A leghíresebb filmes épületek



Minden mozirajongó ismeri ezeket a helyeket.Minden idők leghíresebb filmjeiről nem csak azt tudjuk, hogy miről szólt az alkotás és kik vállaltak benne szerepet, hanem azzal is tisztában vagyunk, hogy milyen épület játszott központi szerepet a filmben.

Ha azonban elutaznánk, hogy a valóságba is lássuk az épületeket, akkor előfordul, hogy csalódnunk kell, mert kiderül, hogy valójában nem létezik, ezért most az alábbi listából kiderül az igazság a leghíresebb filmes épületekről.

Bates Motel – Psycho (Psycho, 1960): A motel és az egész épületkomplexum, a dombon álló lakóházzal együtt az egyik legkiemelkedőbb filmes épület, ami csak díszlet és az Universal stúdiójában található.

Roxfort – Harry Potter-filmek (2001-2011): A könyvek, és az azokból készült filmek, szinte végig a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában játszódik. A forgatáshoz először a canterbury-i katedrálist szerették volna használni a készítők, de erre nem kaptak engedélyt. A gloucesteri katedrális fenntartói nem voltak ennyire elutasítóak, ezért ennek a látképe keltette életre Roxfortot. Néhány részletet a gloucesteri katedrálison belül vettek fel.

Nakatomi Plaza – Drágán add az életed! (Die Hard, 1988): 1988 karácsonyán a rossz hangulatú, lecsúszott rendőr meglátogatja a válófélben lévő feleségét a Nakatomi toronyházban. Annak idején a 20th Century Fox stúdió a saját leendő székházát adta kölcsön a forgatáshoz.

Panoráma Hotel – Ragyogás (The Shining, 1980): Stephen King regényéből készült Stanley Kubrick öntörvényű adaptációja szinte egyetlen épületben játszódik, ám ez az egy helyszín is elég volt arra, hogy a gondokságot ellátó család átélje az emberi psziché és fantázia poklának minden szintjét, felrúgva az idő és a tér korlátjait. A filmbeli Panoráma Hotel szerepét az Oregonban található Timberline Lodge szálloda játszotta.

A legendás 237-es szoba száma azért lett ennyi a regényben szereplő 217-es helyett, mert a Timberline Lodge-ban van 217-es szoba, a tulajdonosok pedig attól tartottak, hogy a film után senki sem meri majd kivenni a szobát.

Minas Tirith – A Gyűrűk Ura: A király visszatér (The Lord of the Rings: The Return of the King, 2003): A Gyűrűk Ura trilógiából kimagaslik Gondor királyságának központi épülete, a hegy köré, felfelé terjeszkedve hét gyűrűben kiépült, fehéren ragyogó Minas Tirith. A filmesek egy kicsinyített makett segítségével keltették életre a Minas Tirith látképét.

Cinema Paradiso – Cinema Paradiso (Nuovo Cinema Paradiso, 1988): Giuseppe Tornatore remekművében a mozi maga az élet, akárcsak az az épület, ami Tornatore szülővárosában, egy szicíliai kisvárosban található.

Rick bárja – Casablanca (Casablanca, 1942): A valóságban nem Casablancában található Rick bárja, hanem a Los Angeles-i filmstúdió udvarán. A filmhez egyedül ez a díszlet készült, ugyanis a háborús megszorítások miatt a korábbi produkciókból kellett összekotorni a többi díszletet.

A Halálcsillag – Star Wars IV. rész: Egy új remény (Star Wars Episode IV – A New Hope, 1977): A hatalmas űrállomás, galaktikus fegyver, katonai bázis, bolygónyi lakóhely, ami nem is hold, a mai napig az egyik leginkább ismert filmes épület.

A királyi kastély – Csipkerózsika (Sleeping Beauty, 1959): A bajor Neuschwanstein kastély ihlette a Csipkerózsika című Disney-filmben látható királyi várat.

(Forrás: ign.com)

Ajánló

Ajánló