Elizabeth Taylor utálta a beceneveit



Érdekességek, amiket talán még nem tudsz a legendás színészről.Gyűlölte a becenevét: Elizabeth Taylor becenevei a Liz és Kitten (kiscica) volt, de ő ezek egyikét sem szerette, ugyanis azt kedvelte, ha Elizabeth-nek nevezik. Állítólag azt kérte, hogy a halála után írják rá a sírkövére, hogy: Itt nyugszik Elizabeth Taylor, aki gyűlölte, ha Liznek hívták.

Ő volt az első színésznő, aki milliót kaszált egy filmért: Taylor volt az első színésznő, aki egymillió dollárt kapott egy filmszerepért (Kleopátra, 1963), viszont semmilyen díjra sem jelölték ezért a munkájáért.

Ez az összeg az abban a korban hatalmasnak számító, 44 millió dolláros büdzséhez képest kimondottan magasnak mondható, ugyanis ez a költségvetés napjainkban 400 millió dollárnak felelne meg. A Kleopátra egyike minden idők legdrágább hollywoodi filmjeinek.

Kétszer is hozzáment (és el is vált) legnagyobb szerelméhez, Richard Burtonhöz: A Kleopátra című film forgatásán találkozott Taylor és Richard Burton, akiért a színésznő elhagyta a negyedik férjét, az énekes Eddie Fishert, majd tíz nappal a válás után hozzáment a színészkollégájához.

A házaspár tizenegy filmet forgatott, nagyvilági életet élt, s mivel saját gyerekük nem lehetett, ezért örökbe fogadtak egy Maria nevű, 3 éves, német árvát. Taylor és Burton összesen 88 millió dollárt keresett együtt 1960 és 1970 között, majd 1974-ben elváltak, de 1975 októberében újra összekötötték az életüket, ám 1976-ban végleg elhagyták egymást.

A két színész közti szerelem nagy volt, még annak ellenére is, hogy rengeteg történetet hallani az alkoholista Burton agresszív, bántalmazó viselkedéséről, és arról, hogy ő szoktatta rá az ivásra a színésznőt.

Az Oscar eljött – kétszer is: Taylor két Oscar-díjjal tette fel a koronát a karrierjére. Az Amerikai Filmakadémia először a Modern kaméliás hölgyért (1960) jutalmazta, majd másodszor a Nem félünk a farkastól című drámáért (1966) vehette át az aranyszobrot.

Emellett a színésznő három egymást követő évben is Oscar-jelölést kapott: Esőerdő Megye (1957), Macska a forró bádogtetőn (1958) és a Múlt nyáron, hirtelen (1959). Ugyancsak az Amerikai Filmakadémia ítélte oda neki a Jean Hersholt Humanitárius Díjat 1993-ban.

Mindennek ellenére Taylor nem ápolt felhőtlen kapcsolatot az Oscarral, ugyanis például a második díját nem vette át, mert a már négyszer vesztett, akkori férje, Richard Burton rábeszélte, hogy ne menjen el a gálára, majd a 2003-as díjátadót az iraki háború elleni tiltakozásként hagyta ki.

Az MGM adta férjhez - mindössze 18 évesen: Taylor csak 17 éves volt, amikor az iparmágnás, Howard Hughes hat számjegyű összeget ajánlott a színésznő szüleinek, hogy adják hozzá a lányukat, de ők akkor elutasították az ajánlatot.

Tylor azonban így sem halogatta sokáig a házasságot, ugyanis 18 évesen feleségül ment a szállodalánc-örököshöz, az ifjabb Conrad „Nicky” Hiltonhoz. A ceremóniát az MGM szervezte meg, ami azért nem meglepő, mert a stúdió határozta meg a színésznő minden lépését 14 éves kora óta.

Ennek megfelelően még a filmgyártótól kapott menyasszonyi ruhája is a következő filmjét, a Papát hivatott reklámozni. Hiltonról elég gyorsan kiderült, hogy agresszív, bántalmazó, alkoholista férfi, ezért Taylor 9 hónapnyi házasság után beadta a válókeresetet.

Imádta a drágaköveket: Taylor nem titkolta, hogy mennyire szereti a drágaköveket, így az is köztudott, hogy egy 1958-as árverésen, 305 ezer dollárért megvette a 33 karátos Krupp gyémántot. Emellett Richard Burton a LaPeregrina gyönggyel lepte meg Valentin-napon, de szintén tőle kapott egy 69 karátos, körte alakú gyémántot is, amit elneveztek Taylor-Burton gyémántnak.

A színész híres volt arról, hogy milyen durva ember, egyszer pedig úgy megverte az akkor várandós színésznőt, hogy elvetélt. Taylor 1978-ban adta el a Taylor-Burton gyémántot, majd az azért kapott pénzt jótékony célra fordította. Emellett könyvet írt a drágakövekről My Love Affair with Jewelry címmel.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló