Tíz nemrégiben felfedezett exobolygó



Ezek az égitestek nagyon hasonlítanak a Földre.Habár az űrkutatók egyelőre nem találtak olyan bolygót, amire az emberiség letelepedhetne, mégis az elmúlt években nem egyszer érkezett hír arról, hogy a tudósok földszerű bolygót találtak. A közelmúltban az alábbi tíz exobolygóról tettek bejelentést.

Teegarden Star b: A 2019 júliusában felfedezett égitest 95%-ban hasonlít a Földhöz, tehát a leginkább lakható bolygónak tűnik. A Teegarden Star b légkörének jellege miatt lehetséges, hogy folyékony víz borítja a felszínét.

Ross 128 b: A Naprendszerünkön kívül, egy csendes vörös törpe csillag körül kering a Ross 128 b, ami az egyik legjobb lakhatóság szempontjából. Ugyanakkor a vörös törpék hidegek a Naphoz képest, de gyakoriak rajtuk a kitörések, amik miatt sok ultraviola- és röntgensugárzás éri a körülöttük keringő bolygókat.

Amennyiben a bolygónak van légköre, akkor a hőmérséklet elég lehet ahhoz, hogy a Ross 128 b felszínén folyékony víz legyen. A bolygót 86%-ban tekintik földszerűnek.

TRAPPIST-1d: A TRAPPIST-1e testvére, amit az űrkutatók ugyancsak lakhatónak gondolnak. A bolygó hőmérséklete nagyon hasonló lehet a Földéhez, rendelkezhet légkörrel, óceánnal és/vagy jégréteggel. A tudósok szerint a TRAPPIST-1d 89%-ban hasonlíthat a Földre.

Kepler-438b: A NASA Kepler űrhajója fedezte fel a csillag körül keringő Kepler-438b bolygót, amivel kapcsolatban az űrkutatók úgy vélik, hogy folyékony víz lehetett az égitest felszínén. Néhány tanulmány azonban arra az eredményre jutott, hogy a bolygót 100 naponta erős sugárzás éri a csillaga miatt, ez pedig lakhatatlanná teheti a Kepler-438b-t, amit jelenleg 88%-ban tekintenek földszerűnek.

Wolf 1061c: A Földre 76%-ban hasonlító Wolf 1061c 13,8 fényévnyire helyezkedik el tőlünk, ezzel pedig az ötödik legközelebbi, potenciálisan lakható bolygó. A Wolf 1061c csillaga akár 400-500 évig éghet, ami a Napnál nagyjából 40-50-szer hosszabb idő.

EPIC 201238110.02: A közelmúltban felfedezett, a Földnél kicsit nagyobb exobolygó a lakható zónában helyezkedik el. Az EPIC 201238110 az Oroszlán és a Szűz csillagképek között található, a Földtől 522 millió fényévnyire.

TRAPPIST-1: Az exobolygó 95%-ban hasonlít a Földhöz, amitől 40 fényévnyire található. A nagyon hideg és nagyon kicsi, a Jupiternél csak kicsit nagyobb, törpecsillag a harmadik potenciális életképes exobolygó.

Kepler-442b: A sziklás Kepler-442b 84%-ban hasonlít a Földre. Az exobolygó mérete közel akkora, mint a Földé, ezért emiatt, és a hőmérséklete alapján jellemezték a Kepler-442b-t a Földre egyik legjobban hasonlító bolygóként.

Teegarden Star c: A Földre 68%-ban hasonlító Teegarden Star c 12 fényévnyire kering a bolygónktól, ezzel pedig a negyedik legközelebbi exobolygó, amiről azt feltételezik, hogy lakható. A Teegarden Star c hőmérsékletét alapul véve lehetséges, hogy víz vagy jég borítja a felszínét.

Proxima Centauri b: A Nap legközelebbi csillagszomszéda, a Proxima Centauri körül, lakható zónában, kering a Proxima Centauri b. A légköri tulajdonságokat figyelembe véve lehetséges, hogy a bolygó felszínén folyékony víz van.

Ugyanakkor lakhatóság szempontjából megkérdőjelezhető a Proxima Centauri b, ugyanis az árapályzónában található, ami azt jelenti, hogy az egyik oldala mindig a Nap felé néz, míg a másik oldala állandóan sötétben van. A tudósok szerint az élet a két oldal határánál a legvalószínűbb. A Proxima Centauri b 87%-ban hasonlít a Földre.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló