Minden idők leghosszabb stúdióhorrorja lett az Az – Második fejezet



Érdekes tények a csütörtökön érkező filmről.Két éve mindenkit meglepett, hogy a szeptemberi uborkaszezonban milyen óriási sikert aratott a Stehpen King könyvéből készült adaptáció, az Az, így pedig borítékolható volt, hogy elkészül a folytatás.

Az Az – Második fejezet szeptember 5-én érkezik a hazai moziba. Ennek apropóján íme néhány érdekesség a közelgető horrorfilmről!

A számok bűvöletében: Annak idején 50-60 millió dolláros bevételt jósoltak az első filmnek, ám végül az 123 millió dollárt hozott a konyhára. Habár a második fejezet már ismertebb nevekkel, népesebb rajongótáborral és komolyabb marketingköltségekkel érkezik, mégis a szakértők nagyjából 11 millió dolláros nyitóhétvégére számítanak.

Ez a becslés még módosulhat a premier előtti napokban, ugyanis csak akkor lehet a legpontosabban megjósolni a nézői igényeket. Habár a 165 perces játékidő a stúdió ellen dolgozik, hiszen így kevesebb vetítés fér bele egy napba, mégis reményre ad okot, hogy az ugyancsak maratoni hosszúságú Bosszúállók: Végjáték felugrott a világszintű bevételek örök ranglistájának élére.

Akad bőven párhuzam az első résszel: Az első film néhány emlékezetesebb pillanata megismétlődik a folytatásban. Például visszatér a hipochonder Eddie-t többször terrorizáló leprás hajléktalan, aki valójában Pennywise. Emellett ahogy a kicsi Beverly, úgy a nagy is kap egy nagy adag vért az arcába.

Stephen King nem csak az áldását adta: A horrortörténetek nagymestere kifejezetten elégedett Andy Muschietti munkájával, méghozzá annyira, hogy ő maga is kivette a részét a munkából. Például Stephen King nemcsak átolvasta a forgatókönyv első vázlatát, amihez írt néhány megjegyzést, hanem még írt egy teljesen új jelenetet is, ami végül bekerült a kész filmbe.

Nagyobb, hosszabb, vágatlan: A forgalmazást magára vállaló Warner Bros. csak minimálisan mert kockáztatni az Az első részével, éppen ezért ért mindenkit meglepetésként, hogy a visszafogott költségvetésből, nagy nevektől mentes film olyan sikert ért el a szeptemberi uborkaszezonban, hogy minden idők legnagyobb bevételét produkáló horrorfilmként vonult be a történelembe.

Ennek a sikernek köszönhető, hogy a rendezői székbe visszatérő Andy Muschietti érezhetően nagyobb szabadságot kapott. Elmondása szerint a producerek ritkábban látogattak el a forgatásra, mint az első résznél, aminél a folytatás nagyobb büdzsét és több forgatási napot kapott.

Ennek eredményeként egyfelől az Az – Második fejezetbe beleírhatták azokat a jeleneteket, amelyek az első részből a pénzhiány miatt kimaradtak, másfelől a 165 perces játékidejével az Az – Második fejezet lett minden idők leghosszabb stúdióhorrorja.


Megöregedett szereplők: Mivel a készítők nem várhattak arra, hogy a gyerekeket játszó színészek közel 30 évet öregedjenek, ezért újracastingolták a karaktereket felnőttekre. Muschietti elmondta, hogy nagyon harap azért, ha a castingosok félvállról veszik a munkájukat, és nem figyelnek arra, hogy az idősebb karaktert játszó színész hasonlítson a gyerek verziót életre keltőre.

Emiatt szó sem lehetett arról, hogy akárki beálljon a kamerák elé. Ha nem hasonlítottak a fület, a szemek, máshogy állt az orr vagy az áll, akkor a színész nem kapta meg a munkát. Az igazsághoz hozzá kell tenni, hogy Muschietti már akkor Jessica Chastaint képzelte el a felnőtt Beverly szerepében, amikor csak az Az első részéhez castingoltak, ezért Sophia Lillis szerződtetése után Chastain már kapta is a megkeresést.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló