Meglepő érdekességek a 48 óráról! (1. rész)



Ezeket a dolgokat lehet, hogy még nem tudod a 40 éve bemutatott vígjátékról.Harmadik részt és remake-et is akartak készíteni, de egyik sem jött össze – Nyugaton: A 48 óra elég sikeres lett, ezért a Paramount hajlott a folytatásra, amit a már befutott Eddie Murphy kezdeményezett, majd az ő gyártócége, az Eddie Murphy Productions valósított meg Megint 48 óra címen.

Az 1990-ben bemutatott folytatás 153,5M$-t hozott világszinten, de a túl magas, 50M$-os büdzséje miatt a Paramount elvárásai alatt teljesített, ráadásul a kritika sem volt elragadtatva tőle, ezért bár felmerült egy harmadik rész ötlete, azt végül nem valósították meg.

2017-ben felmerült, hogy Benny és Josh Safdie feldolgozzák a 48 órát, de 2019 végén azt nyilatkozta a testvérpár utóbbi tagja, hogy miután találkoztak Walter Hill-lel, meggondolták magukat, ugyanis Hill a munkájukat dicsérte, és azt mondta, hogy akinek ennyi eredeti ötlete van, annak minek remake?

Safdie azt is elmondta, hogy írtak néhány forgatókönyv-változatot a Paramountnak, ám azok egyike sem működött remake-ként. Ugyanakkor elkészült a 48 óra indiai verziója, amit Andar Baahar címmel mutattak be 1984-ben. Az akkori bollywoodi sztárokkal, Anil Kapoorral és Jackie Shroff-fal készült filmben sok a zene és a tánc.

Eddie Murphy és Nick Nolte improvizált, a forgatókönyvet meg forgatás közben írták: Miután a Paramount akkori vezetője, Michael Eisner a nyolcvanas évek elején úgy döntött, hogy ideje leporolni a 48 órát, ezért Walter Hilléknek őrült tempóban kellett dolgozniuk, hogy 1982 végén bemutassák a filmet a mozikban.

1982 áprilisában Hill Larry Grosst kérte meg a forgatókönyv kipofázására, majd a forgatás májusban elkezdődött, tehát tulajdonképpen a gyártás ideje alatt írták meg, avagy írták át a történetet, főleg Murphy karakterére, ugyanis nem találta elég viccesnek a Paramount vezetősége.

Leginkább azért kellett állandóan változtatni a forgatókönyvön, mert Hill és Gross azt akarta, hogy a főszereplőknek legyen igazán karakteres személyisége, vagyis Reggie-nek többnek kellett lennie egy poénokat szállító stand-up humoristánál.

Ez bosszantotta is a színészeket, akik Walter Hill elmondása alapján, olykor legszívesebben szétkapták volna, amiért megint újraírta a karakterüket. Ugyanakkor az is előfordult, hogy a színészek rukkoltak elő ötletekkel.

Humorista lévén Murphy egész jó poénokkal állt elő, a rendező pedig néhány párbeszédnél szabad kezet adott a két színésznek, ugyanis annyira jó volt köztük az összhang, hogy nyugodtan improvizálhattak.

Eredetileg komorabb történetnek szánták túszdrámával és fejre rögzített bombával: A 48 óra a két főszereplő párbeszédei, beszólásai és csipkelődései miatt vált klasszikus alkotássá, tehát azért, mert nem veszi túl komolyan magát.

Eredetileg azonban véresen komoly akció-thrillerként képzelték el, ugyanis a film története 1971-ben, a vietnámi háború, a politikai botrányok, a bűnözés elharapózásának és a terrorizmus kibontakozásának a korszakában fogalmazódott meg Lawrence Gordon fejében.

A történet eredetileg New Orleansban játszódott volna San Francisco helyett, és a cselekményben Louisiana állam kormányzójának lányát rabolta el egy veszélyes bűnöző, aki ha 48 órán belül nem kapja meg a váltságdíjat, akkor felrobbantja a nőt, annak a fejére erősített bomba felrobbantásával.

Az ügyet New Orleans legbunkóbb, tisztességtelen módszerekkel dolgozó zsaruja kapja, aki kihozza a börtönből a túszejtő egykori cellatársát, aki egy hozzá hasonlóan elvetemült alak, hogy együtt kapják el a tettest.

Ez az elítélt egy cajun, vagyis a louisianai francia etnikum tagja, ahogy Hill másik filmjének, A lápvidék harcosainak a gonosztevői is. A rendező tehát ezt a történetet dolgozta fel először 1973-ban, majd 1976-ban Roger Spottiswoode-dal Columbia Pictures megbízásából. Ezután a film jogai átkerültek a Paramounthoz, ahol Clint Eastwood miatt évekre megfeneklett a projekt, ami végül 1982-ben valósult meg.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló