Mélypontról tért vissza a Halálos iramban



A filmtörténelem leghíresebb szériái, amelyeknek az utolsó pillanatban sikerült újra megtalálni a siker titkát.Halálos iramban: Szórakoztató, utcai autóversenyzős szériának indult a Halálos iramban, ami egészen az ötödik részig csak kereste önmagát, ám akkor összegyűlt egy halom szerethető, ismerős arc, akik egyre hajmeresztőbb mutatványokat vittek véghez, miközben a dráma egyre szerteágazóbbá vált.

Alkonyat: Eleinte egyszerű, fantasy elemekkel tarkított, tiniszerelem volt az Alkonyat, aminek utolsó két része valami teljesen mássá változott. A Hajnalhasadás első részében olyan durva dolgokat láthattunk, mint a hősnőt belülről felzabáló vámpírgyerek ötlete, majd a folytatásban epikus szuperhőskalandot kaptak a nézők, végül pedig egy olyan csavart vittek a történetbe, ami a legnagyobb rajongókat megdöbbentette.

Star Wars: A nagy sikert arató eredeti trilógia után a rajongóknak be kellett érniük néhány felejthető Ewok-filmmel, még rosszabb felújításokkal, és egy előzménytrilógiával, ami nevetséges párbeszédei, rossz alakításaira és jelentéktelen drámája miatt maradt emlékezetes.

Évekkel később a Disney megszerezte a stafétabotot. A legutóbbi két Star Wars-film bebizonyította, hogy a széria a jövőbe tekint, új karaktereket mutat be, a múltat pedig csak kiinduló pontként használja. A spin-off projektek (Zsivány Egyes, Solo) a nosztalgiára vágyó rajongók igényeit próbálja kielégíteni.

James Bond: Lassan hat évtizede tart a James Bond széria, aminek alkalmazkodnia kellett az új generációk változó szociális erkölcseihez, a politikai helyzet alakulásához és az akciófilmek változásához.

Ez a fajta változás hol jól, hol rosszul sikerült, de összességében elmondható, hogy a 007-es ügynöknek sikerült túlélnie a nehezebb időket, napjainkra pedig jobban teljesít, mint korábban bármikor.

Gyerekjáték: Elég gyorsan kifulladt a gyilkos játékbabáról szóló széria, ám később megérkezett a Chucky menyasszonya, aminek sikerült egy friss és új irányba vinnie a filmsorozatot. A szürreális humorú, meta poénokkal teletűzdelt széria újabb darabjai, a Chucky átka és a Chucky kultusza is hasonló élményt nyújtott.

A bűn éjszakája / A megtisztulás éjszakája: Ennek a szériának a legelső része a leggyengébb darabja. A sorozat olyan jövőben játszódik, ahol minden évben, egyetlen éjszakára, legálissá válik a bűn az Egyesült Államokban azért, hogy az amerikaiak levezessék a feszültséget és kiéljék az erőszakos hajlamaikat.

Muppets: Jim Henson kedves teremtményei nem voltak mindig olyan népszerűek, mint ma. A '92-es Muppeték karácsonyi éneke után Kermi és társai nehezen tudták újra meghódítani a néződ szívét, és nagyon úgy tűnt, hogy hamarosan eltűnnek a popkultúrából. A feledésbe merüléstől végül a komolyabb költségvetésből dolgozó Muppets mentette meg a szereplőket.

Mad Max: Összeomlás szélén álló társadalomról szólt George Miller első filmje. Amikor ez a társadalom szakadékba zuhant, a franchise megtalálta a saját, mással össze nem hasonlítható stílusát. Az országúti harcos címet viselő második részben Max Rockatansky kalandjai magasabb fokozatra kapcsoltak.

A széria tele volt hatalmas üldözési jelenetekkel, elképesztő akciókkal, majd jött a Tina Turneres által elkövetett harmadik rész, ami mindent tönkretett. Végül a negyedik rész, A harag útja annyira jó lett, hogy azt már az Akadémiának is díjaznia kellett.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló