Meglepő érdekességek a Truman Showról



Ezeket a dolgokat talán még nem tudod a Peter Weir által rendezett, Jim Carrey főszereplésével készült, 25 évvel ezelőtt bemutatott filmről.Dennis Hoppertől a forgatás közben kellett megválni: Először Dennis Hoppernek ajánlották fel Christofer szerepét a Truman Showban. A színész elvállalta a munkát, ám forgatás közben hamar kiderült, hogy Hopper egyszerűen nem tanulta meg a szövegét.

Bár már elkezdődtek a munkálatok, és igencsak költséges forgatás közben színészt cserélni, mégis Hopper használhatatlan volt, úgyhogy a stáb kénytelen volt mást keresni helyette. Először Peter Weir jelentkezett a mindenható producer szerepére, ám erről Scott Rudin producer hallani sem akart.

Végül Rudin és Weir közösen állt elő Alan Arkin nevével, de a másik producer ebbe nem bele, mert nem tartotta elég nagynak Arkin nevét, és egy sokkal nagyobb sztárt akart. Végül Ed Harris kapta a munkát.

Az első változat New Yorkban játszódott volna és sokkal sötétebb lett volna: A forgatókönyv első változata sokkal durvább és sötétebb hangulatúbb volt a végül megvalósult filmnél. Maga a helyszín is teljesen más volt, ami alapjaiban határozta meg a tónust.

A képzeletbeli, idillinek tűnő, tengerparti kisváros helyett a nagyon is valóságos New Yorkban játszódott a cselekmény. Abban a változatban Truman egy alkoholista volt, aki megcsalja a feleségét egy prostituálttal, amiből az egész világ tudomást szerez, majd az egyik jelenetben végignéz egy rablótámadást a metróban úgy, hogy nem tesz semmit, a tettesek pedig elmenekülnek.

A forgatókönyv megváltoztatása a rendezőnek, Peter Weirnek köszönhető, ugyanis szerinte a közönséget nem kötötte volna le egy szomorú, erőszakos és durva világ. Az ő véleménye az volt, hogy a Truman Show nézői sokkal szívesebben néznének egy boldog felszabadult világot a tévéjükön.

A rendező azt sem tartotta életszerűnek, hogy a producerek egy több milliós metropoliszt építenének fel díszletként, mivel egy néhány ezres, szolid kisvárost sokkal költséghatékonyabb megépíteni. Végül Scott Rudin bátorítására Weir elmondta az ötleteit Niccolnak, aki hajlandó volt átdolgozni a forgatókönyvet.

Az író is szóba került rendezőként, amiből végül a Gattaca című film lett: Azt követően, hogy a stúdió megvette 1,5 millió dollárért Andrew Niccol forgatókönyvét, elkezdtek rendezőt keresni. Először az író neve merült fel, de mivel ő addig csak reklámfilmeket rendezett, ezért a Paramount nem akarta egy kezdő kezébe adni a 80 millió dolláros költségvetésű projektet.

A stúdió és Niccol abban állapodott meg, hogy ha végül mégsem övé lesz a munka, akkor kártérítést kap. A Paramount akkori vezetője, Sherry Lansing azt tanácsolta neki, hogy ha komolyan gondolja, hogy a saját írását akarja megrendezni, akkor először kezdjen valami sokkal kisebb költségvetésű filmmel.

Niccol megfogadta a tanácsot, ugyanis ezt követően írta meg a Gattaca forgatókönyvét, ami végül a rendezői bemutatkozása lett. A sci-fi költségvetése mindössze 20 millió volt, tehát éppen a negyede a nyolc hónappal később bemutatott Truman Shownak.

A Truman Show-nak számtalan előképe akad: A filmet nem lehet minden előzmény nélkülinek nevezni, hiszen a kívülről létrehozott és irányított, mesterséges környezet ötletével már Philip K. Dick is eljátszott az 1958-ban (nálunk 2004-ben) kiadott, Kizökkent idő című regényében.

Emellett Paul Bartel 1968-ban forgatott egy 25 perces rövidfilmet Titkos mozi (Secret Cinema) címmel, aminek főszereplője egy háziasszony, aki lassan rájön, hogy az életét filmre veszik és egy zártkörű moziban vetítik, ahol a nézők láthatják például azt, hogy a főnöke szexuálisan zaklatja, vagy azt, hogy a barátja szakít vele.

Bartal közel 20 évvel később újraforgatta a kisfilmjét, akkor a korszak népszerű (de két évad után kaszált) sci-fi sorozata, a többek között Steven Spielberg által is felügyelt Elképesztő történetek számára. Az epizódot szintén Titkos mozi címmel mutatták be 1986 áprilisában.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló