Ezekre a kérdésekre nem adott választ a BatmanMi lehet a válasz a hátrahagyott kérdőjelekre?Joker vajon már Joker? – A film egyik nagy meglepetésének szánták, ám a rutinos Batman rajongók számíthattak rá, hogy a Rébusz melletti cellában fogvatartott, Barry Keoghan által játszott, a stáblistán „névtelen Arkham-fogoly”-ként azonosított férfi, maga Joker.

Az ő felbukkanása rengeteg kérdést vet fel. Ilyen kérdőjel, hogy vajon a szupergonosz már létezik ebben a világban, és az általa elkövetett őrült bűncselekmények juttatták az Arkhamba? Vajon Batman miatt került oda, ami azt jelenti, hogy már kezdetét is vette az újabb nagy Batman-Joker játszma, amiről majd a film folytatása szólhat? Esetleg a férfi itt még csak elindult a Jokerré válás útján?

A rendező elárulta, hogy ez a férfi most még nem a mókamesterként ismert szupergonosz, hanem csak elindult azon az úton, aminek a végén a legendás bűnözővé válik. Reeves azt is elárulta, hogy egyelőre nem biztos benne, hogy Joker rögtön a folytatásban benne lesz, tehát még kérdés, hogy mikor kap szerepet Batman legnagyobb ellensége.

Ki ölte meg a Wayne-házaspárt? – A hosszú játékidő során Bruce sok új, de teljesen ellentmondó információt tud meg a szülei meggyilkolásáról, ezért az sem válik egyértelművé, hogy ki ölte meg Thomas és Martha Wayne-t?

Falcone azt akarja bemesélni a főhősnek, hogy a rivális maffiafőnök, Salvatore Maroni intézhette el a Wayne-házaspár megölését, de Alfred azt sugallja, hogy maga Falcone a tettes, ha nem egy véletlenszerű bűncselekmény történt. Ugyanakkor egyik elmélet sem bizonyított, ők maguk sem állítják, hogy az lenne, így nemcsak Batman, hanem a nézők is kétségek közt keresik az igazságot.

Valójában nemcsak a filmben marad a gyilkos kiléte rejtély, ugyanis Batman hosszú képregényes és mozgóképes múltjában sem derült ki egyértelműen, hogy ki végzett Bruce szüleivel. A képregényes kánon szerint egy egyszerű zsebtolvaj, Joe Chill lőtt azon az éjszakán, ami az általánosan elfogadott válasz a kérdésre.

A Batman: The Telltale Series videojáték esetében Joe Chill nem zsebtolvaj, hanem egy bérgyilkos, akit megbíztak a gyilkossággal. A Gotham-sorozatban ezt a bérgyilkost Matches Malone-nak hívták. A Tim Burton által készített, 1989-ben bemutatott filmben Jack Napier ölte meg a Wayne-házaspárt, amivel megalkotta Batmant, majd Batman megalkotta Jokert, amikor nem mentette meg a mérgező savba zuhanó Jacket. A 2019-es Jokerben Arthur Fleck egyik Joker-maszkos követője gyilkolta meg a Wayne-házaspárt.

Kijelenthető tehát, hogy annyiféle tettes van, ahányféle Batman-történet. Matt Reeves azonban nyitva hagyta ezt a kérdés, ezzel lehetővé téve, hogy a további filmekben Bruce folytassa a nyomozást a szülei halálával kapcsolatban.

Bruce Wayne házvezetőnője, Dory vajon tudja-e, hogy a főnöke Batman? – Bár a karakter erősen emlékeztet az 1966-ban bemutatott, Adam West főszereplésével készült Batmanben szereplő Harriet nénire, aki nem tudott Bruce titkáról, mégis Dory egy teljesen új, kimondottan ehhez a filmhez kitalált szereplő.

Kérdés tehát, hogy Bruce őt is beavatta-e abba, hogy merre jár éjszakánként, amit nagyon jól titkol, és az amúgy szintén bizalmasának számító Gordon (Jeffrey Wright) és új szövetségese, Macskanő sem tud meg? Ha Dory tisztában van azzal, hogy Bruce és Batman egy és ugyanaz a személy, akkor ezzel alaposan megnő a karakter fontossága.

A házvezetőnőnek minden bizonnyal fel kellene tűnnie, hogy a ház ura éjszakánként ide-oda mászkál, és a sérülései is gyanút kelthetnének, tehát ezek alapján tudnia kellene. Van azonban egy jelenet, ami ennek ellenkezőjére utal.

Ebben Alfred kórházba kerül, miután az arcába robbant Rébusz bombája. Itt Dory azt mondja Bruce-nak, hogy már egy órája próbálja elérni, de nem tudta, hogy hol keresse. A nézők természetesen tudták, hogy a főhős éppen Batmanként nyomoz, ezért az, hogy Dory nem tudta, hogy olyankor hogyan lehet elérni Bruce-t, azt jelzi, hogy a titkos életéről sincs fogalma.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló