Érdekességek a Rambo – Első vérről



Ezeket a dolgokat talán még nem tudod a 40 éve bemutatott filmről.Kirk Douglas az utolsó utáni pillanatban hagyta ott Trautman szerepét: Ahogy a főszereplő esetében, úgy annak mentorának, Trautman ezredesnek szerepével kapcsolatban is több színész neve felmerült, így például Lee Marviné és George C. Scotté.

A munkát végül Kirk Douglas kapta meg, ám őt végül lecserélték, mert saját koncepcióval érkezett a forgatásra, amit nem jelzett előre. A színész nagyobb és fontosabb szerepet szeretett volna az általa alakított karakternek, ráadásul a forgatókönyvben szereplő befejezést is teljesen át akarta írni.

A színész azt szerette volna, ha Rambo meghal a film végén, majd a kisvárosból távozó Trautman képével zárult volna a film, ahogy egy rendőrautó visszapillantójában mutatták volna, Rambo fejkendőjével a homlokán. Ez ellen a befejezést ellen Stallone és Vajna is hevesen tiltakozott.

A szerepet Douglas helyett Rock Hudson kaphatta volna, de ő komoly szívműtétből lábadozott. Végül már jóval a forgatás elkezdése után kapta meg Trautman szerepét Richard Crenna.

A filmterv évekig keringett Hollywoodban, végül Andy Vajna és Mario Kassar forgatott belőle filmet: David Morrell regényének megfilmesítési joga gyorsan elkelt Hollywoodban a könyv megjelenése után, ám ennek ellenére sokáig nem készült belőle film. A filmterv évekig hánykolódott a stúdiók között.

Először a Columbia szerezte meg, majd elég gyorsan átadták a Warnernek, majd végül két független filmeshez, Mario Kassar és Andy Vajna szerezte meg. Bár forgalmazóként már bőven volt tapasztalatuk, mégis producerként ez volt az első próbálkozásuk.

Kassar és Vajna ezzel a filmben debütált gyártóként a filmiparban, s bár sok szenvedés árán találtak forgalmazót a filmnek, végül megérte a kitartó munka, mert a Rambo alapozta meg a sikeres produceri pályafutásukat.

Rossz időjárás, balesetek és egy lopás is nehezítette a forgatást: Egyáltalán nem volt zökkenőmentes a Rambo forgatása, ugyanis amellett, hogy Kirk Douglast az utolsó pillanatban cserélték le, több más gond is nehezítette a munkát.

Ilyen probléma volt például az, hogy kevéssel a forgatás elkezdése előtt Sylvester Stallone megsérült, ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy ő hajtja végig azt a mutatványt, amelyben leugrik a szikláról, de a színész olyan rosszul esett, hogy eltörte az egyik bordáját.

A filmben az ennél a jelenetnél hallható fájdalmas ordítása nem megjátszott, hanem igazi. Egy másik jelenetben véletlenül közvetlenül a vaktöltény fölé tette a kezét. A patron elsülése akkora fájdalmat okozott a színésznek, hogy azt hitte, búcsút mondhat a hüvelykujjának.

A forgatás menetrendjén a szeszélyes időjárás miatt is változtatni kellett, ugyanis a novemberi kezdésnél sokkal melegebb, naposabb idő volt az évszakhoz képest, ami áthúzta a készítők terveit, majd januárban hirtelen nagyon rosszra fordult az időjárás, és a hóviharok miatt több héttel el kellett halasztani a forgatást.

Emellett a kellékként használt fegyverek közül 47-es elloptak egy lezárt teherautóból. A kár nagyjából 50 ezer dollár volt, ráadásul a szakértők szerint könnyen újra működőképessé lehetett tenni ezeket a fegyvereket, amelyek közül 15 darabot megtalált a rendőrség. Az ügyben három gyanúsított állt a bíróság elé. A három férfi a kanadai fegyveres erők állományába tartozott.

A karakter a nevét egy almafajtáról kapta: Elég meglepő és különleges, hogy a filmet ihlető könyvből nem derült ki a főszereplő teljes neve, ugyanis végig csak Rambóként emlegetik, míg a keresztneve egyszer sem szerepel a műben.

A John keresztnevet csak a filmváltozatban kapta a karakter, méghozzá a polgárháború idejében született csatadal, a Mikor Johnny masírozva hazatér (When Johnny Comes Marching Home) után. David Morrell, a könyv írója egyébként kétségbeesetten próbált vezetéknevet adni a főszereplőjének, amikor a felesége néhány Rambo-almát vitt haza, nem is sejtve, hogy ezzel tökéletes ötletet ad a férjének.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló