Ismerj meg néhány tradicionális izlandi ételt!



Mit érdemes megkóstolni a szigetországban?Izlandi kenyér: Izlandon nem terem meg a gabona, ezért a helyiek megküzdöttek a levélkenyerükért, aminek a neve laufabrauð, és amit általában karácsony előtt készítettek el, mintákat rajtolva a tésztába.

Emellett a flatkaka is népszerű. Ezt a lapos, kerek, rozsból készített kenyeret eleinte a tűz felett sütötték, de napjainkban már öntöttvas serpenyőben készül. Izlandon a rúgbrauð nevű édes rozskenyeret is meg kell kóstolni, ami hagyományosan úgy készül, hogy kialudt tűz pislákoló parázsára teszik, fűvel lefedik és reggelig így hagyják.

Izlandon a cukor csak a XIX. században jelent meg, szélesítve a péksütemény kínálatot. Ennek köszönhetően született meg a fahéjjal töltött kenyér, a snúður, amit csokoládéval, karamellel vagy cukormázzal öntenek le.

A pönnukökur a palacsinta izlandi megfelelője, amit az esetek többségében rengeteg cukorral, lekvárral és tejszínhabbal megkenve, összehajtogatva tálalnak fel. Ha ennél különlegesebb izlandi ételt kóstolnánk, akkor Reykjavíkban járva, a Kaffi Loki kávézóban kóstolhatjuk meg a rúgbrauðs nevű rozskenyér fagylaltot.

Fagylalt: Izlandon a lágy fagylalt, azaz a ís með dýfu og kurli örvend a legnagyobb népszerűségnek. Ezeket cukorral, csokoládéval teszik még vonzóbbá. A mindennel megpakolt extra fagylalt neve bragðarefurt. Ennek a nagy pohárban felszolgált édességnek az alapja általában vanília fagylalt, amit háromféle gyümölccsel vagy édességgel szórnak meg, alaposan összekeverik és kész is.

Bárány: Izlandon a füstölt bárány, a hangikjöt is kihagyhatatlan különlegesség. A hangikjöt, azaz a „lógó hús” abban az időben kapta a nevét, amikor még a füstülő fészer gerendáiról függött alá a bárányhús. Ezt az ételt hidegen és melegen is tálalhatják. Izlandon általában karácsonykor kerül az ünnepi asztalra, besamel mártással, zöldborsóval, vöröskáposztával, laufabrauð kíséretével.

Az ünnepek mellett a hangikjöt füstölve, sütve, főzve, grillezve vagy kebabként is megtalálható az országban. Habár minden formájában finom, mégis a hagyományos hangikjöt úgy néz ki, hogy szendvicsben, flatkaka kenyérrel felszolgálva fogyasztják a helyiek, akik körében ez népszerű ebédnek számít.

Ha inkább levésként kóstolnánk meg a bárányhúst, akkor a kjötsúpa nevet kell keresnünk az étlapon. Ez az étel a bárány rágósabb részeiből készül, sok zöldséggel, izlandi fűszerekkel. A feltekert füstölt bárányhúsból készült pylsa, vagyis az izlandi hotdog is megér egy kóstolást. A pylsa pirított hagymával, ketchuppal, mustárral és Remulád-mártással a legfinomabb.

Hal: Izlandon járva mindenképpen meg kell kóstolni a szárított tőkehalat, helyi nevén harðfiskurt, amit az élelmiszerboltokban és a piacon találhatnak meg a turisták, akik vajjal vagy csak magában is elfogyaszthatják.

A halas ételek esetében érdemes megkóstolni a halpörköltet, azaz a plokkfiskurt, amit fehér húsú halból, krumpliból, hagymából, lisztből és tejből készítenek. A humas nevű étellel is találkozhatunk az izlandi étlapon. A humas a déli partvidék vizeiben élő őshonos izlandi homár, ami az íze és az omlós húsa miatt jellegzetes. Finoman sütve, pizzafeltétként vagy grillezve is fogyasztható.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló