Alan Smithee álnevet használtak a hollywoodi rendezők



Híres emberek, akik lehet, hogy nem is léteztek.Időként előfordul, hogy a történészek bizonyítékot találnak arra, hogy egy addig híresnek hitt történelmi alak valójában soha nem létezett, de arra is akad példa, hogy a mai világban derül ki valakiről, hogy csak kitalálták.

Az alábbi gyűjteménybe olyan híres embereket gyűjtöttek össze, akik esetében bizonyítékok támasztják alá, hogy soha nem léteztek, vagy éppen azért lehet ezt sejteni, mert semmi sem utal arra, hogy valaha éltek.

Alan Smithee: Hollywoodban sokáig élt az a hagyomány, hogy a rendező nevét nem tüntetik fel a stáblistán, hanem helyette az Alan Smithee nevet írják ki. Ezt a megoldást először Don Siegel Death of a Gunfighter filmjénél használták.

A saját IMDB-profillal rendelkező Alan Smithee nevet 81 filmben rendezőként, 18 filmnél forgatókönyvíróként, 9 filmben színészként, 8 filmben pedig producerként használták, majd a 90-es évek végén, az An Alan Smithee Film: Burn Hollywood Burn film után, betiltották a használatát, ugyanis ebben az alkotásban Alan Smithee volt a főszereplő neve.

Kozma Prutkov: A XIX. században az orosz nemesség imádta Kozma Prutkov könyveit, ám kiderült, hogy az író valójában kitaláció, ugyanis a Kozma Prutkov név mögött szerzők egy csoportja állt. Kozma életre keltéséhez életrajzot, rokonokat, munkát, portrét és házat kreáltak neki.

John Henry: Sok dalt, regényt, rajzfilmet és városi legendát ihletett a színes bőrű munkás története, ami arról szólt, hogy John Henry úgy ásott ki egy alagutat, mint a gép, de a teste nem bírta a munkatempót, ezért a férfi végkimerülésben meghalt.

A történészek között vita van arról, hogy John Henry egyáltalán létezett-e, mert semmilyen dokumentum, vagy bizonyíték nem igazolja, hogy élt, ahogy azt sem, hogy egyáltalán volt ilyen verseny.

Tell Vilmos: Svájci nemzeti hősként ismerjük Tell Vilmost, aki az országa függetlenségéért harcolt, de arról is híres, hogy egyszer nyíllal keresztül lőtt egy almát, ami a fia fején volt. A múltban azt hitték, hogy Tell Vilmos létezett, de a történészek ma már vitatják ezt. Ők azt feltételezik, hogy valójában egy mitológiából és helyi legendákból származó közös kitalált szereplő.

Osszián: James Macpherson író találta ki Osszián harcos verseit, amik állítólag a III. századból származtak. Az igazság ezzel szemben az, hogy Macpherson csak bizonyos ír balladákat egyesített Milton és Homer munkáival. Habár kiderült, hogy Osszián nem létezik, mégis a művei sok írót inspiráltak szerte a világban.

Dávid király: A tudósok között nincs egyetértés arról, hogy Dávid király, vagy a királysága, létezett-e. Sokáig úgy gondolták, hogy nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy az uralkodó valaha élt. Most egyes történészek szerint Dávid csak egy kis fejedelemség vezetője volt, míg mások szerint Dávid király nem valóságosabb Arthur királynál, aki valószínűleg szintén csak egy mitológiai alak, aki soha nem létezett.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló