Ezeket a dolgokat talán még nem tudod A sárkány közbelépről (1. rész)Érdekességek az 50 éve bemutatott filmről.Egyik karakterén keresztül kapcsolódik a Karate kölyökhöz: A filmben több olyan személy szerepel, akiket komoly harcművészként tartottak számon. Ilyen volt például Chuck Norris egyik tanítványa, Pat E. Johnson, aki Han egyik emberét alakítja. A Karate kölyökben már őszes hajjal és bajusszal játszotta az egyik versenybírót.

Lee megsebesítette Jackie Chant: Jackie Chan játssza Han egyik emberét, akinek a nyakát egy földalatti titkos barlangban törte el a főhős egy harc közben.

Amikor bottal támadtak egymásra, akkor Lee-nek sikerült tényleg megsebesítenie Chant, akinek ugyan nem esett nagyobb baja, mégis jól esett neki a kollégája érdeklődése, ahogy az is, hogy felajánlotta neki, hogy később újabb filmekben játszanak együtt. Erre azonban már nem kerülhetett sor.

A tükrös szoba eredetileg nem volt benne a forgatókönyvben: Paul M. Heller véletlenül vette észre a tükör hatását abban a hongkongi szállodában, ahol evett. Amikor a producerek megmutatták Lee-nek, akkor úgy döntöttek, hogy egy egész szobát megtöltenek tükrökkel.

A díszlethez különleges, tükrökből készült szekrényt építettek, amelyek egyik oldalán lyukat vágtak a kamera lencséjébe, hogy az operatőr bele tudjon olvadni a többi részbe. Gilbert Hubbs operatőr elmondta, hogy egyedülálló kihívás volt órákon át dolgozni ebben a környezetben, ugyanis folyamatosan meg kellett érintenie valamit, mivel amit nézett, az nem biztos, hogy ott volt.

Emellett rájött, hogy néhány óra után ki kell mennie a díszletből, le kell ülnie és néznie kell egy falat, ugyanis az egész díszlet olyan volt, mintha negyedik dimenzióban lenne. A több ezer darabból álló díszlet összetöréséhez Bruce Lee egy fémdarabot rejtett el a kezében.

Valódi örömlányok tűntek fel a filmben, akik órabérben dolgoztak: Mivel egyetlen kínai színésznő sem akart prostituáltat játszani egy amerikai filmben, ezért a stáb kénytelen volt igazi szexmunkásokat alkalmazni, akiket sztriptízbárokból vettek fel. Amikor kiderült, hogy nekik jóval többet fizetnek, akkor az elég nagy felháborodást okozott.

Bruce Lee összebalhézott a forgatókönyvíróval: A forgatókönyv megírásával Michael Allint bízták meg. Mivel ő, saját bevallása szerint, semmit sem tudott a harcművészetekről és Hongkongról, ezért menet közben tanult.

Eközben Bruce Lee aggódott a karaktere miatt, és kételkedett abban, hogy a Nyugat elfogadja-e a kínai hőst és az új megközelítést. Ugyanakkor tisztában volt a kínai identitásával és azzal, hogy az mennyire fontos a rajongói számára.

A színész meg akarta változtatni a forgatókönyvet, méghozzá azért, hogy az jobban tükrözze az örökségét és a harcművészetekkel kapcsolatos filozófiáját. Lee szerettet volna együtt dolgozni a forgatókönyvíróval, de az közölte, hogy a színész csak ne aggódjon ilyen dolgok miatt, mivel ez a film nem egy szépirodalmi mű és csak azért készülhetett el, mert olcsó.

Ezután a színész követelte, hogy küldjék el Hongkongból Allint, ám a producerek csak átköltöztették egy másik szállodába. Amikor ezt Lee megtudta, akkor olyan mérges lett, hogy nem akarta folytatni a munkát.

Végül sikerült elsimítani a dolgokat, de Lee soha nem bocsátott meg. Allin sem engedett az álláspontjából, sőt, kicsinyes bosszúként direkt „r” betűs szavakkal írta tele a színész szövegét, mert tudta, hogy nehezen ejt ki bizonyos szavakat.

Bruce Lee több alkalommal is megsérült a forgatáson: Az egyik sérülést akkor szerezte Bruce Lee, amikor a Bob Wall által alakított O'Hara egy összetört palackkal próbálta megvágni a főhőst. Mivel akkoriban Hongkongban nem használtak cukorüveget, ezért igaz üvegpalackot használtak a jelenethez, aminek sokadik forgatásán Wallnak nem sikerült leejteni az üveget, amibe Lee belenyúlt. A színész sebét 12 öltéssel kellett összevarrni.

Egy másik jelenet esetében Lee-t megmarta a kezében tartott mérgeskígyó, akinek szerencsére eltávolították a méregmirigyét, úgyhogy nem történt nagyobb baj.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló