, tehát meglett a pénz az egészségbiztosításra.

Hamarosan kiderült, hogy erre nagy szükség volt, ugyanis Allennek agydaganata volt, ami miatt sürgősen meg kell műteni. A beavatkozás 500 ezer dollárba került. Ha nincs az egészségbiztosítás, akkor ezt az összeget biztos, hogy nem tudta volna kifizetni.

(Forrás: port.hu)

 

Ajánló

Ajánló