Sorozatgyilkosokról készült filmek (2. rész)A legjobb valódi sorozatgyilkosokról készült filmek.Dermesztő rémület (The Frozen Ground, 2013): A legalább 17 embert meggyilkoló Robert Hansen „senkinek sem hiányzó” szexmunkásokat rabolt el, majd miután napokon át megerőszakolta őket, repülővel az alaszkai vadonba vitte az áldozatait, hogy puskával levadássza őket, ahogyan a vadakat szokták.

Sajnos a Dermesztő rémület, amiben John Cusack játszotta a beteges, de kicsit sem okos sorozatgyilkost, aki repülős térképen jelölte be, hogy hova vitte az áldozatait, sokkal többet foglalkozik a kéjgyilkost végül kézre kerítő nyomozóval, és azzal a prostituálttal, aki egyedüliként menekült meg a sorozatgyilkostól.

Enyém a bosszú (Fukushû suru wa ware ni ari, 1979): Japán egyik híres sorozatgyilkosa volt az 5 emberrel, főleg nyereségvágyból végző Nisigucsi Akira. A róla készült Enyém a bosszú című film egész valós képet ad vissza róla, arról, hogy honnan jött, miért kezdett gyilkolni, tehát több van benne, mint amit a műfajtól megszokhattunk.

Ebben az alkotásban nincsenek kimondottan ijesztő jelenetek, viszont az időben való ugrálás, főleg az első órában, elég zavaró és megnehezítette az események követését. Mivel az Enyém a bosszú nincs tele félelemfaktorral, ezért éppen ez teszi olyan rémisztővé Akrát (avagy a filmbéli nevén Enokizu Ivaót), aki hirtelen gondol egyet, és minden előjel, vagy rendezői rásegítés nélkül, megöli a terhes barátnőjét és annak anyját.

Zodiákus (Zodiac, 2007): Öt, de lehet, hogy több áldozattal is végzett a Zodiákus gyilkos, aki nem rejtőzködött a rendőrség és a média elől. Az ismeretlen tettes az újságíróknak küldözgetett leveleket, amikben jelek és feladványok voltak.

Az 1970-es években San Franciscót rettegésben tartó sorozatgyilkos több könyv és film szerzőjét megihlette. A zodiákus című filmben Jake Gyllenhaal és Robert Downey Jr. próbál a tettes nyomára bukkanni. Bár a tettes kilétét végül nem nevezik meg a filmben, mégis azt az elméletet tartják a legvalószínűbbnek, hogy a tettes Arthur Leigh volt.

A film után újranyitották a nyomozást, ám mégsem annak köszönhető az azzal kapcsolatos legújabb áttörés, ugyanis 2020 decemberében sikerült megoldani a Zodiákus egyik titkos üzenetét, majd 2022. szeptember 30-án a The Guardianben jelent meg egy cikk, amelyben az író Jarett Kobek azt állította, hogy rájött, hogy ki lehetett a sorozatgyilkos.

Szerinte az elkövető a 2007-ben meghalt Paul Doerrt. Kobek erre a megállapításra akkor jutott, amikor a koronavírus-járvány alatt megírta, 2022 februárjában megjelent Motor Spirit: The Long Hunt for the Zodiac című könyvét. A sorozatgyilkos ügyében máig történnek új fejlemények.

A halál jele (Salinui chueok, 2003): A 2003-ban készült film úgy ért véget, hogy nem derült ki beőle, hogy ki követte el a Hwaseong-gyilkosságokat, ám részben a film sikere miatt ismét nagy figyelmet kapott az ügy, majd 2009-ben a koreai rendőrség bejelentette, hogy a DNS-vizsgálat alapján egy Lee Choon-jae nevű férfit gyanúsítanak a gyilkosságok elkövetésével.

Egy évvel később sikerült is rábizonyítani. Lee beismerő vallomást tett 14 rendbeli gyilkosságban, és több szexuális jellegű bűncselekmény elkövetésében. Jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

Bong Joon Ho által készült A halál jele az ügy megoldása nélkül is remek, vizuálisan és atmoszférikusan erős darab, amiben nagyszerűen mutatják be a gyarló emberi karaktereket.

Wolf Creek – A haláltúra (Wolf Creek, 2005): Bár a film elején kiírták, hogy a cselekményt valós események inspirálták, mégis a Wolf Creek – A haláltúra készítői elég szabadon értelmezték a „megtörtént” kifejezést.

Valójában nem is egy, hanem két különböző sorozatgyilkos történetét keverték össze. Az egyik Mick Taylor, aki gyanútlan turistákat kapott el, akiket aztán egy elhagyatott bányatelepen tartott fogva és erőszakolt meg. A fő inspirációforrás azonban a 90-es években Ausztráliában túrázókra vadászó Ivan Milat volt, aki 7 ember ölt meg.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló