A világ top 10 természeti csodája, a CNN listája alapján



Néhány éve összeállított a CNN egy listát, melyben összefoglalta a Világ 7 Természeti Csodáját. Bár nem hivatalosan, de a lista azóta bővült három taggal is, melyek véleményünk szerint épp olyan csodálatot érdemelnek, mint az előző hét. Így született meg a következő lista, melyben megismerhetjük a Világ 7+3 Természeti Csodáját. 

Bolygónk elképesztően sok érdekeséggel rendelkezik, amit őszintén szólva nem lehetne egy ilyen miniatűr listába betuszkolni. Ha kicsi, ha nagy látnivalóról van szó, az mindenképpen csak említésre méltó lehet, ám a következő összeállításban azt a 7 természeti jelenséget tekinthetjük meg, melyek a legnagyobb népszerűbbségnek örvendenek a világon. Ez tehát nem zárja ki azt, hogy létezik-e rajtuk kívül olyan, mely simán felvehetné szépségükkel és érdekességükkel is a versenyt. 

10. Paricutín: A félelmetes tűzhányó volt az emberiség történelmében a legelsőként debütáló vulkán. Legalábbis a történelem alapján. 1943-ban váratlanul, szó szerint a nagy semmiből, egy nagy kukorica mező mellett robbant ki a vulkán, melynek halálos láva folyamai azonnal beborították az egész környéket. Paricutín expedíciója során 2 falut is eltörölt a színről, azt pedig már mondani sem kell, mekkora károkat okozott a későbbiekben is az embereknek, hiszen a mezőgazdaságból élő családoknak, egy ideig sajnos nem igen volt betevője. Mindennek ellenére a vulkánt, mai napig csodaként tartják számon. 

  

 

9. Victoria vízesés: Afrika hirhedt vízesése sem maradhat le a listáról. A Zambezi folyó több, mint 100 méteres magasságból ugrik fejest a szédítő mélybe. Mégsem ez az igazi pláne ebben a vízes csodában. Sokkal inkább azt teszi érdekessé, hogy szélessége eléri az 1708 m-t. Ez azért már szép teljesítmény, nem igaz? Szerintünk simán megérdemli a világ legszélesebb vízesése címet is. 

 

8. Lake Hillier: Ausztrália tömve van izgalmas látnivalókkal, a CNN mégis úgy ítélte meg, hogy az egyedülálló Hillier tavat teszi a listájára, ami igen ritka megjelenésével hívja fel magára a figyelmet. A Hillier tó ugyanis rózsaszínben pompázik. A szürreális látványért nem valamilyen másik galaxisból érkező népcsoport a felelős, hanem a tóban elszaporodott baktériumok, legalábbis a kutatók válasza ez volt a jelenségre. 

7. Harbor Rio de Janeiro: Portugál felfedezők bukkantak rá, Brazília híres öblében ezekre az érdekes szikla képződményekre, még az 1500-as évek elején. Mivel kontinensünkre nem jellemző ez a fajta sziklázat, így igen nagy meglepetést okozott, még a szakembereknek is. Ma már Brazília legnépszerűbb helyévé vált, hiszen egyik csúcsán, a Corcovado-n található az ikonikus Jézus szobor is, melyet szinte a világ minden táján jól ismernek. 

6. Aurora Borealis: A CNN hivatalos listáján is szereplő északi fény, a világ egyik legcsodásabb jelensége. A mázlista izlandiak, norvégok, finnek és svédek igen gyakran lehetnek szemtanúi a csodálatos fények játékának, melyet mi sajnos jelenleg csak képek formájában tudunk megtekinteni. 

5. Grand Canyon: Amerika legkeresettebb kiránduló helye a Grand Canyon, mely több millió éves geológiai folyamatot őriz magában. A Colorado folyó által született képződmény, a világ legnagyobb folyó által kivájt kanyonjának számít. Naná, hogy a listán a helye! 

4. Lencois Maranhenses Nemzeti Park: Brazília népszerű Nemzeti Parkja nem csak szépségével, hanem meglehetősen érdekes adottságaival vált méltóvá arra, hogy a CNN listájára kerüljön. A park egy olyan övezetbe esik, ahol naponta többször is előfordulhat a csapadék, a terep ennek ellenére mégis sűrűn homokos. A területen felváltva állnak a hatalmas homokdűnék és a bájos kis tavacskák, amik éles kontrasztot váltanak ki a tájban gyönyörködő emberekből. 

3. Milford Sound: A legendák szerint a Világ Nyolcadik Csodája, ezen a helyen található, Új-Zélandon. A gyönyörű fjord magába ölel két nagy vízesést is, melyeket több 100 kisebb nagyobb zuhatag előz meg. A különleges vizes tájat, az értékes kőzetekből álló hegyvidék tesz még érdekesebbé. 

2. Mount Everest: Abszolút nem meglepő, hogy a világ legmagasabb hegye is bekerült a CNN válogatásába. A Himalája hegység monstruma 8848 méteres magasággal büszkélkedik és ráadásul évente 4 milliméternyit növekszik.

1. Nagy Korallzátony: Ausztrália legérdekesebb természeti képződménye az egész világon egyedülálló, hiszen a Nagy Korallzátony egészen 2300 kilométeren húzódik a tengeren. A gazdag növényi- és állatvilágával szintén páratlannal bizonyul bolygónkon. Nem csoda, hogy a lista legelejére került. 

 

 

Ajánló

Ajánló