Sajthoz hasonlóan nyúlik a törökök fagylaltjaMilyen különleges hideg édességet kaphatsz a világ különböző tájain?Nem csak Magyarországon tombol a hőség, hanem az olyan népszerű nyaralóhelyeken is, mint Olaszország vagy például Törökország, ezért ilyenkor nagyon jól tud esni a fagylalt, ami valójában elég tág fogalom, hiszen minden országnak megvan a maga egyedi receptje, amelyek közül most a legkülönlegesebbeket ismerheted meg.

Dondurma (Törökország): A törökök egyik leghíresebb édessége a sajthoz hasonlóan nyúlik, ráadásul rágós, ugyanakkor olyan hideg, amilyet elvárunk egy fagylalttól. A dondurma egy örökzöld fa gyantájából készül úgy, hogy összekeverik vele a gyümölcsöket, majd a vendégek szeme előtt egy hideg lemezen elkészítik, hogy az eredmény jeges maradjon.

Spaghettini (Németország): Az elnevezést hallva azt hihetnénk, hogy egy olasz tésztaételről van szó, ám a spaghettini német származású, és való igaz, hogy első ránézésre tényleg úgy néz ki, mint egy tál spagetti, mégis fagylaltról van szó.


Az édesség nem spagettiből készül, hanem vanília fagylaltból, amit szinte fagyott állapotban tesznek a tányérra, ahol fokozatosan felolvad. A paradicsomszósz illúzióját az eperpüré adja meg, a sajt helyett pedig kókuszreszelékkel szórják meg.

Mochi fagylalt (Japán): A japánok közismert édessége, a mochi, nagyon megosztó, ugyanis már többen áldozatául estek. A mochi egy ragacsos, tömör édesség, ami mochigome rizsből készül úgy, hogy a belsejébe fehér és édes vörösbabot töltenek. A színét és ízét variálják.

Ami a legfontosabb, hogy a mochit nagyon óvatos kell fogyasztani, mert a ragacsos állaga miatt képtelenség egyben lenyelni, így könnyen fulladáshoz vezethet, ha félrenyelik. Ennek az édességnek a különleges változata a mochi fagylalt, ami annak köszönheti az új ízvilágát, hogy a babot fagylalttal helyettesítik.

I Tim Pad (Thaiföld): Az országba szinte állandóan meleg van a levegő pedig párás. Az itt kapható hűsítő édességet azonban nem kizárólag gombócokként kérheted, hanem úgynevezett I Tim Paddal is.

Az I Tim Pad úgy készül, hogy a fagylaltot vékonyan rákenik a hűtő felületre, majd egy kis eszközzel úgy szedik le róla, hogy az eredmény egyfajta wrap formát kapjon.

Gelato (Olaszország): Sokan azt hiszik, hogy az olasz gelato egy egyszerű fagylalt, amilyet Magyarországon is kapni, ám valójában az olaszok hideg édességének zsírtartalma sokkal alacsonyabb, mint a hazai fagylalté.

Az olaszok tejszínt és tojást sem tesznek az édességbe, ráadásul a gelato íze erőteljesebb, mint a magyar fagyié. A gelato természetes alapanyagokból készül. Emellett vannak cukrászdák, ahol szárított magvakat és párlatokat is hozzáadnak.

Taiyaki fagyi (Amerika): Nem teljesen amerikai találmány a Taiyaki fagyi, viszont ott a legnépszerűbb, és ott határozták meg, hogy pontosan miből készüljön el. A hal alakú tölcsér belsejébe vörösbab krémes pasztát kennek, majd ebbe helyezik el a fagylaltot.

Az eredmény nagyon hasonlít a japán ízvilághoz, mégis van benne egy meglepő csavar, ugyanis a tölcsér meleg, de a belekerülő fagylalt hideg, ám az mégsem indul olvadásnak, mert a babos krém megóvja ettől. Ha megkóstolod, akkor élvezheted a különböző hőmérsékletű édesség összeolvadását.

(Forrás: bien.hu)

Ajánló

Ajánló