Ezeket a dolgokat talán még nem tudod Woody Allenről



Öt érdekesség a 85 éves filmesről.Woody Allen 1935. december 1-jén született. 1966-os forgatókönyvíró-rendezői bemutatkozása, a Mi újság, Tiger Lily? óta elmondhatja magáról, hogy mindössze hét olyan év volt, amelyben nem rukkolt elő új filmmel.

A 85 éves filmes életműve nem összecsapott, B-kategóriás filmek gyűjteménye, hanem erősen önironikus, szellemi-szociológiai, mély történeteké, amelyek összesen huszonnégy Oscar-jelölést hoztak a rendezőnek.

Annak apropóján, hogy Allen a napokban ünnepelte a 85. születésnapját, íme néhány érdekesség, amit talán még nem hallottál róla!

Eredetileg teljesen másmilyennek képzelte el az Annie Hallt: Bő negyven évvel a premier után nehéz elképzelni nem olyannak Allen leghíresebb filmjét, mint amilyen lett. A rendező azonban elárulta, hogy eleinte arra akarta fektetni a hangsúlyt, ami egy férfi agyában zajlik, de sajnos a végeredmény teljesen inkoherens lett. Egy 2012-es kérdezz-felelek során Allen elmondta, hogy senkit sem értette, hogy éppen mi történik, mert mindenki a Diane Keatonnal való románccal foglalkozott, úgyhogy végül az kapott hangsúlyt.

Ő ihlette Tom Hardy egyik alakítását: Aligha hitte volna bárki is, hogy egyszer egymás mellé kerül Woody Allen és Tom Hardy neve, ráadásul inspirációk terén, pedig Hardy még a Venom kapcsán árulta el, hogy a forgatókönyv olvasása közben három személy jutott eszébe: az MMA harcos Conor McGregor az erőszakossága, a teljesen elszállt, csak a saját fejében élő rapper, Redman és Woody Allen a kínzó neurózisa és az abból fakadó fekete humor miatt. A színész hozzátette, hogy ő is tudja, hogy ez milyen furcsa mix, így erről mélyen hallgatott a Sony előtt.

Semmilyen magáról szóló cikket nem hajlandó elolvasni: Allen egy interjúban így fogalmazott:

„Soha, és semmilyen körülmények között sem vagyok hajlandó elolvasni azt, ami rólam szól, legyen az bármi, akár egy interjú, akár egy hosszabb cikk. Gondosan kerülöm a saját magammal való foglalkozást.

Igaz, a pályám elején még nem voltam ilyen, de manapság kizárólag a munkára koncentrálok, és nem érdekel, hogy valaki szerint őrült vagy zseni vagyok-e. Ha végeztél az aktuális projekteddel, és megcsináltad a legjobb filmed, akkor lépj tovább! Én soha nem nézem meg újra az alkotásaimat és az azokról szóló kritikákat sem olvasom el.”

Saját bevallása szerint még egyetlen e-mailt sem küldött el: Allen egy 2016-os interjúban árulta el, hogy nincs számítógépe, a mobiltelefonját pedig csak két dologra használja, ami az, hogy felhívjon másokat, és az, hogy meghallgassa a kedvenc jazzlemezeit.

Saját bevallása szerint korábban hatalmas bakelitet vitt magával, ha elhagyta a várost, hogy kicsit egyedül lehessen és a klarinéton gyakorolhasson. Az interjúban azt is elmondta, hogy eddigi életében még egyszer sem küldött e-mailt.

Hatalmas New York Knicks-rajongó: Habár a legtöbb depresszióra hajlamos művészről azt gondolhatjuk, hogy kicsit sem érdekli őket a sport, ez nem igaz, ugyanis például a Végtelen tréfa írójának, David Foster Wallace-nak több tenisszel kapcsolatos esszét köszönhetünk, Woody Allen ellen pedig elképesztően hosszú cikkben mesélt arról a The Observernek, hogy miért rajong őrülten a New York Knicksért.

Elmondása szerint már a negyvenes-ötvenes években is figyelte a csapatot, de az igazi rajongása 1968-69-ben kezdődött. Azért akkor, mert abban az időben kezdett igazán összeállni a csapat, ami így beindította minden New York-i lakos fantáziáját.

A filmes azt is elárulta, hogy a kedvenc játékosa Earl „The Pearl” Monroe, aki talán nem egy Michael Jackson, de az biztos, hogy szórakoztatóbb nála, köszönhetően a különleges karizmájának, és az egyéni stílusának, ami miatt olyan élmény volt figyelni, mint amikor egy kiváló táncost, például Fred Astaire-t nézi az ember.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló