Színészként is nagy teljesítményt nyújtó zenészek



Híres énekesek legnagyobb filmszerepei.Frank Sinatra – Most és mindörökké (From Here to Eternity, 1953): A karrierjét énekesként kezdő Frank Sinatra idővel kisebb, majd nagyobb szerepeket kapott a filmiparban, ahol aztán producerként is kipróbálta magát, sőt, rendezőként is megállta a helyét az 1965-os Csupán a bátrak című filmben.

A legnagyobb filmszerepe a Most és mindörökké című drámában Angelo Maggio közlegény volt, amiért megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, ezzel bizonyítva, hogy nemcsak énekesként, hanem színészként is tehetséges.

Björk – Táncos a sötétben (Dance in the Dark, 2000): A Björk 5 évesen már zenei tanulmányokba kezdett, 11 évesen pedig kiadta első albumát, amit azóta még kilenc lemez követett.

A híres énekesnő színészként is kipróbálta magát. Ezen a téren a legnagyobb szerepe a Táncos a sötétben című musicalben alakított cseh bevándorló Selma Jezovka volt, aki örökletes szembetegségben szenved.

A Táncos a sötétben rendezője egy éven át győzködte az énekesnőt, hogy vállalja el a főszerepet, mert kezdetben csak zeneszerzőként vett volna részt a produkcióban. Bár a forgatáson végig ellenséges volt kettejük között a viszony, mégis a végeredményre nem lehet panasz.

Björk Oscar-jelölést kapott a I’ve Seen It All című dalért, míg Cannes-ban a legjobb színésznőnek járó díjat vehette át. A film megnyerte az Arany Pálmát, Európai Filmdíjat, Golden Globe-ot, valamint a César, Camerimage, Bambi, Bodil, Edda, Goya és más díjakat, amelyek mellett több jelölést is kapott.

Lady Gaga – Csillag születik (A Star is Born, 2018): Stefani Joanne Angelina Germanotta, vagyis Lady Gaga mindig is érdeklődött a színészet iránt az éneklés mellett, ezért játszott az iskolai színdarabokban, valamint ilyen irányú tanulmányokba kezdett.

Az énekesnő 2001-ben kapott egy aprócska szerepet a Maffiózókban, majd 2016-ban Golden Globe-díjat kapott az Amerikai Horror Storyban nyújtott alakításáért. Ezt követte a 2018-as Csillag születik, aminek női főszerepéért Oscar-jelölést kapott, míg a Shallow című dala megnyerte a díjat. Emellett Gaga átvehette a BAFTA-t, a Golden Globe-ot és a Gramyt is.

Sting – Dűne (Dune, 1984): Gordon Matthew Thomas Sumner, azaz Sting mindent elért, amit zenészként csak lehet. A nyolcvanas években már komoly sikereket aratott a The Police-szal, több filmhez is felhasználták a zenéjét, illetve ő maga kisebb filmszerepeket is kapott.

Akkoriban kapta meg a 1965-ben megjelent, Frank Herbert regény, a Dűne első filmes feldolgozásában Harkonnen báró unokaöccse, Feyd-Rautha szerepét, s bár maga a film nem a legjobb, Sting alakítására nem lehet panasz.

Barbra Streisand – Funny girl (1968): Színésznőként és énekesnőként is nyert Oscar-díjat Barbra Streisand, aki a éjszakai bárokban és Broadway darabokban kezdte a karrierjét, majd több tévéshow-ban kapott szerepet, és leszerződött a Columbia Recordszal.

Streisand első mozifilmje az 1968-as Fanny Brice nevű komikus-énekes-színésznő életét feldolgozó, Funny Girl volt, amiben egy elszánt és tehetséges lányt alakít. A filmben nyújtott alakításáért a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat vehette át, Katharine Hepburnnel megosztva. Emellett Streisandot BAFTA-ra jelölték, és megnyerte a Golden Globe-ot, valamint a David-díjat.

Madonna – Evita (1996): Az argentin elnök feleségének, Evita Perrónnak az életét dolgozza fel az Evita, aminek főszerepére már 1986-ban bejelentkezett Madonna, aki négy oldalas levéllel próbálta meggyőzni a film rendezőjét arról, hogy nála jobbat nem talál a szerepre.

Az énekesnő végül megkapta a munkát, amiben Guinness-rekordot döntött azzal, hogy összesen 85-ször váltott jelmezt. Emellett Madonna a forgatás közben jött rá, hogy terhes, ezért élete legnagyobb teljesítményének érzi az Evitát.

A film öt kategóriában kapott Oscar-jelölést, amiből a legjobb dalért megkapta az aranyszobrot. Emellett BAFTA, Golden Globe és egyéb más jelöléseket és díjakat is nyert.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló