A legjobb egynapos túrautak Magyarországon



Az Ördög-árok, a Spartacus-ösvény és a Gyilkos-tó is várja a kirándulókat.Joggal lehetünk büszkék a hazánkra, hiszen Magyarország történelmi emlékekben és természeti kincsekben is gazdag, ráadásul nem egy esetben elég csak egynaposra tervezni a kirándulást, mert ennyi idő alatt is teljesíthetünk egy-egy olyan túraútvonalat, amely egy életre szóló élménnyel fog gazdagítani.

Ásványgyűjtés az Ördög-árokban: Elsősorban azoknak nyerheti el a tetszését ez a túraútvonal, akik rajonganak az ásványi kövekért, és kedvüket lelik az újraművelt bauxitbányák látványában, amelynek falai téglavörös, lila, sárga, fekete és fehér színekben pompázik.

A túrázás közben körülbelül 20 ezer éves tengeri csigákat, gipszkristályokat és más kőzeteket gyűjthetünk össze. Az Ördög-árok bejárását a legegyszerűbb és legcélszerűbb a Bakonyoszlopnál, a templom mellől kezdeni.

Az Ördög-árkot különböző jelzésű turistaúton járhatjuk végig. Fontos megjegyezni, hogy ne a nyári hőségre és ne csapadékos időszakra időzítsük a kirándulást!

A Spartacus-ösvény: Abban az esetben, ha kezdő túrázónak számítunk, akkor is nagyszerű választás a Spartacus-ösvény, mert nagyon könnyen bejárható, jól jelzett, kevés szintkülönbségű útvonalról van szó. A megközelítése sem bonyolult, mert Szentendréről és a Visegrád közti országútról is könnyű eltalálni ide.

A gyalogtúra Pilisszentlászló központjából, a kis templom mellől, a Z jelzésű aszfaltos utcán indul. A Spartacus-ösvény mellett szól az is, hogy a végigjárás normál esetben nem jár semmiféle nehézséggel, ugyanis csak eső, havazás után kell jobban odafigyelnünk.

Az út során elgyönyörködhetünk a bükkerdőben, megcsodálhatjuk a kunyhókat, a sziklákat, itt-ott pedig a Duna is felbukkan. A séta közben érdemes kitérőt tenni a tűleveleiről híres Bertényi Miklós Füvészkertbe, amihez a belépőjegyet megvehetjük az Ördögmalom Erdei Étteremben. A túra ugyanannál a kápolnánál ér véget, ahonnan elindultunk, tehát nehéz lenne eltévedni.

A Gyilkos-tó: A Somberek-séd völgyében, az erdő mélyén, kicsinyke tisztásként húzódik meg a Hamuházi-rét. Annak idején itt állt a hubertlaki vadászkastély, aminek az erdőbirtokos és nagy vadász hírében álló Eszterházy-gróf volt a tulajdonosa.

A szemet gyönyörködtető épület az 1900-as évek második felében teljesen leégett. A helyén csak egy vadászház áll, aminek közelében, a völgyben található a mesterségesen kialakított Hubertlaki-tó, avagy másik nevén Gyilkos-tó, aminek különlegessége az, hogy elárasztják a vízből kiálló fák. A meseszép túraút kiindulópontja az Odvaskői hotel parkolója, ahonnan 3,3 kilométeres séta után juthatunk el a tóhoz.

(Forrás: femcafe.hu)

Ajánló

Ajánló