Családi kirándulásra alkalmas barlangok



Öt magyar barlang, ahol a kicsik és nagyok is jól fogják érezni magukat.Aggteleki cseppkőbarlang: Magyarország nemzeti parkjai közül az Aggteleki Nemzeti Park az egyetlen, amelyet elsősorban a felszíni és a felszín alatti világ védelme érdekében hoztak létre 1985-ben. A terület közel 20 ezer hektár, amelyen 20, kisebb-nagyobb barlang található.

A látogatók számos barlangtúra közül választhatják ki a vállalkozó kedvüknek és bátorságuknak leginkább megfelelőt. A családdal dönthettek az 1 órás könnyű séta mellett, de akár 6-7 órás kalandtúrára is vállalkozhattok.

A környék további híres barlangjai, amiket szintén érdemes megnéznie az egész családnak:

Béke-barlang

Földvári-barlang

Kossuth-barlang

Meteor-barlang

Rákóczi-barlang

Vass Imre-barlang

Tapolcai-tavasbarlang: Tapolca alatt található a 3280 méter hosszú tavasbarlang, aminek a mélysége a bejárattól számítva 16 méter. A barlangot a mészkő repedéseibe bejutó víz alakította ki. A Tapolcai-tavasbarlangban csónakos körtúrán vehet részt az egész család.

2015. január 20-án 770 méteres, tíztermes látogatóközpontot adtak át a barlang felett. A gyerekekre kúszóbarlang, mászófal és játszótér is vár, míg a felnőttek az érzékelési képességeiket tehetik próbára a „kőtapogató” játékkal.

Csodabogyós-barlang, Balatonederics: Magyarország kilencedik, a Dunántúlnak pedig a hatodik leghosszabb barlangja a Keleti-hegység keleti peremén, Balatonederics közelében nyíló Csodabogyós-barlang.

A barlang ma ismert járatainak hossza összesen 6 kilométer, a mélysége pedig 136 méter, ám a barlangtúra ennek csak a töredékét érinti. Vannak szakaszok, ahol csak négykézláb, hason csúszva lehet haladni.

A barlang nincs kivilágítva, ezért a látogatók védősisakot, barlangász overált és fejlámpát kapnak a tájékozódáshoz, amiben tapasztalt túravezető is segít. A barlangot nem lehet gépjárművel megközelíteni, ezért nagyjából 40 percet kell sétálni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park meseszép erdejében ahhoz, hogy a bázisról eljuss a barlang bejáratához.

Szemlő-hegyi-barlang, Budapest: A főváros II. kerületében, a Pusztaszeri úton található család- és gyerekbarát, fokozatosan védett Szemlő-hegyi-barlang. A nagyjából 300 méteres túraútvonal kényelmes betonjárdákból és lépcsőkből áll.

A vezetett barlangtúra egy pontján a teljes sötétséget is megtapasztalhatják a látogatók. A barlang levegője tiszta és pormentes, ezért asztmás és légúti betegségben szenvedők kezelésére is ideális. A felszínen geológiai tanösvény, játszótér, a föld alatt pedig varázslatos világ várja az egész családot.

Barlangfürdő, Miskolctapolca: Melegforrások fölött emelkedő barlangban alakították ki a Barlangfürdőt. A Tavas-barlang minden látogató számára egyedülálló élményt nyújt, ráadásul a hegy mélyéről fakadó 30 fokos fürdővíz és a barlang klímája gyógyhatással rendelkezik.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló