A szülésznők titkai



Ők maguk árultak el néhány dolgot arról, amit a szülőszobában tapasztalnak.A szülésről sok történetet olvashatsz az interneten, vagy végighallgathatod az ismerőseid élményeit, esetleg már te magad is túl vagy egy-két gyermek világra hozásán, ám most a szülésznők árulták el, hogy az ő szemszögükből mi zajlik a szülőszobában.

„Zavaró, amikor az emberek azt gondolják, hogy nekünk csak annyi a dolgunk, hogy az édesanya kezét fogjuk a szülés közben.” – A szülésznő feladata, hogy érzelmi támogatást nyújtson az anyának, de nem ezért van végzettsége és képzettsége. A szülésznők kötik be az infúziót, beadják az epidurális érzéstelenítést, vért vesznek és a legelképesztőbb helyeken varrják össze a bőrt.

„Sokat sírunk.„ – A könnyek lehetnek örömkönnyek, de sokszor a fáradtság, az aggódás, a szomorúság vagy a frusztráltság miatt sírnak a szülésznők. Igaz, senki sem áltatja őket azzal, hogy könnyű lesz a szakmájuk, de azt sem mondják el nekik, hogy ennyire nehéz lesz.

„Ősszel vagyunk a legelfoglaltabbak.” – A szülésznők eáruéták, hogy a karácsony és a szilveszter miatt nagyon megnő a szülések száma szeptember környékén, tehát ilyenkor sokkal több a munkájuk, mint az év más időszakában.

„A műszakjaink nagyon hosszúak, és csak ritkán végzünk időben.” – A szülésznők 9-12 órás műszakban dolgoznak, váltásban, tehát nem biztos, hogy ki tudnak venni legalább egy nap szabadságot. Emellett sokat túlóráznak a műszak végén, hogy befejezzék a papírmunkát: kockázatértékelések, egyéni igényeket tartalmazó űrlapok, gondozási tervek, katéterlapok, kanüllapok...

„Szerintünk minden baba aranyos.” – Ha azt kérdezik a szülésznőktől, hogy „hát nem gyönyörű”, akkor a válasz nem egy udvarias igen, hanem a szülésznők tényleg úgy is gondolják, hogy gyönyörű, mert számukra semmihez sem fogható az édes arcú babák látványa.

„Nagyon rövid idő alatt nagyon mély kapcsolatot tudunk kialakítani az emberekkel.” – A szülésznők látják az embereket a legjobb és a legrosszabb formájukban. Habár gyakran úgy érzik, hogy alig állnak a lábukon, ráadásul egyszerre több nővel kell foglalkozniuk, mégis megtiszteltetésnek érzik, hogy az emberek életének egyik legfontosabb pillanatának a részévé válhatnak.

„Tudnunk kell kezelni annak a veszélyét, hogy bármikor elveszíthetjük az állásunkat, vagy beperelhetnek minket.” – Sajnos, a szülés közben rosszra fordulhatnak a dolgok, főleg azért, mert az emberek egyre egészségtelenebbül élnek. A szülésznők tisztában vannak azzal, hogy amikor dolgoznak, akkor a saját sorsuk is a kezükben van. A nagy kihívást jelentő helyzetekben néha úgy érzik, hogy elbúcsúzhatnak a munkájuktól.

„Csodálatos látni, ahogy a szülők szülőkké válnak.” – A szülésznők számára jelentőségteljes pillanat, hogy szemtanúi lehetnek annak, ahogy valaki szülővé válik. Olyankor megváltozik az emberek testbeszéde, megenyhülnek a dráma után és megszállja őket a béke, öröm érzése.

„Mégis minden nap visszajövünk.” – A szülésznők nem titkolták, hogy előfordul, hogy úgy érzik, otthagyják a munkájukat, különösen akkor, amikor egy rendkívül nehéz műszakon vannak túl, ám a többségük végül marad, mert hiányozna nekik „az a nézés” és a babák ölelgetése.

Nincs időnk szünetre.” – A szülésznőknek sokszor nincs idejük arra, hogy ebédeljenek, egynél több pohár folyadékot igyanak 14 óra alatt, vagy 5 percnél többet üljenek. Amennyiben mindez mégis sikerül nekik, akkor igazán szerencsésnek mondhatják magukat. Általánosságba elmondható, hogy a szülésznők mindig elcsigázottak, éhesek és fáj a lábuk.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló