Celebek iránt érez olthatatlan vágyat a celebrifíliában szenvedő beteg



Ritka mentális zavarok, amikről talán még nem is hallottál.Az agy egy olyan összetett, jól működő rendszer, ami még ma is igazi rejtély a tudósok előtt, akik azzal már tisztában vannak, hogy elég egy apró hiba ahhoz, hogy valamilyen mentális zavar lépjen fel. Ezek közül néhányról gyakran hallani, de vannak rendkívül ritka szindrómák is. Ilyenek szerepelnek az alábbi listán.

Celebrifília: Mindenki rajongott már hírességekért, ám azok, akik a celebrifília nevű mentális betegségben szenvednek, azok erős szexuális vágyat éreznek a sztárok iránt.

Apotemnofília: Akik az apotemnofíliában szenvednek, azok arra éreznek kényszert, hogy levágják az egyik testrészüket. Ezt a mentális betegséget testintegritás zavarnak is nevezik. Súlyos esetben a beteg tényleg megpróbál megszabadulni az egyik végtagjától.

Ekbom szindróma: Az ebben a nagyon nehezen gyógyítható mentális betegségben szenvedők azt hiszik, hogy a bőrüket rovarok fertőzték meg, emiatt állandó viszketést éreznek, és véresre vakarják magukat. Gyakran orvoshoz is elmennek azzal, hogy a bőrük alatt érzik a rovarokat, az otthonukba pedig rovarirtókat hívnak.

Koro betegség: Azok az emberek, akik ebben a mentális betegségben szenvednek, azt hiszik, hogy a nemi szerveik egy nap a gyomrukba vándorolnak és meghalnak. A Koro betegség nagyon ritka, és jellemzően a keleti kultúrákhoz kapcsolódik.

Aboulomania: Bárkivel előfordulhat olyan helyzet, amiben nehezen tud dönteni, ám az aboulomaniás emberek a legalapvetőbb dolgokban sem tudnak dűlőre jutni. Például képtelen eldönteni, hogy mit vegyenek fel a vacsorához, vagy elmenjenek-e bevásárolni.

Fregoli delúzió: Akik ebben a mentális betegségben szenvednek, azok azt hiszik, hogy egy imposztor van a környezetükben, aki csak eljátssza a szerettüket.

Klüver-Bucy szindróma: Akik ebben a mentális betegségben szenvednek, azok olthatatlan vágyat éreznek arra, hogy az autójukkal közösüljenek. Habár ez az egyik legritkább betegség, mégis nyugtalanító, főleg azért, mert a szindrómában szenvedők nem tudják irányításuk alatt tartani a zavarba ejtő szexuális viselkedésüket.

Cotard jelenség: Sok emberről elmondható, hogy érdeklődnek a halottak, zombik iránt, ám vannak, akik teljesen biztosak abban, hogy meghaltak. A nagyon ritka mentális zavart 1880-ban írta le Jules Cotard, aki olyan emberekről számolt be, akik zombiknak hitték magukat. Ők úgy gondolták, hogy a testük valóban bomlásnak indult, gyakran fel sem keltek, nem ettek, végül tényleg elhaláloztak.

Factitious zavarok: Az emberek nagy része utál beteg lenni, ám nem azok, akik ebben a ritka mentális zavarban szenvednek, mert ők megszállottan betegek akarnak lenni, és azzá is teszik magukat.

Hazudnak a tünetekről, létrehozzák a betegséget, azt pedig teljesen elfedtetik magukkal, hogy valójában jól vannak. Arra is képesek, hogy több kórházat is felkeresnek, hogy fenntartsák a látszatot, sőt, fájdalmas vizsgálatoknak is hajlandóak alávetni magukat. Ez a mentális betegség a Münchhausen-szindróma modern neve.

Boantrófia: Akik a boantrófia nevű zavarban szenvednek, azok biztosak benne, hogy tehenek, ezért úgy is viselkednek. Utánozzák a tehenek mozdulatait, legelik a füvet és négykézláb járnak. Valójában senki nem ismer olyan embert, aki ebben a mentális betegségben szenvedne, de a Bibliában van rá példa.

(Forrás: bizzarium.com)



Ajánló

Ajánló