Pénzügyi nehézségek miatt szerepelt Godzilla az Ultramanben



Néhány érdekesség, amit ritkán hallani az óriásgyíkról.Godzilla felbukkant az Ultramanben: Nagyon sok franchise a hatvanas évek kaidzsúrobbanásának köszönheti, hogy szabad utat kapott Japánban. Ezek között volt a Godzilla speciális effektusaiért felelős Eiji Tsuburayához kapcsolódó Ultraman.

Mivel ez a produkció annak ellenére pénzhiánnyal küzdött, hogy maga a műfaj akkoriban nagyon népszerű volt, ezért sűrűn azt a megoldást alkalmazták, hogy a régi szörnykosztümöket egyszerűen átfestették, vagy némileg átalakították, aztán újra felhasználták.

Ez az oka, hogy a szájából sugarakat lövő Jirass valójában Godzilla, csak nyaki lebenyt kapott. Ugyanezért bukkant fel később más „formában” Gigan és Baragon is a sorozatban.

Godzilla neme máig nyitott kérdés: Egyenjogúság ide, vagy oda, valahogy mégis az tűnik egyértelműnek, hogy Godzilla hím, ám ennél mégis bonyolultabb a helyzet, ugyanis míg a japán filmekben gendersemleges névelőket használnak az őslényre, addig az amerikai verziókban (például az Edwards-féle 2014-es filmben) kétségkívül hímként hivatkoznak rá.

Hozzá kell még tenni, hogy a Godzilla-filmek történetében akad több olyan felvonás, amelyben a szörnynek gyereke van, ami még jobban megbonyolítja a helyzetet. Emellett akadnak olyan elméletek, amelyek szerint Godzilla hermafrodita, de vannak, akik szerint nem is kell, hogy egyértelműen kimondják Godzilla nemét, mert pont ez a jó, hogy mindenki olyannak képzelheti el, amilyennek szeretné.

Godzilla után neveztek el egy dinoszauruszt: Tomojuki Tanaka elárulta, hogy az egyik legfontosabb inspirációt Godzilla megalkotásához az 1953-ban bemutatott Pánik New Yorkban című filmnek köszönhette. Ebben a történetben atomkísérletek következményeként ébredt fel a hibernációból egy rhedosaurus, aki aztán terrorizálni kezdte New York lakosságát.

Ennek tudatában nem meglepő, hogy Tanaka filmjének főszereplője egy radioaktív sugárzás miatt mutálódott őslény lett, ám azt valószínűleg ő sem gondolta volna, hogy idővel egy igazi dinoszauruszt neveznek majd el a szörnye után.

Ez 1997-ben történt, amikor Kenneth Carpenter felfedezett egy új fajt, aminek a Gojirasaurus nevet adta. Később kiderült, hogy nagyon jó nevet választott, mert a triász kor egyik legnagyobb ragadozójának maradványait találta meg.

Godzilla ikonikus üvöltéséhez csak egy bőrkesztyűt és egy nagybőgőt használtak: Az 1954-ben bemutatott első Godzilla-film hanghatásokért felelős részlegének terve az volt, hogy állathangokból keverik ki a szörny rettenetes hangját, de aztán egyik változat sem nyerte el a tetszésüket.

Végül az ikonikus üvöltést Akira Ifukubénak köszönhetjük, ugyanis a japán komponistának támadt az az ötlete, hogy a minél erősebb súrlódás érdekében gyantába mártott bőrkesztyűt végighúzza a nagybőgő húrjain.

Habár a franchise további filmjeiben minden stáb igyekezett előállítani a szerintük legjobb hangot, mégis a súrlódással való játék a mai napig változatlan. Például Gareth Edwardsék elárulták, hogy különféle rozsdásodó autók ajtóival és a dobok bőrfelületével is próbálkoztak, amikor a 2014-ben bemutatott Godzillához keresték a leghatásosabb hangzást.

Godzilla saját csillaggal rendelkezik a Walk Of Fame-en: Jelenleg csak tizenkét kitalált karakter tudott olyan nagy hatást gyakorolni a popkultúrára, hogy azért saját csillagot kapott a Holywood Walk Of Fame-en. Közéjük tartozik Godzilla is, aki 2004-ben kapta meg a saját csillagát. Az őslény esetében azonban meg kell jegyezni, hogy ő az egyetlen nem amerikai stúdióhoz tartozó karakter, aki csillagot kapott, tehát rendkívüli esemény volt, amikor a Final Wars premierje apropóján kitüntették.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló