Meglepő érdekességek A körrőlKevésbé ismert dolgok a 20 éve bemutatott horrorfilmről.Alig néhány órával az után, hogy megnézték az eredetit, a producerek már meg is vették a jogokat: Állítólag az amerikai feldolgozás jogaira szinte azonnal lecsapott a producer, miután megnézte a japán eredetit. Az 1998-as horrort Mark Sourian, a DreamWorks akkori főnöke ajánlotta Walter F. Parkes figyelmébe, méghozzá azzal a felütéssel, hogy eddigi élete során még nem látott ennél félelmetesebb horrort.

Parkes és felesége, Laurie MacDonald rögtön lemondta minden programját, hogy megnézzék a filmet, ami után azonnal telefont ragadtak, hogy megvegyék a remake jogait. Ugyanannak a napnak az éjszakáján, csupán három órával a film befejezése után, létrejött a megállapodás, aminek értelmében 1 millió dollárt fizettek a jogokért. Bár ez alacsony összegnek tűnik, mégis jelentős, ha hozzátesszük, hogy a japán horror költségvetése 1.2 millió dollárnak felelt meg.

A forgatás kezdetekor még nem volt végleges szkript: A körrel megtörtént az, ami szinte soha a nagy stúdiófilmek estében: kész forgatókönyv nélkül kezdték el a forgatást, annak ellenére, hogy a Sikoly 3. forgatókönyvét is író Ehren Kruger három szkriptet tett le az asztalra, az utolsót pedig Scott Frank (Mint a kámfor, Logan - Farkas) javította fel.

A stáblistán csak Kruger neve szerepel, míg Frank és a japán eredeti forgatókönyvet jegyző Hiroshi Takahashi neve hiányzik. Ugyanakkor valószínű, hogy a film profitált a szkript hiányából, mivel annál sokkal fontosabb és erőteljesebb benne a képi világ és a hangulat, ami a rendező munkáját dicséri.

Gore Verbinski rendező egy rongyosra nézett videokazettán látta először az eredeti filmet: Miután megszerezték a jogokat, Walter F. Parkes és Laurie MacDonald azonnal tudta, hogy Gore Verbinskit szeretnék a rendezői székbe ültetni.

Ez a döntés leginkább azért lehetett meglepő, mert akkoriban Verbinski neve mellett csak egy játékfilm szerepelt, az Egértanya, ám az sem horror volt, mégis a producerek teljesen biztosak voltak abban, hogy ő a megfelelő választás.

Egyfelől azért, mert neki volt köszönhető a DreamWorks addigi történetének egyik legnagyobb bevételét hozó film, másfelől megmutatta, hogy milyen eredeti, markáns képi világot tud teremteni, ráadásul ugyanakkora hangsúlyt fektet a történetmesélésre és a látványra.

A japán horrorból csak egyetlen videokazettát tudtak a rendező rendelkezésére bocsátani, ám ez nem is volt baj, mert a sokszor lejátszott és átmásolt videokazetta hozzátett a félelmetes hangulathoz, ami aztán hozzájárult a remake képi világához.

A Samarát alakító lány a 2000-es évek egyik kultfilmjének is szereplője volt: Aki látta A kört, annak Samaráról nem az arca vagy a tekintete jut először eszébe, hanem a hosszú haja. Az őt alakító, akkor csak 12 éves Daveigh Chase azonban ismerős lehetett néhány nézőnek, ugyanis a színésznő alakította a főszereplő húgát, az egy évvel korábban bemutatott a Donnie Darko című kultfilmben, majd 2009-ben visszatért az S. Darkóban.

Chase szinkronszínészként is dolgozik. Az ő hangján szólalt meg például Lilo a Lilo és Stitchben, valamint a címszereplő a Chihiro szellemországban amerikai változatában.

Chris Cooper összes jelenetét kivágták a kész filmből: Az eredeti terv szerint Chris Cooper is szerepelt volna A körben, amiben egy kegyetlen gyilkost alakított volna, aki megerőszakolt és megölt egy tinédzser lányt.

A forgatókönyvben kétszer szerepelt a karakter. Egyszer a történet elején, amikor a Naomi Watts által alakított újságíró kapcsolatba lép vele, majd a végén, amikor Rachel újra elmegy hozzá, hogy megnézesse vele a videokazettán lévő felvételt.

Végül azonban Cooper jeleneteit kihagyták, mert az alkotók úgy érezték, hogy a színész népszerűsége miatt a nézők azt feltételeznék, hogy több szerepe lesz a filmben, pedig csak egy elég inaktív mellékszereplőnek szánták. Ugyanakkor Cooper mégis feltűnik A körben, méghozzá egy újságcikkhez mellékelt fotón.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló