Szondi teszt



A magyar pszichiáter a szimpátia és az unszimpátia alapján állította össze az önismereti tesztjét.Szondi Lipót a XIX. században döntött úgy, hogy feltárja az emberi személyiség legmélyebben elnyomott impulzusait. A magyar pszichiáter hipotézise az volt, hogy az embereket azok a tulajdonságok zavarják a legjobban, amelyek miatt önmagukkal szemben is ellenszenvet éreztek az életük korai szakaszában.


A tesztben nyolc ösztönbeteg fényképét nézhetjük végig. Fontos megjegyezni, hogy a teszt eredménye nem azt fogja bizonyítani, hogy valamilyen mentális rendellenességben szenvedünk! Ha készen állunk szembenézni önmagunkkal, akkor alaposan nézzük meg a fenti nyolc arcképet, majd válasszuk ki azt, akivel egyáltalán nem akarunk összefutni egyedül, éjjel, a sötét utcán, mert az illető undort, esetleg félelmet kelt bennünk.


1. Szadizmus

Elfojtás: Ha ennek a tanárnak az arcképe váltott ki belőlünk ellenszenvet, akkor az arra utal, hogy elnyomtunk magunkban néhány tapasztalatot, tudatalatti emléket, amivel az életünk korábbi szakaszában gyarapodtunk. Lehet, hogy valaki, valakik rendszeresen megaláztak, a tetteinkért gyakran támadás ért.


Tagadás: Ártalmatlan, békés emberek vagyunk, aki segít másokon. A főnökünk nehezen kezel és nem egyszer előfordul, hogy nem ért velünk egyet. Ha nem akarunk megcsinálni valamit, akkor falat emelünk magunk köré. Ez abban mutatkozhat meg, hogy későn állunk neki a munkának, vagy kimutatjuk a rossz hangulatunkat. Ha meg kell védenünk magunkat, akkor passzív ellenállásba, védekezésbe fogunk. Ezzel hosszú távon sikerül kifárasztanunk azokat, akik problémát okoztak.


2. Epileptikus

Elfojtás: Ez az arckép lobbanékonyságot, ingerlékenységet, dühkitörést és agressziót mutat. Ha ellenszenvet érzünk a kerek fejű, testet férfi iránt, akkor a kora gyerekkorunkban találkozhattunk ezekkel az érzelmekkel, amelyek mélyen beépültek a tudatalattinkba.


Tagadás: Békés, szelíd, barátságos személyek lehetünk. A környezetük azt látja, hogy erős önkontrollal rendelkezünk, és rendkívül felelősségteljesek vagyunk. Az érzéseink stabilak. Az emberekkel könnyen teremtünk kapcsolatot.


3. Katatónia

Elfojtás: A képzelet már-már túlzott szárnyalásáról és a negatív hozzáállásról vall a választásunk. Valószínűleg próbáljuk elnyomni magunkban azt a kis hiperaktivitást, ami miatt korábban elvesztettük a valósággal való kapcsolatunkat.


Tagadás: Elfogultak, előítéletesek vagyunk. A változásokat nem kedveljük. Lehetünk félénkek, bátortalanok. Ez leginkább akkor jellemző ránk, ha egy új helyzethez kell alkalmazkodnunk. A legnagyobb félelmünk az, hogy elveszítjük magunk felett az uralmat.


Jellemző ránk, hogy kicsit merevek vagyunk, és akkor is védekezünk, amikor erre nincs szükség. A gátlásosságunk lehet az oka annak, hogy soha nem térünk el az elfogadott viselkedési szabályoktól.


4. Skizofrénia

Elfojtás: Ha ez a pókerarc váltott ki belőlünk negatív érzelmeket, akkor van bennünk némi közönyösség mások felé, illetve elnyomjuk magunkban azt, hogy gyerekkorunkban kivontuk magunkat bizonyos események alól.


Tagadás: Szeretjük a társaságot, mert hiszünk a kommunikáció és az emberi kapcsolatok erejében. A túlzott társasági élet félrevezető lehet, mert ennek a hátterében egy kirekesztett ember állhat, aki úgy érzi, hogy magányos lenne, ha nem venné körül egy rakás ember. Legbelül érezzük, hogy nincs szükségünk másokra ahhoz, hogy boldogok legyünk. A kapcsolatainkból hiányzik az igazi érzelem, ezért azok felületesek, személytelenek.


5. Hisztéria

Elfojtás: A hisztérikus emberek személyiségvonásai között szerepel a felületesség, az instabil érzelmek, az önimádat és exhibicionizmus. Ha ez a furcsa, lelógó szemhéjú nő ijeszt meg a leginkább, akkor valószínűleg elfojtjuk magunkban azt az olthatatlan vágyat, amely szeretné, ha olyannak fogadnának el mások, amilyenek vagyunk, illetve szeretnénk, ha felfigyelnének ránk.


Tagadás: Intenzív lelkivilággal rendelkezünk. A környezetünk csendes, nyugodt embernek ismer, mégis legbelül túlzottan vágyunk arra, hogy másokat elbűvöljünk. A megjelenésünkre és a viselkedésünkre nagy gondot fordítunk.


6. Depresszivitás

Elfojtás: Ha ezzel az arcú emberrel nem szeretnénk összefutni a sötét, kihalt utcán, akkor valószínűleg rendkívül erősen uralkodunk a depresszió tünetei felett.


Tagadás: Nagyon szeretünk szórakozni. Általában olyan gondatlan emberek vagyunk, aki dinamizmust, önbizalmat és optimizmust mutat a külvilág felé. A baráti körünkben valószínűleg mi töltjük be a „pszichológus” szerepet, ugyanis szívesen megoldjuk mások problémáit. A baj ezzel az, hogy nem tudunk távolságot tartani, és gyakran magunkra vesszük a másik gondját. Ezzel azt kockáztatjuk, hogy kiborulunk, és ránk tör a melankólia.


7. Mániákus

Elfojtás: A mánia tünetei közé tartózik az extrovertáltság, az én túlbecsülése, az érzelmi és anyagi pazarlás. Ha ez az arc kelt bennünk negatív érzelmeket, akkor legbelül olyan izgatottság szunnyad bennünk, amelyről tudjuk, hogy fanatikussá, kicsapongóvá tenne, ha nem kontrollálnánk.


Tagadás: A viselkedésünk provokáló. Jellemzően kerüljük a zajt, a túlzásokat és az extrém viselkedést. Emellett mintapéldája vagyunk a diszkréciónak, visszafogottságnak. A logikus gondolkodásunkkal, visszafogottságunkkal mindig uralkodunk magunkon.


8. Disszociatív személyiségzavar

Elfojtás: Ha úgy érezzük, hogy ezzel az emberrel nem akarunk összefutni éjszaka a sötétben, akkor könnyen előfordulhat, hogy kora gyerekkorunkban elfojtottunk egy nemiséggel kapcsolatos problémát.


Tagadás: Ha a gyerekkori tagadás védekező mechanizmussal párosult, akkor előfordulhat, hogy megerősítettük a biológiai nemünket. Ez azt jelenti, hogy a viselkedésünkből, megjelenésünkből világosan látszik, hogy igazi nők, vagy vérbeli férfiak vagyunk. Az is jellemző ránk, hogy igyekszünk vonzónak tűnni, valamint sokat flörtölünk a másik nemmel.


(Forrás: noiportal.hu)

 

Ajánló

Ajánló