Ezeket a dolgokat talán még nem tudod Jodie Fosterről



Érdekességek a 60 éves filmsztárról.250 jelentkező közül választották ki A taxisofőr kiskorú prostituáltjának szerepére: Foster anyja attól tartott, hogy a lánya karrierje véget ér, ha kiöregszik a gyerekszerepekből, ezért úgy döntött, hogy ideje olyan filmekben szerepelnie, amelyek felnőtt közönségnek szólnak.

Az első ilyen film az Alice már nem lakik itt (1974) volt, majd ezt követte a szintén Martin Scorsese által rendezett A taxisofőr, amiben Foster gyerekprostituáltat alakított. Ahhoz, hogy a szerepet megkapja, pszichiátriai vizsgálaton esett át, tanácsadáson vett részt és a forgatáson végig rendelkezésére állt egy szociális munkás.

Mivel Foster még túl fiatal volt ahhoz, hogy eljátssza a film explicit jeleneit, ezért a testdublőre a 19 éves nővére volt. A szerepre több, mint 250 jelentkező közül választották ki Fostert. A jelentkezők között volt Carrie Fisher, Mariel Hemingway, Bo Derek, Kim Cattrall, Rosanna Arquette, Kristy McNichol és Michelle Pfeiffer is.

Az alakításáért Oscar-jelölést kapott a legjobb női mellékszereplő kategóriában, de azt végül nem ő kapta meg, de helyette 14 évesen átvehette a BAFTA-t, a Cannes-i premieren pedig mindenkit elkápráztatott a francia nyelvtudásával.

Ikonikus szerepekről maradt le, de mindig jöttek helyette mások: Foster sok szerepről maradt le a karrierje során. Például az Egy bébiszitter kalandjai (1987) Elisabeth Shue, a Micsoda nő (1990) Julia Roberts, az Elemi ösztön (1992) Sharon Stone, A szerelem hullámhosszán (1993) Meg Ryan, A bérgyilkosnő (1993) Bridget Fonda, a Majd' megdöglik érte (1995), Nicole Kidman, a Szerelmes Shakespeare (1998) pedig Gwyneth Paltrow filmje lett.

A Kettős kockázatban (1999) ő játszhatta volna Libby karakterét, de a terhessége miatt Ashley Judd kapta meg a munkát, miután arra Meg Ryan és Brooke Shields is nemet mondott. A Star Wars Leia hercegnő szerepére szintén esélyes volt, de a rendező George Lucas idősebb színésznőt keresett, ezért a Fosternél 6 évvel idősebb Carrie Fishert választotta.

Callie Khouri, a Thelma és Louise forgatókönyvírója Fostert képzelte el Thelma Dickinson megformálójaként, de a rendező Ridley Scott úgy gondolta, hogy a színésznő túl fiatal, ezért a szerepet Geena Davis kapta, aki ugyancsak 6 évvel idősebb Fosternél.

Az egyetemig megfordult néhány Disney-filmben: Foster első tévéfilmje a Menace on the Mountain (1970) volt, ami az otthonukat a polgárháborús dezertőröktől védő, McIver családról szólt. Ezután készült el az első mozifilmje, a Napoleon és Samantha (1972) című kalandfilm, amiben a karaktere egy barátjával és egy kakassal próbált megmenteni egy öreg oroszlánt.

A következő filmje az Egy kis indián (1973) című westernkomédia volt, aminek főszerepét James Garner játszotta. A színész elmondta, hogy van néhány dolog az életében, amire nem büszke, és ezek egyike ez a film, leszámítva a 10 éves Foster alakítását.

A Bolondos péntekben (1976) a színésznő játszotta Annabellt, aki egy pénteken személyiséget cserét az anyjával. A kapitány kincsében (1977) egy eltűnt örökösnő helyébe kellett lépnie, és így jutott el egy angliai birtokra. Ezen szerepek mellett még sok más filmben is látható volt, de a legtöbb munkát a Disneytől kapta.

Több nyelven is beszél, van olyan, amin folyékonyan: 1980-ban végzett osztályelsőként a független két tannyelvű magániskolában, a Los Angeles-i Francia Iskolában Foster, aki folyékonyan beszél franciául. Ezt a tudását meg is mutatta a Moi, Fleur bleue (1977), a Hosszú jegyesség (2004) és A másik én (2007) című filmekben, amelyekben ő mondta el a francia nyelvű szövegét, és saját magát szokta szinkronizálni a filmjei francia változatában.

Folyékonyan beszél olaszul, fiatalkorában spanyolt tanult, és a németet is megérti. Foster tehát egyike a magas intelligenciával rendelkező sztároknak. Olvasni 3 évesen tanult meg, a Yale egyetemen summa cum laude végzett, majd ledoktorált. Rendszeresen ad interjút az általa beszélt nyelveken.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló