Japán varázslatos lényeiIsmerd meg a japán mitológia legérdekesebb lényeit!Mudzsina: Az elképzelés szerint a borz alakjában megjelenő mudzsina az alakváltás, bűbáj nagymestere. A mudzsina egy pajkos, rakoncátlan misztikus állat, aki imádja megtréfálni az embereket.

A vele kapcsolatos történetek egyike arról szól, hogy egy mudzsina buddhista szerzetessé változott, majd hat évig élt egy öreg kolostorban, ahol az egyik nap észrevették a hosszú farkát. Ahogy a kicune, úgy a mudzsina is képes több farkat növeszteni, amivel egyenes arányban nő az erejük.

Több történet szerint a mudzsina nem borz, hanem egy arctalan szellem. Bár egy kicsit ijesztőnek hangzik, mégsem kell megijedni tőle, ugyanis nem erőszakos, és rosszindulat sincs benne. A mudzsinák inkább tréfamesterek, akik elsősorban a rossz, gonosz embereket zaklatják.

Bakeneko és Nekomata: Az alakváló szellem-macskák természetfeletti erővel rendelkeznek, és akár egy házi macskából is lehet bakeneko, ha elmúlt 13 éves és a súlya 4 kiló. Az átváltozáskor hirtelen megnő a farka és az ereje.

A bakeneko bármilyen kisebb, nagyobb dolgot képes megenni, ám a kedvenc tápláléka egy, az emberek által nem ismert, kígyófajta mérge. Más legendák arról mesélnek, hogy a bakeneko megeszi az embereket, majd átveszi a helyüket.

Egy idő után a bakeneko farka ketté válik. Amikor ez bekövetkezik, akkor a korábbinál is nagyobb hatalomra tesz szert. Ettől kezdve nekomata, azaz macska-szörny lesz, aki képes irányítani a halottakat, általában a saját maga szórakoztatására.

A macska szörnyekkel vigyázni kell, mert rettenetesen sértődékeny lények, akik imádnak bosszút állni, ezért a helyiek nagyon figyelnek arra, hogy boldogok, elégedettek legyenek. Ugyanakkor vannak történetek, amelyek arról szólnak, hogy van jó is ezek között, a lények között.

Az egyik ilyen szerint a nekomata emberi nővé változva férjhez ment és hűséges feleség vált belőle. Egy másik történetben árva kislányként jelent meg gyermektelen családoknál, hogy boldoggá tegye őket.

A bakeneko másik alakja a maneki neko, akiket a japán integető kerámiamacska szimbolizál. Ezek a lények kifejezetten jószívű, varázslathoz értő macskák, akik olyan intelligensek, mint az emberek. A maneki neko megtestesíti a szerencsét, a boldogságot, a jólétet, és a harmóniát.

A népszerű kerámiamacskához két legenda kapcsolódik. Az egyik szerint egyszer egy gazdag ember állt egy szegény kolostor előtt. Amikor kitört a vihar, akkor egy macska integetéssel csalta el az embert onnan, ahol állt. A következő pillanatban egy villám belecsapott a fába, ami agyoncsapta volna az embert, ha nincs a macska.

A másik legendában egy szegény asszony álmában jelent meg az elpusztult macskája, és arra kérte a nőt, hogy kezdjen el kerámiamacskákat készíteni és árulni.

Tanuki: A japán nyestkutyát sokan borznak vagy mosómedvének írják le, aminek oka az, hogy a három állat erősen hasonlít egymásra. A hiedelmek szerint a vidám, pajkos Tanuki szerencsét, földi javakat, gazdagságot, jólétet hoz az embereknek. A japánok olyan erősnek hisznek a teremtményben, hogy november 8-án tanuki ünnepet tartanak. Azért éppen nyolcadikán, mert a legenda szerint a Tanuki nyolc különleges jellemvonással, tárggyal rendelkezik.

Ezek a nagy szemek, amivel belátja a környezetét, és segít a helyes döntésben. A bambuszkalap, ami megóv a bajtól. A szakés palack az erényt jelképezi. A nagy farok az erő, állhatatosság, siker kulcsa. A hatalmas herék pénzügyi szerencsét szimbolizálják. Az értékpapír a bizalmat mutatja, míg a nagy has a merészséget, határozottságot jelképezi. A mosoly pedig barátságot sugall.

A régebbi korokból megmaradt írások között akad, amely arról szól, hogy a tanukik egyáltalán nem kedvesek, hanem igazán gonoszak, ravaszak, ám a legtöbb történet ártalmatlan, a társadalom számára hasznos, lényként írja le. Japánban több kolostorban él az a történet, amely szerint egy régi szerzetesük tanuki volt, aki egy falevelet tett a fejére, és átváltozott.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló