Ezt kell tudni Doctor Fate-ről!



Kicsoda a DC híres karaktere, akit Pierce Brosnan fog alakítani a jövőre érkező Black Adamben?1940-ben, a More Fun Comics 55. részében jelent meg először Kent Nelson, azaz Doctor Fate, akinek eredettörténetét csak 1941-ben ismerhették meg a képregényrajongók. A háttér szerint a karakter elkószált, amikor gyerekkorában elkísérte a régészként dolgozó apját egy ősi templom feltárására.

Kent Nelson ekkor talált rá egy időbe fagyott alakra, aki mentálisan rávette, hogy húzza meg a közelben lévő emelőkart. Amikor a fiú ezt megtette, akkor nemcsak felélesztette a fagyott lényt, hanem még egyfajta halálos gázt is kiengedett, ami azonnal megölte az apját.

Ez a lény volt Nabu, aki arról beszélt Kent Nelsonnak, hogy egy Cilia bolygóról származik és nagyjából félmillió éves, majd azt az ajánlatot tette a fiúnak, hogy kárpótlásul az apjával történetekért, tanítani fogja és megismerteti vele az univerzum titkait.

Miután a lény megtanította a miszticizmus és a mágia rejtelmeire, azt a küldetés adta a fiúnak, hogy harcoljon azokkal, akik gonosz célokra használják az ősi mágiát a Földön. Ehhez segítségül egy köpenyt, egy amulettet és egy aranysisakot adott a kiválasztottjának, aki ugyanekkor kapta a Doctor Fate nevet is.

A kiképzése utáni években a feladata teljesítésével foglalkozott Doctor Fate, aki először a társával, és egyben feleségével, Inzával dolgozott, majd megalapította a Justice Society of Americát, aminek tagjaként folytatta a munkáját, mostanában pedig a Justice League Darkhoz csatlakozva látja el fontos tanácsokkal a többieket.

A Nabutól kapott aranyszínű sisak (Helmet of Fate – a Sors Sisakja), a sárga palást (Cloak of Destiny – a Végzet Köpenye) és Anubis amulettje adja Doctor Fate felszerelését. A sisakba Nabu szelleme költözött, így az adja annak és viselőjének az erejét. Ha tehát valaki felveszi a sisakot, akkor a testét megosztja Nabuval, akivel együtt változnak Doctor Fate-té. Bár Kent a sisak nélkül is rendelkezik különleges képességekkel, mégis a sisakkal a fején sokkal erősebb.

A karakter olyan különleges képességekkel rendelkezik, mint például a lebegtetés, a telekinézis, a telepátia, a védőpajzs, a teleportálás, a megfoghatatlanság, a gyógyítás és az időmanipuláció. A varázslatait általában az egyiptomi szimbólum, az ankh megjelenése jelzi. Mindemellett Kent a tudományokkal is foglalkozik, ugyanis ahogy az apja, úgy ő is elismert régész.

Egy alvilági birodalom ura, Negal jelentette a legfőbb ellenséget Kent Nelson számára, aki egy élőhalott árnyékát követve jutott el a démonszerű entitáshoz. Miután Doctor Fate gyorsan legyőzte Negalt, az megígérte, hogy távol tartja magát az emberektől. Ehhez tartotta is magát, legalábbis addig, amíg nem találkozott Kent V. Nelson Doctor Fate-jével.

Ugyanakkor Doctor Fate erejének forrása az ősi lény, Nabu volt, esetében pedig gyakran elmosódott a jó és rossz közti határ. A rend uraként Nabu csak a káosz elleni harccal foglalkozott, aminek érdekében ki akarta irtani az összes mágiát és varázslatot a Földről.

Hogy ezt a célt elérje, még arra is képes volt, hogy átvegye az irányítást Kent teste felett. Ebben azonban Zatanna és Wonder Woman megakadályozta, ugyanis egy olyan alkut kötöttek, ami meggátolta, hogy Nabu elpusztítson minden varázslatot és varázserővel rendelkező lényt, valamint őt magát örökre a sisakba zárták.

Shazam legfőbb ellenfele Black Adam, aki egyben az egykori Justice Society of America ellensége is, ám egy időben csatlakozott hozzájuk, így Doctor Fate elég jól ismeri az antihőst.

Mint kiderült, a Dwayne Johnson főszereplésével készülő Black Adam-filmben Pierce Brosnanre osztották Kent Nelson karakterét, de mellettük látható lesz Aldis Hodge (Hawkman), Noah Centineo (Atom Smasher) és Quintessa Swindell (Cyclone) is.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló