Ezeket a dolgokat még nem tudod az Oppenheimerről



Érdekességek Christopher Nolan júliusban érkező filmjéről.Ez lesz Christopher Nolan első filmje a Warnerrel való szakítás óta: 2021-ben, közel 20 év közös munka után hagyta ott Christopher Nolan a Warnert, méghozzá állítása szerint azért, mert nem ért egyet a stúdió tervével, aminek értelmében a mozikban bemutatott filmek párhuzamosan elérhetőek lesznek a streamingen is.

A rendező már az Universal stúdió égisze alatt készítette el az Oppenheimert. Bár az Universalnál az a szabály, hogy az 50 millió dollár felett nyitó filmek egy hónapig maradhatnak moziban, mégis a Halálos iramban 10. esetében megdőlni látszik ez az irányvonal.

Ugyanakkor Nolannek nem kell attól tartania, hogy az Oppenheimer idő előtt felkerül a netre, ugyanis állítólag az Universallal kötött megállapodásának része, hogy a film legalább 90, de akár 120 napig is moziexkluzív marad.

A film az Amerikai Prométheusz című könyvön alapul: A Kai Bird és Martin J. Sherwin által írt, 2005-ben megjelent, Amerikai Prométheusz című könyvén alapul az Oppenheimer története. A könyv szerzői egy görög mitológiai hasonlattal állították párhuzamba az atombomba feltalálását Prométheusz történetével, ahogy ezt tette egy korabeli újság is.

A görög mitológiában Prométheusz ellopta a tüzet az istenekről, majd azt az embereknek adta, amiért örökké tartó szenvedéssel büntették. Oppenheimer és az atombombát kidolgozó Manhattan Project egy olyan pusztító fegyvert adott az emberiségnek, ami egyfelől véget vethet a háborúnak, másfelől lángba boríthatja az egész világot.

A film címszereplő fizikusa önmagában is érdekes személy volt, ugyanis egy naiv, visszahúzódó zseni volt a közöségi életben, de szerette az költészetet, és annak ellenére, hogy tudós volt, a spiritualitás is érdekelte.

CGI helyett praktikus effektusokat használtak a robbanásoknál: Az Oppenheimerben nem a stilizált fekete-fehér jelenetek az egyetlen érdekes megoldás, hanem az is, hogy a forgatáson igyekeztek mindenhol praktikus effektusokat alkalmazni, tehát még a robbantásoknál is.

Számítógépet csak ahhoz használtak, hogy összeállítsák a felvett jeleneteket, vagyis minden, ami az Oppenheimerben látható, kamerával felvett jelenet. Ebbe beletartozik a híres Szentháromság névre keresztelt atombomba tesztje is, amit igazi robbantásokkal idézték meg.

Emellett az Oppenheimer fejében lezajló folyamatok látványos bemutatása is igazi felvételek alapján készült. Mindez azt jelenti, hogy egy igazán rendhagyó, elképesztően látványos filmre számíthatunk.

Ugyanakkor a robbantások nem életnagyságúak, viszont elég méretesek ahhoz, hogy impozánsnak tűnjenek, ezért a köréjük épített díszleteket a stáb „maxiatűröknek” hívta miniatűrök helyett.

Cillian Murphy sóvárgott azért, hogy főszereplő legyen egy Nolan-filmben: Nolan már többször dolgozott együtt az Oppenheimer főszerepét alakító Cillian Murphy-vel, így például az Eredetben és A sötét lovag- trilógiában.

A rendező elárulta, hogy nem szokása úgy forgatókönyvet írni, hogy már előre tudja, hogy kinek fogja felajánlani a szerepet, ám az Oppenheimer esetében kivételt tett, ugyanis Murphy-t nézte ki a fizikus megformálására. Az ír színész elmondta, hogy már régi álma volt, hogy főszerepet kapjon egy Nolan-filmben.

Ezzel kapcsolatban Murphy a következőt mondta el egy interjúban:

„Szerintem a világon bármely színész boldogan dolgozna együtt Chris Nolannel fő- és mellékszerepben egyaránt. Kettőnk munkakapcsolata már több, mint 20 éves, és rendkívül szerencsésnek érzem magam, amiért ezt mondhatom. És igen, titkon reméltem, hogy egyszer főszerepet kapok tőle.”

20 év után ez lesz Christopher Nolan első R-besorolású filmje: Nolan legtöbb filmje PG-13-as besorolást kapott, R-besorolású filmet pedig a 2002-es Álmatlanság óta nem készített. Az Oppenheimer azonban R-besorolást kapott, ami azt jelenti, hogy nemcsak az atombomba tesztek robbantásoknál játszanak nagy szerepet a filmben, hanem az explicit szóhasználat is várható.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló