Ezeket az érdekességeket talán még nem hallottad a Nagy durranásról



Meglepő tények a 30 éve bemutatott paródiáról.Még csak nem is a vízen forgatták a repülőgép-anyahajós jeleneteket: A Nagy durranás forgatásához nem használhattak igazi repülőgép-anyahajót a készítők, ezért stock felvételeket vágtak be a vadászrepülők fel- és leszállásához. Ugyanakkor ennél trükkösebben mutatták be a repülőgép-anyahajó fedélzetét.

A filmben látható repülőgép-anyahajó valójában soha nem létezett, így annak fedélzetét csak fából barkácsolták össze, majd állították fel egy szikla oldalán az elhagyatott Marineland élménypark helyén. Ezután csak jól megválasztott szögekkel érték el azt a hatás, aminek köszönhetően úgy tűnik, mintha a szereplők az óceán közepén tartózkodnának egy repülőgép-anyahajó fedélzetén.

Stáblistája közben is van min röhögni: Napjainkban már lassan az a furcsa, ha nincs stáblista utáni jelenet, de a 90-es évek elején ez még egyáltalán nem volt ennyire jellemző a filmekre. A Nagy durranás alkotói azonban minden filmjük esetében szerettek viccelődni a stáblistával, ezért annak, aki vágyott még néhány poénra, érdemes volt végignéznie random dolgokkal teletűzdelt stáblistát.

A Nagy durranás esetében például receptek szerepelnek, amelyek közül az egyiket a brownie-ra kenhetünk, míg a másik alapján jóféle bucikat süthetünk, de néhány tipp is olvasható arra, hogy mit csináljunk a film után, majd végül közlik, hogy ha nem néztük volna végig a stáblistát, akkor már rég otthon lehetnénk.

Van egy közös pontja a Rocky II-vel: Habár Sylvester Stallone filmjeit inkább a Nagy durranás folytatásai parodizálták ki, mivel azokban Charlie Sheen egy Rambóra emlékeztető karaktert formál meg, mégis már az első részben is akadt egy ki utalás Stallone-ra.

Ilyen volt például az, hogy Sheen és Valeria Golino újrajátszotta az első Rocky záró képsorait, vagy az, hogy vágóképeket emeltek át Rocky II-ből, ugyanis amikor nagyjából a film harmadánál Block korvettkapitány és a megbízójával egy bokszmeccset választanak helyszínül ahhoz, hogy átbeszéljék a szabotázs részleteit, akkor valójában a Rocky II. egyik jelenete látható.

Tekintve, hogy a Nagy durranás költségvetése nem volt túl magas, ezért a készítőknek ügyesen kellett trükközniük. A jelenetben a közeli képekkel nem volt gond, de ahhoz már rengeteg statisztát kellett volna felvenniük, hogy elkészítsék a nagytotált a ringről, úgyhogy inkább „kölcsönvették” a jelenetet a Rocky II-ből, majd úgy alakították át az általuk használt díszletet, ruhákat és köntösöket, hogy azok passzoljanak a Rocky II-ben látotthoz.

Eredetileg Leslie Nielsennek szánták Benson admirális szerepét: Annak tudatában, hogy a Nagy durranást ugyanaz a Jim Abrahams írta és rendezte, mint aki az Airplane!-ben is részt vett, nem meglepő, hogy a vígjátékszerepeiről híres Leslie Nielsen is szerepet kaphatott volna a paródiában, méghozzá Benson admirális megformálójaként.

Nielsen azonban közölte, hogy Abrahamsszel, hogy szerinte már elég paródiát csináltak együtt. Ez a kijelentése azonban azért különös, mert a színész ugyancsak 1991-ben szerepelt a szintén Abrahams által készített Csupasz pisztoly folytatásában, majd három évvel később annak a harmadik részében.

Miután Nielsen nemet mondott a szerepre, azzal az Oscar-díjas George C. Scottot keresték meg, de ő sem vállalta a munkát, mert úgy érezte, hogy nem alkalmas egy vígjátékszerepre. Ekkor a készítők úgy döntöttek, hogy a korábban az Airplane!-en Abrahamsszel dolgozó Lloyd Bridges lesz az, akinek felajánlják a szerepet, ő pedig el is vállalta azt.

Szaddám Huszein NEM szerepelt a filmben: A premier idején azzal viccelődtek a készítők, hogy az öbölháború és annak előzményei miatt utált Szaddán Huszein önmagát alakítja a Nagy durranásban. Ez valójában nem volt igaz, mert bár maga a karakter megjelent a film vége felé, majd a második részben jelentősebb szerepet kapott, mégis őt egy Jerry Halevan nevű színész alakította.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló