Ne aludj a kutyáddal, ha azt akarod, hogy falkavezérnek tartson!Tanácsok, hogy a kedvenced megtanulja, hogy te vagy az alfa.A túlzásba vitt babusgatás és a túlzásba vitt szigor sem jó taktika, ha az ember kutyát tart, hiszen az első esetben az eb azt fogja hinni, hogy ő a falkavezér, míg a másik végletben a kutya félni kezd a gazdájától.

Az a gazdi, akinek sikerül megtalálnia a két véglet közötti középutat, boldog és kiegyensúlyozott kapcsolatban élhet a kutyusával, aki mindig tudni fogja, hogy nem ő, hanem a gazdája az alfa. Kezdésnek ebben segíthetnek az alábbi tanácsok.

Ne aludj vele: Fontos, hogy megjegyezd, hogy a falkavezér mindig egyedül alszik, soha, senkinek nem engedi, hogy betolakodjon a privát helyére. Ha hagyod, hogy a kutyád befeküdjön melléd az ágyba, akkor azt fogja hinni, hogy egyenrangú partnerek vagytok.

Ha nyüszít, kaparja az ajtót, te akkor se engedj neki! Tanuld meg, hogy állatnak semmi keresnivalója az ágyadban!

Te kezdeményezd a játékot: A falkában az alfa határozza meg a tevékenységek kezdetét és végét. Ha a kutyusod lelkesen viszi hozzád a labdáját, akkor nincs tisztában azzal, hogy ki a falkavezér. Figyelj oda arra, hogy mindig te kezdeményezd és hagyd abba a játékot! Ezzel eléred, hogy a kutyád megtanulja, hogy hol a helye, és nem fog megzavarni akkor, amikor nyakig merülsz a munkába.

Mindig utánad egyen: Kevés az olyan kutyagazdi, aki nem találkozott a „napok óta nem ettem, adj a kajádból, kérlek” tekintettel. Tény, a kutyáknak tanítaniuk kellene az  érzelmi zsarolást, amivel olykor elérik a céljukat.

Mégis, amikor csak lehet, állj ellen! Amikor eszel, akkor ülj le az asztalhoz, aminek közelébe ne engedd a kutyust,  rá se nézz, hanem csak nyugodtan egyél! Előbb vagy utóbb, de rá fog jönni, hogy rád nem hat az elárvult kiskutya tekintettel, és fel fogja adni. Ha nagyon makacs, akkor zárd be egy másik szobába, amíg nem tanulja meg a helyes viselkedést!

Vagy vezér vagy, vagy nem: Sok gazdi azzal rontja el a kutyanevelést, hogy néhány helyzetben falkavezérként viselkedik, más helyzetekben meg nem. Ettől a kutyus teljesen összezavarodik, mert nem tudja eldönteni, hogy hol a helye, ahogy a gazdi sem.

Az idomításban nem létezik kicsit domináns, kicsit nem az. Az állatok nem ismerik a középutat. Ha kutyát tartasz, akkor mindig légy tudatos, következetes, és soha se bizonytalanodj el!

Ne nézz rá egyből, amint hazaérsz: Amikor a farkasoknál a falkavezér visszatér a falkához, akkor az első 10 percben tudomást sem vesz a többiekről. Tedd te is ezt, amikor hazaérsz, még akkor is, ha nagyon nehéz megállnod, hogy ne ölelgesd meg a boldogságtól izgatott kedvencedet!

Ne aggódj, ezzel nem fogsz neki lelki sérülést okozni, hiszen tudja, hogy nem azért viselkedsz így, mert nem szereted, hanem azért, mert a hierarchia szerint ez a szabály!

Legjobb a megelőzés: Már akkor fektesd le a szabályokat, amikor hazavitted a kutyusodat! Ne lágyulj el, ha tányérnyi szemekkel néz rád, hanem tiltsd meg az első pillanattól kezdve azt, amit a későbbiekben nem akarsz neki megengedni!

Menj mindig előre: Függetlenül attól, hogy hova mentek, mindig te légy az első, aki belép az ajtón! Ha a kutyád lelkesedésében előre rohan, akkor parancsold vissza, szídd meg, majd ültesd le! Amikor lenyugodott, akkor lépj ki az ajtón és hívd! Ezt néhányszor gyakoroljátok!

Légy nyugodt: Ha kutyát tartasz, akkor mindig légy magabiztos és nyugodt! Soha ne mutasd ki, hogy félsz, ne kiabálj vele, hanem beszélj minél határozottabban, mert azzal sokkal nagyobb hatást gyakorolsz a kutyádra!

(Forrás: bien.hu)

Ajánló

Ajánló