R-besorolást érdemlő képregényfilmek



A legjobb felnőtteknek szóló képregényes alkotások.Kingsman: A titkos szolgálat (Kingsman: The Secret Service, 2014): A Matthew Vaughn által rendezett Kingsman: A titkos szolgálat Mark Millar 2012-es képregénye alapján készült. Habár az alaptörténetből lehetett volna egy egyszerű ifjúsági akció-vígjátékot is forgatni, amiben a Töki nevű főhős egy vagány civilből James Bond-féle titkos ügynökké válik a címszereplő kémszervezetnél, mégis a rendező inkább ráerősített az akcióra és a káromkodásra, amivel kiérdemelte az R-besorolást.

Joker (2019): A Joaquin Phoenix főszereplésével készült, Oscar-díjjal jutalmazott Jokerről sokan azt gondolják, hogy nem is igazi képregényfilm. Ebben van némi igazság, hiszen csak érintőlegesen kapcsolódik az Alan Moore által 1988-ban írt Batman: Gyilkos tréfájához.

Todd Phillips író-rendező annak idején elmondta, hogy Martin Scorsese alapműveiből, a Taxisofőrből és A komédia királyából inspirálódott a Jokerhez, aminek társadalomkritikája elég populista a képregényfilmekhez képest, így elég érett és kiemelkedő történet lett belőle.

Sin City - A bűn városa (Sin City, 2005): Robert Rodriguez készített filmet Frank Miller 1991-ben indult képregénysorozatából, aminek antihősei nem szuperhősök, vagy maszkos igazságosztók, hanem olyan szereplők, akiknek a megszállott igazságérzetük ad emberfeletti erőt.

A Bruce Willis, Mickey Rourke és Clive Owen által alakított főszereplők Sin City bűnös városának mocskában elmerülve próbálnak leszámolni a legnagyobb gonosztevőkkel, köztük a korrupt a politikusokkal és perverz vallási vezetőkkel, aminek eredményeként az erőszak és a szex olyan mértékben van jelen, hogy azzal kiérdemelte a csak felnőtteknek szóló besorolást.

Megtorló: Háborús övezet (Punisher: War Zone, 2008): Még mielőtt elkészült a Jon Bernthal főszereplésével alkotott A Megtorló, akadt néhány gyengébb próbálkozás arra, hogy megfilmesítsék Frank Castle Gerry Conway által még a hetvenes években alkotott történetét. Ezek közül kell kiemelni a 2008-as, Lexi Alexander által, Ray Stevenson főszereplésével készült Megtorló: Háborús övezetet.

Ez a képregényfilm egyfelől ügyesen megragadt a megkeseredett önbíráskodó ellentmondásosságát és azt, hogy a legbrutálisabb módszerekkel igyekszik igazságot szolgáltatni, másfelől egy komoly társadalomkritikát is megfogalmazott.

Constantine, a démonvadász (Constantine, 2005): A rajongók szkeptikusan fogadták, amikor kiderült, hogy a Hellblazer című képregénysorozatból készülő filmben az akkoriban a Mátrix szerepével azonosított Keanu Reeves kapta a láncdohányos, szőke démonvadász főszereplő, John Constantine szerepét.

A színész azonban meggyőző alakítást nyújtott a filmben, aminek ugyan a cselekménye távolról sem hibátlan, viszont azért Francis Lawrence kárpótolta a nézőket a pokolian ijesztő és sokkoló jelenetekkel.

V mint vérbosszú (V For Vendetta, 2005): Alan Moore nem titkoltan utálja, ha filmet készítenek a képregényeiből. Azt, hogy miért, jól bizonyítja az 1988-as V mint Vérbosszú James McTeigue rendező és a Wachowski testvérpár által készített filmváltozata.

Az alkotás nem adta vissza elég erősen a politika- és ideológiakritikus képregény komplexitását, viszont a kegyetlen disztópia, a látványos akciójelenetek, katartikus végkifejlete, Csajkovszkij komolyzenéje és Hugo Weaving, valamint Natalie Portman játéka az egyik legjobb felnőtteknek szóló képregényfilmmé tette a V mint vérbosszút, aminek legendás Guy Fawkes-maszkja ma már létező politika megmozdulások jelképeként is ismert.

Zack Snyder: Az Igazság Ligája (Zack Snyder's Justice League, 2021): A 2021-ben megjelent négy órás „Snyder-vágás” sokkal sötétebb, komolyabb, drámaibb és véresebb a Whedon által készített felejthető történetnél, így tényleg jobb, ha csak felnőttek látják a nézőket megterhelő filmeposzt, már csak Cyborg megfelelően kidolgozott eredettörténete és Steppenwolf kegyetlen kivégzése miatt is.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló