A leglátványosabb égi jelenségekért 2021-ben!



Mi mindenért lesz érdemes felnézni az égre?Együttállások: Hála a Naprendszerben keringő égitesteknek, 2021-ben is számíthatunk szemet gyönyörködtető együttállásokra, igaz, ezek között lesz, amit csak távcsővel lehet megpillantani, vagy a Hold fog rontani a látványon.

Március 19., Április 17., Június 13. kora esti órák: A Mars és a Hold együttállása

Április 6-7. hajnalban, közvetlen napkelte előtt: A Szaturnusz (majd később csatlakozik a Jupiter is) és a Hold együttállása

Július 13. kora esti órákban: a Vénusz és a Mars együttállása

Július 29. este 22 órától bő fél órán át: Két Jupiter-hold (Io és Callisto) árnyéka látszik a bolygó korongján 20:40 UT-ig, de ez csak távcsővel lesz megfigyelhető.

December 16. késő esti órákban: A Hold és a Fiastyúk nyílthalmaz együttállása, ám a telihold fénye miatt nehéz lesz kivenni a jelenséget.

SpaceX Dragon: 2021-ben nemcsak a természetes égitesteket pillanthatjuk meg az égen, hanem az emberek alkotta eszközöket is, amelyek közül a legérdekesebbek azok, amelyekben űrhajósok ülnek.

Aki 2021-ben megfelelő időpontban néz fel az égre, az láthatja a tavaly indult Crew-1 márciusi visszatérését. Ehhez hasonlóan számíthatunk a Crew-2 március 30-ára beütemezett indulására, és nagyjából 6 hónappal későbbi visszatérésére, majd év végén a Crew-3 indul útjára. Ha valaki nem szeretne lemaradni ezekről az eseményekről, akkor érdemes lesz követnie a NASA és a SpaceX híreit!

Meteorzáporok: Ahogy minden évben, úgy 2021-ben is a megszokott időszakokban érkeznek a legismertebb meteorrajok. Ezek közül az első, a Quadrantidák az év elején volt látható, ám Magyarországon az időjárás nem kedvezett a látványos csillaghullásnak.

Elkeseredni mégsem kell, hiszen még bőven lesz alkalom arra, hogy a fényszennyezéstől védett helyeken belevesszünk a meteorzáporok látványba:

Április 22. Líridák (~15-20 db/óra, ~70% holdfázisnál)

Május 5. Éta Akvaridák (~30 db/óra, ~40% holdfázisnál)

Augusztus 12. Perszeidák (~70 db/óra, ~15% holdfázisnál)

Október 8. Drakonidák (~15 db/óra, újholdkor)

Október 21. Orionidák (~20 db/óra, teliholdkor)

November 17. Leonidák (~15 db/óra, teliholdkor)

December 13-14. Geminidák (~100 db/óra, ~70% holdfáziskor)

2022. Január 3. Quadrantidák (~40 db/óra, újholdkor)

SpaceX Starlink, ami bárcsak ne lenne: Az elmúlt időben sok hír szólt arról, hogy a szélessávú internetet szolgáltató, Starlink műholdak alaposan megkeserítik a csillagászok életét, ám az is biztos, hogy a több tízezer darabra tervezett műholdcsalád felbocsátásának látványában van valami bizarr báj.

A Starlink műholdak felbocsátásával kapcsolatban a SpaceX híreit érdemes figyelni, míg a megtalálásukban az olyan okostelefon alkalmazások segíthetnek, mint például a HeavensAbove, amivel GPS-koordinátáink segítségével több ezer műholdat követhetünk nyomon.

Fogyatkozások: Bár 2021-ben kétszer lesz napfogyatkozás, és ugyanennyiszer holdfogyatkozás, mégis Magyarországon nem sokat figyelhetünk meg ezekből, így marad az élő közvetítés és a remek asztrofotók.

A napfogyatkozások Magyarországtól távoli földrészeken következnek be, míg a holdfogyatkozások akkor, amikor a Föld másik felén lesz éjszaka:

Június 10. délelőtt - Gyűrűs napfogyatkozás, ami az északi sarkköri tájakon lesz teljesen végigkísérhető, míg Magyarországon csak kis részben lesz megtekinthető.

Május 26. nappali órákban - Teljes holdfogyatkozás, amit a Csendes-óceán keleti és nyugati partjain lehet majd a legjobban látni.

November 19. reggeli órákban - Részleges holdfogyatkozás, ami csak Észak-Európából és Amerikából fog jól látszódni, mert Magyarországon már a Nap kel fel, amikor a holdfogyatkozás elkezdődik.

December 14. reggel - Teljes napfogyatkozás, ami csak Afrika déli csücskéről és az Antarktiszról lesz látható. 

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló