Elhagyatott helyek Magyarországon 

Lepusztult épületek és városrészek vonzzák az urbexeseket.

Közlemény:

"A 2021. szeptember 29. napján "Elhagyatott helyek Magyarországon" címmel megjelent cikkünk kapcsán azt a valós tényt, hogy a Szellemváros magánterület és nyilvánosság számára nem látogatható abban a hamis színben tüntettük fel, hogy a Szellemváros az urbexesek számára jó alternatívaként kínálkozik, amennyiben kalandot keresnének. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Szellemváros magánterület, mely ennél fogva sem az urbexesek sem a nyilvánosság számára nem látogatható. A Szellemváros élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető állapotban van ezért annak tulajdonosa nyomatékosan kéri az érdeklődőket, valamint a kalandvágyókat, hogy a Szellemváros látogatásától a tragédiák és a balesetek megelőzése és elkerülése érdekében tartózkodni szíveskedjenek."

 

Általában külföldi helyek jutnak először az ember eszébe az elhagyatott, pusztulásra ítélt épületekről, szellemfalvakról, pedig Magyarországon is szép számmal találni ilyen hanyatlásnak indult helyszínt, s míg sokan nem látják meg ezekben a szépséget, addig az urbexesek igen.

Ugyanakkor, ahogy a külföldi elhagyatott helyek esetében, úgy a magyar célpontokkal kapcsolatban is előfordulhatnak veszélyek, hiszen könnyen lehet, hogy valamilyen, talán illegális, okból kifolyólag másnak is eszébe jut egy elhagyatott épület felkeresése, ahol akár a vadállatok és elkóborolt kutyák is megjelenhetnek.

Ha a veszélyek ellenére valaki mégis belevágna a kalandba, akkor íme néhány, hazánk elhagyatott helyei közül!

Országos pszichiátriai és neurológiai intézet: Az 1868-ban épített királyi tébolyda, avagy Országos pszichiátriai és neurológiai intézet, az opni 2007 óta áll üresen. Működése ideje alatt állítólag emberségesen bántak az itt kezelt betegekkel, majd a második világháború alatt és után katonai kórházként funkcionált, ahol tbc-s, ideg- és elmebeteg orosz katonákat kezeltek. A legutolsó, idén augusztusi hír szerint a jelenlegi tulajdonos árulja az épületet.

Ify-kápolna, Szent György-hegy: Ify Lajos halála, 1967 óta áll üresen az Emmaus birtok néven is ismert, elhanyagolt állapotú Ify-kápolna, amit a helyiek nemcsak a Szent György-hegy, hanem az egész Balaton leghátborzongatóbb helyeként tartanak számon.

Fekete-kastély, Balatonederics: Az Ederics külterületén található Fekete-kastély állítólag a korábban feketére festett kapuiról és ablakairól kapta a nevét, ám kaphatta volna a múltjáról is, hiszen több tragédia és haláleset is bekövetkezett itt.

A Fekete-kastélyt a Nedeczky család építette a XVIII. század végén. Az első gyilkosság 1912-ben történt, amikor is egy gulyás, állítólag féltékenységből, megölte a szerelmét, a kastély szakácsnőjét. Ezután a tulajdonos, Nedeczky Jenő öngyilkosságot követett el 1914-ben, a 74. születésnapján.

1928-ban egy pesti ügyvéd, Vág Jenő költözött ide a nejével, majd öngyilkos lett, miután rajtakapta a feleségét egy másik férfival. Később a hűtlen feleség új férje is megölte magát. 1945-ben egy miniszteri főtanácsos vetett véget az életének a kastélyban, miután a németek rájöttek, hogy kettős ügynök.

Ezt követően az épület szakszervezeti gyereküdülőként működött, de most már több évtizede elhagyatottan áll, aminek következményeként az épület folyamatosan pusztul, a természet pedig kezdi visszafoglalni a területet.

Szellemváros, Szentkirályszabadja: Az 1960-as években épült a szentkirályszabadjai repülőtér mellett az a lakótelep-komplexum, amit a helyiek csak szellemvárosként, illetve a magyar Csernobilként emlegetettnek.

A régen az ebben autonóm kisvárosban élők saját szubkultúrát alakítottak ki maguknak, ám a szovjet hadsereg Magyarországról való 1991-es kivonulása óta üresen áll a terület, ahol a természet birtokba vette az egykori panelblokkokat. Mára bokrok, bozótok, gaz és fás területek nőtték be az egykori katonai kisvárost, ahol a kóbor kutyák és graffitisek is gyakran megfordulnak.

Kripta-villa, Fonyód: 1914-ben, már családos emberként építette Abrudbányai-Rédinger Ödön ezt a morbid fonyódi villát az esküvőjük előtt elhunyt menyasszonyának, Magdusnak. Az épületbe márványból kifaragott nászágy található, rajta Magdus és Ödön fekvő másával.

Az eredeti terv szerint a villába helyezték volna el az elhunyt menyasszony hamvait, de a háború miatt ez végül nem történt meg. Később az a szóbeszéd terjedt el, hogy a villában szellem kísért. Egy másik legenda szerint az a férfi és nő, aki megfogja egymás kezét a villa nászágya felett, örökre együtt marad.

A villához tartozó másik érdekesség, hogy 2017-ben a felújítás után, itt helyezték el a fonyódi születésű, 1986-ban meghalt szépségkirálynő, Molnár Csilla mellszobrát.

(Forrás: utazom.com, welovebalaton.hu, hellovidek.hu, vaskarika.hu, balaton.hu, szellemvarosok.blog.hu, bartlap.hu)

Ajánló

Ajánló