Edinburgh legjobb kirándulóhelyeiSkóciában muszáj felfedezni a díjnyertes strandot, a madárszigetet, de a Királyi Kertet sem hagyhatja ki a turista.Royal Botanic Garden: Az egész évben látogatható Royal Botanic Gardent két orvos, Dr. Robert Sibbald és Dr. Andrew Balfour alapította 1670-ben. A kertbe található skót fák és virágok mellett a világ minden tájáról érkeztek ide növények. A Royal Botanic Garden egyik leghíresebb gyűjteménye a rododendron kollekció, ami a világ egyik legnagyobb állománya.

Az arborétum tudományos központként is funkcionál, illetve Edinburgh mellett Dawyck, Logan és Benmore területén is található egy-egy kert, ahol speciális szakgyűjteménnyel foglalkoznak. A Királyi Kertben nagyjából 273 ezer növény, több, mint 13.300 növényfaj található. A herbárium több, mint 3 millió példányt tartalmaz. A Föld összes ismert növényfajának a 4 százaléka látható a kertben.

A növények mellett a könyvtárat is érdemes megtekinteni, ugyanis ez az ország egyik legnagyobbja a 70.000 könyvével és a 150.000 folyóiratával. Az állomány nyilvános.

North Berwick: A Firth of Forth déli partján fekvő tengerparti város már a XIX. században népszerű nyaralóhely volt, köszönhetően a homokos öbölnek, zöld tájnak, ami mellett még több száz éves golfpálya is üzemel a területen.

A part meseszép, ráadásul onnan több szigetet is láthatunk, például a Bass Rockot. North Berwick szélén található North Berwick Law, a 187 méter magas vulkáni domb, amin egy napóleoni időből származó épület áll.

Bass Rock: A 107 méter magas, sziklás, vulkanikus eredetű, Bass Rock sziget, ami Firth of Forth külterületén található, már messziről kitűnik a jellegzetes színeivel. A jó ideje lakatlan terület a morus (szula) madártelep miatt kapott hírnevet.

Napjainkban itt él a világ legnagyobb morus (szula) kolóniája, ami több, mint 150.000 madárból áll. Mivel költözőmadarakról van szó, emiatt október végén Afrika felé veszik az irányt, ám a 320 millió éves Bass Rock más madaraknak is otthont ad.

Arthur's Seat: Mindenképpen megéri felmászni a 250,5 méter magas dombra, ami a fővárosi Holyrood Parkban található, ugyanis mesés kilátás nyílik onnan a vidékre és a városra. Az Arthur's Seat igen érdekes látványt nyújt, mert év közben zöldellő, gyepes, bozótos terep, de tavasszal sárga színbe borul a virágzó bokrok miatt.

Aberdour: A Firth of Forth északi partján fekvő homokos tengerpart dugig van napsütéses időkben, ami nem csoda, hiszen Aberdour festői szépségét kitüntetéssel díjazták. A Fife déli partján található történelmi faluból nagyszerű a kilátás a Inchcolm szigetére, Leithre és Edinburgh-ra. A település két legfontosabb strandja a Silver Sands és a Black Sands.

 

Dean Village: A hely légköre mindenkivel elfeledteti, hogy valójában egy nyüzsgő nagyváros központjában áll. Dean Village harmóniáját a madárdal, a vízcsobogása és a fák között susogó szél adja.

A turisták körében ma népszerű sétáló és kirándulóhely a Water of Leith Walkway, ahol órákig elbarangolhat az ember. A séta biztos, hogy nem lesz unalmas, hiszen parkok, vízesések, erdős területek, modern lakóházak és régi boltíves hidak váltják egymást.

Falkirk kerék: A látványos és ritka műszaki megoldás a Falkirk és Edinburgh között húzódó Union-csatornát, és a Falkirk és Glasgow közötti Forth- és Clyde-csatornát köti össze. A 35 méter átmérőjű, 2002-ben átadott, kerék a kelta kétfejű baltára hasonlít. Ha a turisták megnézték a kereket, akkor látogatóközpont, játszótér, étterem és sétány is várja őket.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló