Külön világot teremtett a természet a Balaton közeli barlangokban



Három föld alatti járat, ahova érdemes leereszkedni.Ha a balatoni nyaralásod nem csak a strandolásról szól, hanem a környék felfedezéséről is, akkor a levendulamezők, állatkertek felkeresése és a városlátogatásokon mellett remek program a barlangok felfedezése, ahol nem csak a nyári hőség elől rejtőzhetsz el, hanem megcsodálhatod a természet erői alkotta, mesés föld alatti világot is.

Balatonederics, Csodabogyós-barlang: A Keszthelyi-hegység keleti peremén található hazánk kilencedik, a Dunántúl hatodik leghosszabb barlangja, ami a nevét a mellette található szúrós, örökzöld növényről, a csodabogyóról kapta.

A tengerszint felett 393 méterrel található barlang eddig ismert járatainak teljes hossza 6 kilométer, a mélysége pedig -136 méter. A járatok jellemzően a tektonikus mozgás következtében alakultak ki. Némely szakasza (például Függőkert és Meseország) sok és változatos természeti képződménnyel ejt ámulatba. Egyes helyeken embermagasságú cseppkőoszlopok és függőcseppkövek nyújtanak különleges látványt.

Ha szervezett barlangi kalandtúrára vállalkoznál, akkor három útvonal (Alap, Extrém 1, Extrém 2) közül választhatsz. Ebben az esetben profi túravezetők mutatják meg a Csodabogyós-barlang meseszerű világát. Ha fel akarod fedezni a lenti világot, akkor számíts rá, hogy szűk helyeken kell kúsznod és másznod, tehát biztos, hogy koszos leszel.

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont: Magyarország egyik legismertebb és legkülönlegesebb barlangja a Tapolcai-tavasbarlang, ami az egyetlen olyan hazai barlang, amit csónakkal lehet bejárni.

A város alatti világban, ahol türkizkék vizű tavon csónakázhatsz, kellemes, 20 °C körüli a levegő hőmérséklete. Ide mindenképpen érdemes ellátogatnod, ha a Balaton környékén jársz, hiszen egyedi élővilág és természeti szépségek várnak.

Habár csónakázás mindenki számára különleges élmény, mégse erre élezd ki a kirándulást, mert a tavon való ringatózás elég rövid ideig tart. Ugyanakkor a 2015-ben nyílt Látogatóközpont kiállításainak megtekintésére nyugodtan rászánhatsz egy fél napot.

A látogatóközpont fogadóépületében található tárlat a karsztvidékek különleges világát ismerteti meg. A látogatóközpont tíz terme a titokzatos barlangok legérdekesebb látnivalóit mutatják be. A gyerekek a kúszóbarlanggal foglalhatják el magukat, amíg a felnőttek a „kőtapogatóval” tehetik próbára az érzékelési képességeiket. Mindemellett ősföldrajzi festmények mutatják be a régi korok élővilágát, míg a térhatású fotókkal és filmekkel földalatti felfedező utakat járhatsz be.

A látnivalók sora ezzel nem ér véget, hiszen azt is megnézheted, hogy a karsztvíz milyen csodás alakzatokat formál a mészkőből, de vár még rád Dél-Kína toronykarsztjaitól a cseppkövek birodalmán át a tapolcai barlangok törékeny szépségű kristályvilága is. Mindezt megkoronázza a láva- és jégbarlang, trópusi őskarszt, és még rengeteg más érdekesség.

Balatonfüred, Lóczy-barlang: A Tamás-hegy nyugati oldalán található járatot 1882-ben tárták fel, majd 1934-ben megnyitották a közönség előtt. Az üstre hasonlító oldási formák mellett a borsókövek is arról mesélnek, hogy hogyan alakult ki a barlang, ahol szép és változatos oldásformák, a barlang felépítését demonstráló vékony réteges mészkőfalak tekinthetőek meg.

A Lóczy-barlangot szakszerű vezetéssel, nagyjából 30 perc alatt fedezheted fel. A túra során látványos mészkőrétegeket nézhetsz meg a villanyfényben. A fokozatosan védett barlangban nagyjából 12 °C fok van.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló