Meglepő érdekességek a 48 óráról! (2. rész)



Ezeket a dolgokat lehet, hogy még nem tudod a 40 éve bemutatott vígjátékról.Eddie Murphy egy gyerekkori barátja után nevezte el antihősét és Bruce Lee-t imitálta: Bár Murphy zöldfülű színésznek számított a 48 óra idején, mégis bátran elmondta a véleményét, így azt is, hogy a karaktere neve ne legyen olyan sablonos, mint amilyet általában a fekete színészek kapnak.

Ezt azért kérte a színész, mert az általa alakított Reggie Hammondot eredetileg Willie Biggsnek nevezték volna. Mivel Murphy szerint ez sztereotip név volt, ezért előállt a Hammonddal, Terrance Hammond után, ugyanis ő ugrott be neki a forgatókönyv olvasása során. A Reggie amolyan kompromisszumos megoldásként maradt meg, mert a stúdió ragaszkodott hozzá a Hammondért cserébe.

Az akciójelenetek esetében SNL-komikusként nem volt jártas filmforgatásban, így azt sem tudta, hogy milyen képet vágjon, amikor fegyvert ránt, ezért egyszerűen lemásolta Bruce Lee híres arckifejezését.

Bár többször elpróbálták a baseballütős jelenetet, Eddie Murphyt csak sikerült tényleg arcon csapni: A filmforgatásokon előfordulhatnak súlyos sérülések, amelyek akár halálhoz is vezethetnek, ezért Eddie Murphy joggal aggódott, hogy az egyik jelenetben használt, ugyan gumiból készült baseballütő valóban eltalálja.

A jelenetben a Denise Crosby által játszott Sally üti meg Murphy karakterét, ezért a színésznő igyekezett megnyugtatni a kollégáját, hogy időben megállítja az ütőt. A próbákon ez ment is neki Walter Hill-lel és Nick Nolte-val, így Murphy is kezdett bízni a színésznőben. Crosby azonban élesben elszúrta, és végül mégis jól arcon csapta a gumiütővel Murphyt.

A britek az eredeti plakátot, a magyarok a legelső szinkront találták túl durvának: A 48 óra R-besorolása teljesen jogos volt, ugyanis senki sem fogta vissza magát benne, tehát tele van mocskos beszéddel. Az IMDB statisztikája szerint a „B*szd meg!” 52-szer, a „sz*r” 55-ször, a „s*gg” 34-szer hangzik el benne, a sok egyéb káromkodás mellett.

Mivel a tévések nagyon durvának érezték a 48 órát, ezért próbáltak enyhíteni rajta. A brit ITV felhasználta a film hivatalos poszterét, amikor a 80-as évek végén műsorra tűzték a filmet, de cenzúrázták azt, ugyanis a retusálás után a főszereplők felmutatott középső ujja helyett csak összeszorított ököl maradt.

Ennél sokkal nagyobb változtatást követett el az MTV Magyarországon. A nálunk 1987. szeptember 3-án bemutatott film teljes szinkront 1991-ben kapott a Magyar Szinkron- és Videóvállalatnál. Ebben a káromkodások még cifrábbak, ám azt túl durvának találta a Magyar Televízió, ezért 1992-ben a finomított verziót adták ki, ami sokaknak nem tetszett, mivel ehhez a műfajhoz hozzátartozik a kemény káromkodás, és egy dühös fegyenctől sokkal hitelesebb a „P*csába!”, mint a visszafogott „A francba!”.

A 48 órához a TV2 megbízásából a kilencvenes évek végén is készült szinkron, ami nagyon jó lett, de az sem olyan szókimondó, min az 1991-es első szinkron.

Egy drogos stúdióvezetőn keresztül kötözködött a Paramount Walter Hillékkel: Walter Hill szerint a legnagyobb gondot a kábítószert kicsit sem megvető, Don Simpson nevű vezető okozta. Simpson 1977 és 1981 között alelnöke, majd 1981 és 1982 között elnöke volt a Paramount gyártórészlegének, 1982-ben pedig azért rúgták ki, mert egy stúdió-értekezleten annyira be volt drogozva, hogy elájult.

Emellett Simpson arról is ismert volt, hogy egyszerre több produkción dolgozott, hiperaktív volt, ami miatt gyakran nem volt képben, viszont rengeteget hisztizett. Michael Eisner és Walter Hill tehát Simpsonon keresztül értekezett a 48 óráról, ám az információ nem ment át rendesen, mivel Simpson kábítószer hatása alatt fogalmazta meg a szövegeket.

A rendező elmondta, hogy nem vette komolyan ezeket a jegyzeteket, amiket eleinte elolvasás után dobott félre, de aztán már el sem olvasta, csak továbbította Joel Silver producernek azzal, hogy szóljon neki, ha talál bennük valami érdekeset.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló