Ezeket a dolgokat talán nem tudod Martin Scorsese-ről



Érdekességek a 80 éves rendezőről.A Krisztus utolsó megkísértése miatt testőröket kellett felfogadnia: A Krisztus utolsó megkísértése komoly indulatokat váltott ki, főleg azokkal a jelenetekkel, amelyekben Jézus az angyalarcú Sátán hatására megtagadja a kereszthalált, családot alapít Mária Magdolnával és megöregszik.

Mivel Scorsese halálos fenyegetést kapott, ezért testőröket fogadott fel, és a következő két évben csak velük mert elmenni a nyilvános rendezvényekre. Emellett tüntetéseket szerveztek a Universal akkori anyavállalata, az MCA főhadiszállása elé, egy befolyásos lelkész pedig meg akarta venni a film negatívjait, hogy megsemmisítse azokat.

A filmet több országban betiltották. Párizsban és Besançonban mozikat gyújtottak fel a keresztény fundamentalista csoportok a film vetítése közben. Ezekben az incidensekben ketten meghaltak és sokan súlyos égési sérüléseket szenvedtek.

Az Aviátor nehézségei miatt majdnem nyugdíjba vonult, de a Némaság sem volt egyszerű eset: Bár Scorsese népszerűségét növelte a Leonardo DiCaprióval közösen forgatott, Oscar-díjakkal elhalmozott, 2004-es Aviátor, mégis annak forgatása során a rendező már a nyugdíj gondolatával játszott.

Már a hetvenes évek óta tervben volt, hogy filmet készítenek a híres filmesről, Howard Hughesról, de azt sehogy sem sikerült tető alá hozni. Scorsese neve Miloš Forman, Christopher Nolan és Michael Man után merült fel, méghozzá azért, mert DiCaprio már leszerződött a filmhez, ők ketten pedig jó tudtak együtt dolgozni a New York bandáiban.

Scorsese bevallotta, hogy rosszul becsülte meg, hogy mennyi pénzből tudja leforgatni a filmet, ezért a saját zsebéből tett hozzá 500E$-t. 2003 októberében fel kellett függeszteni a forgatást, mert az annak otthont adó Dél-Kaliforniában erőtűz pusztított, ami sok díszletet megsemmisített. Ráadásul a projekt mögött álló Warner Bros. és Miramax vezetőivel nézeteltérése támadt a rendezőnek, de ő kitartott.

Az Aviátor után a 2016-os Némaság című filmmel is meggyűlt a baja. Scorsese 1989-ben olvasta az 1971-es, a XVII. századi Japánban játszódó, keresztény hittérítők meghurcolásáról szóló regényt, amiből filmet akart forgatni.

Költségvetési okok miatt nem lehetett az eredeti helyszíneken forgatni, ezért az olcsóbb, hasonló klímájú Tajvanon vették fel a jeleneteket.. Emma Tillinger Koskoff, Scorsese producertársa elmondta, hogy minden korábbi közös munkájuknál kimerítőbb volt a Némaság, részben a barátságtalan időjárás miatt, részben azért, mert a New Yorkból származó, városi ember rendező nem tudott mit kezdeni a nyirkos barlangokkal és a magasra csapó hullámokkal, ráadásul halálos baleset is történt, amikor a tajpeji stúdióban leszakadt a mennyezet: egy ember meghalt, kettő megsérült.

Első egész estés játékfilmjét szexfilmként forgalmazták: Scorsese első filmjei a katolikus hit problémáival, a hitszegés miatti bűntudatról és a macsóságról szóltak. Ezekkel a kérdéskörökkel foglalkozott az iskolatársával, a fiatal Harvey Keitellel készült első egész estés játékfilmje, a Ki kopog az ajtómon?.

A film a rendező korai remekműve lett, ám felmerült a kérdés, hogy hogyan lehetne eladhatóvá tenni ez a tulajdonképpeni művészfilmet. Erre a megoldás adta magát, hiszen az hatvanas–hetvenes Amerikájában rendszeresen szexszel és meztelenséggel adták el a filmeket. 

Joseph Brenner, egy exploitation filmeket forgalmazó szakember azt ajánlotta az akkor még ismeretlen Scorsese-nek, hogy utólag forgasson néhány pikánsabb, explicitebb szexjelenetet, mert akkor az alkotást könnyen el lehet adni szexfilmként a szélesebb közönségnek.

Habár akkor már lezajlott az 1967-es chicagói fesztiválbemutató, ezért tulajdonképpen a kész filmhez kellett hozzányúlni, Scorsese mégis ráállt az alkura. Ebben az ominózus jelenetben a főhős, J.R. prostituáltakról fantáziál. A képsor, amit Amszterdamban forgatták le, a már láthatóan idősebb Harvey Keitellel, sokak szerint zseniális, de elég indokolatlan.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló