Fontos információk az Avatar: A víz útjáról



Ezt érdemes tudni a december 15-én érkező filmről!Stephen Lang és Sigourney Weaver visszatérnek, de „kicsit” más formában: Az nem okozott meglepetést, hogy az Avatar 2-ben visszatérnek Sam Worthington és Zoë Saldaña főhősei, ám azon már már sokan megdöbbentek, hogy az első részben Stephen Lang által alakított, és a fináléban lenyilazott, Miles Quaritch is visszatér, igaz nem a korábban megismert formájában. Lang elmondása szerint Quaritch sokkal nagyobb, kékebb, gonoszabb és a vele történtek miatt dühösebb lesz a folytatásban.

Nem ő az egyetlen azonban, aki más formában tér vissza, ugyanis a 72 éves Sigourney Weaver is ismét látható lesz, de nem Dr. Grace Augustine-ként, ugyanis Jake és Neytiri tinédzser korú na'vi lányát, Kirit fogja alakítani.

Nem biztos, hogy az összes Avatar-folytatást Cameron rendezi: Habár úgy néz ki, hogy az Avatar folytatásai gyorsabban fognak érkezni, mint a második rész, mégis James Cameron kilátásba helyezte, hogy lehet, hogy át fogja adni másnak a rendezői széket:

„Az Avatar-filmek eléggé felemésztik az embert, nekem pedig vannak más, fejlesztés alatt álló munkáim is, amelyek legalább ennyire izgalmasak, ezért lehet, hogy a harmadik vagy a negyedik film után, átadom a rendezést valakinek, akiben megbízok, hogy valami mással foglalkozzam, ami megmozgat. De az is lehet, nem így lesz. Egyelőre nem tudom.”

Ugyanakkor Cameron hozzátette, hogy vannak olyan aktuális témák, így például a klímaváltozás, környezetvédelem, család, amivel szívesen foglalkozna az általa kitalált fantáziavilágban. Emiatt reméli, hogy nemcsak négy, hanem egy ötödik Avatar-film is elkészülhet, ugyanis ő összefüggő történetként, pentalógiaként gondol az öt Avatar-filmre.

James Cameron is tudja, milyen kockázatos befektetés az Avatar 2.: A rendező egy interjúban fejtette ki, hogy miért tartja kockázatos befektetésnek az Avatar: A víz útját. Szerinte manapság már egyáltalán nem könnyű olyan filmet készíteni, ami 8 és 80 év között minden nézőhöz, férfiakhoz, nőkhöz, kamaszokhoz, kisebb gyerekekhez szól, mint az Avatar idejébe.

James Cameron hozzátette, hogy most már a filmtörténet legbutább döntésének tartja, hogy négy folytatást is elvállalt úgy, hogy a második részt több, mint 10 évvel az első után mutatják be. Ha tehát a vártnál 20-30%-kal rosszabbul teljesít az Avatar 2., akkor a rendező nagyon el lesz keseredve.

Az azonban nem érdekli, hogy az első előzetes után sokan kritizálták a film vizuális effektusait, történetét és karaktereit:

„A trollok szerint ez már senkit sem érdekel, rég elfelejtették a karakterek neveit és mindent, ami a filmben történt. Aztán majd újra megnézik és azt mondják, hogy 'Ó, oké, bocsánat, most inkább befogom'. Úgyhogy nem aggódok emiatt.”

Technikai értelemben ismét forradalomra számíthatunk: Mivel James Cameron imádja a búvárkodást és az óceánkutatást, azért nem meglepő, hogy A víz útjában egyesül a két szenvedélye, a filmkészítés és a tengerek élővilága.

A víz alatti felvételeket úgy oldották meg, hogy először is építettek egy kb. 34 000 hektoliter űrtartalmú „medencét”, amiben egy külön gép dolga volt a hullámok és az igazi óceánokéihoz hasonló áramlatok megteremtése.

Ezután több ezer apró, fehér műanyag labdát szórtak a „medencébe”. Ezek úgy szűrték meg a fentről érkező fényt, hogy azért közben lehetővé tették, hogy a színészek is fel tudjanak jönni a felszínre levegőt venni.

Mindez azonban nem oldotta meg az összes gondot, ugyanis a búvárfelszerelésekből felszálló oxigénbuborékok zavarták a motion capture-höz használt rendszert. A rendező ezt a problémát azzal oldotta meg, hogy megkérte a régi barátját, a szabadtüdős merülés egykori világbajnokát, Kirk Kracket, hogy tanítsa meg a színészeknek, hogy hogyan tudnak egy levegővétellel percekig a víz alatt maradni.

A forgatás végére a stábnak olyan jól ment a technika, hogy Sigourney Weaver hat és fél, míg Kate Winslet hét és fél percig bírt a víz alatt maradni egy levegővel.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló