Védekezz a kullancsok ellen!



Idén sokkal több és sokkal fertőzöttebbek az apró vérszívók.A nyári jó időben próbáljuk a lehető legtöbb időt a szabadban tölteni, ám ez nem teljesen veszélytelen, hiszen nem csak a napsütés káros hatásai ellen kell védekeznünk, hanem a betegségeket terjesztő kullancsok ellen is.

Az apró vérszívó általában a Lyme-kórral és agyvelőgyulladással fertőzhet meg. Ezeknek az eseteknek a fele szövődménymentesen zajlik le, ám még ebben az esetben is sűrűn előfordulhat visszatérő fejfájás, memóriazavar és görcshajlam.

A kullancs enkefalitisz, vagyis az agyvelőgyulladás, súlyos esetben gyökeresen megváltoztatja a beteg életét. Előfordulhat, hogy a fizikai és szellemi teljesítményromlás miatt ott kell hagynia a munkáját, tanulmányait. A kullancs enkefalitisz ellen a háziorvos írhat fel és adhat be védőoltást.

A védettség hónapok múlva alakul ki, de a folyamatot fel lehet gyorsítani a 9 ezer forintba kerülő Encepur nevű oltóanyaggal, amiből három darabra van szükség, az oltást pedig 3 év múlva meg kell ismételni.

Magyarországon leginkább az Északi-Középhegységben, dunántúli megyékben található fertőzött kullancs, ami ellen védekezhetsz például az öltözködéssel úgy, hogy viselj hosszú ujjú felsőt, a zokni szárába tűrd be a hosszú nadrágot és vegyél fel sapkát!

A kullancsok ellen használhatsz kullancsriasztó szereket, krémeket, spray-ket, amikből többfélét választhatsz. Ha minden elővigyázatosság ellenére megcsípett egy kullancs, akkor az órákkal később ereszti az emberbe a vírust, baktériumot. A kullancscsípést viszketés jelzi, ami akkor se múlik el azonnal, ha már kiszedted a bőrödből a kullancsot.

Az ÁNTSZ gyakran felhívja a figyelmet arra, hogy mindig nézzük át a testünket, különösen ügyelve a hajlatokra, rejtett helyekre. Ha kullancsot találsz, akkor ne ess pánikba, hanem fogj egy szemöldökcsipeszt, amivel egyszerűen húzzuk ki!

A hagyományos tanácsokkal ellentétben, nincs szükség kenőcsökre, étolajra, tekergetésre, és az se baj, ha leszakad a kullancs feje, mert ki fog lökődni a bőrből, viszketni pedig mindenképpen fog a csípés helye.

Azt is fontos tisztában lenni, hogy mikor kell orvosi segítséget kérni. A kullancs enkefalitisz általában lázzal, izomfájdalmakkal, levertséggel kezdődik, majd néhány nap múlva elmúlik, hogy aztán pár nappal később visszatérjen magas lázzal, erős fejfájással, aluszékonysággal, szédüléssel, hányással.

Ezt követően jönnek az olyan idegrendszeri tünetek, mint például a bénulás. Ha ilyesmi történik, akkor muszáj orvoshoz fordulni, és elmondani, hogy kullancscsípésről van szó!

A Lyme-kór nem annyira durva, mint az agyvelőgyulladás. A Lyme-kórt baktérium okozza. A tünetei ízületi gyulladás, arcbénulás, izomgyengeség és zsibbadás, ami idővel megszűnik. Az ízületi fájdalom előtt akár 3 hónapig is lappanghat a fertőzés.

Ebben az időszakban jelenik meg a bőrön egy minimum 5 centis, ovális alakú bőrpír, aminek erythema migrans a latin elnevezése. A könnyen felismerhető bőrpír nem viszket, csak piros és a csípés helyén alakul ki.

Ha ilyen elváltozást látsz a testeden, akkor azt antibiotikummal kell kezelni! A Lyme-kór nem ritka betegség hazánkban, hiszen évente 10 ezer eset fordul elő. A fertőzött csípések elsősorban a Balaton-felvidéken, Nyugat-Magyarországon és a Budai-hegységben fordulnak elő.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló