Jim Carrey megnehezítette az Ace Ventura forgatásátÉrdekességek a 30 éve bemutatott vígjátékról.Jim Carrey megnehezítette a forgatást és az utómunkát is, mert mindenki rajta nevetett: Az Ace Ventura forgatása 1993-ban, Miamiban kezdődött. A munkát azonban megnehezítette a folyamatosan poénkodó Jim Carrey.

Erről a rendező elmondta, hogy a színésszel való közös munka legnagyobb kihívása az volt, hogy a stáb ne nevessen a forgatás alatt. Amikor Courteney Cox közeli felvételeit vették fel, akkor muszáj volt Carreyt kiküldeni, mert a színésznő képtelen volt komoly arcot vágni, amíg ő ott volt.

A vágásnál arra kellett nagyon figyelni, hogy ne hagyják a filmben azokat a részeket, amelyeknél a színészek épp kezdték elnevetni magukat.

A rendező és Jim Carrey is attól tartott, hogy a film véget vet a karrierjüknek: A forgatás során Carrey és a rendező, Tom Shadyac is amiatt aggódott, hogy az Ace Ventura tönkre fogja tenni a karrierjüket.

Elsősorban az keltett bennük kétséget, hogy vajon a közönség látni fogja-e a főszereplő emberi jegyeit az ökörködésen túl. A direktor szerint a stáb tisztában volt Ace rajzfilmes tulajdonságaival, de a kedvességet és a hűséget is látták benne, főleg akkor, amikor az állatokkal kommunikált. Shadyac elmondta, hogy rengeteget kockáztattak ezzel a filmmel, ami aztán busásan megtérült.

Carrey ragaszkodott kedvenc death metal bandája cameójához: Jim Carrey még nem volt nagy sztár az Ace Ventura fejlesztésekor, ezért nem lehettek speciális kérései a forgatáson, ám azt mégis sikerült elérnie, hogy a kedvenc bandája, a brutal death metalt játszó Cannibal Corpse kapjon egy cameót a filmben.

Erről az együttes dobosa, Paul Mazurkiewicz mesélte el, hogy amikor egy nap azzal hívta fel őket a kiadójuk, hogy Jim Carrey szeretné, hogy szerepeljenek egy vígjátékban, akkor azt hitték, hogy ez csak valami vicc, hiszen mit keresne egy vígjátékban egy ilyen brutális rétegzenét játszó banda?

Végül aztán elfogadták a felkérést, de csak azzal a feltétellel, hogy nem parodizálják ki őket, és nem kell poénkodniuk, hiszen egy death metal bandáról van szó. A stáb megnyugtatta őket, hogy önmagukat kell előadniuk a filmben, és nem fogják kiparódizálni. Ez nagyjából így is lett, de persze azért Carrey elsütött egy-két poént a tánctéren.

Eleinte Sherlock Holmes paródiának indult, amiben a főszereplő egy félkegyelmű: Az Ace Ventura készítőinek a célja az volt, hogy egy olyan vígjátékot készítsenek, ami szélesebb közönséget vonz be a mozikba.

Kezdetben Sherlock Holmes paródiának szánták, aminek a főhőse egy igaz idióta. Jack Bernstein forgatókönyvírót a házikedvencekről szóló David Letterman szkeccs ihlette meg, és az alapján találta ki az eltűnt állatok után nyomozó detektívet.

A film ismert mondásához egy vicces gesztus is tartozott: Carrey nem improvizálta Ace Ventura visszatérő mondatát, ami az „alrighty then”, magyarul „rendicsek”, ugyanis azzal az volt a célja, hogy az emberek úgy menjenek ki a moziból, hogy azt hajtogatják.

A mondat mellé kitalált egy vicces, nyelvnyújtós, mutogatós gesztust is, amiről szintén azt remélte, hogy az emberek átveszik, ha sikeres lesz a film, de ebben tévedett. Oka azonban így sem volt a szomorkodásra, hiszen a mai napig sokan idézik Ace mondását.

A film sok kritikát kapott a transzneműek ábrázolása miatt: Az Ace Ventura főgonoszáról, Lois Einhornról kiderül a cselekmény folyamán, hogy valójában nem nő, hanem férfi, méghozzá a volt focista, Ray Finkle.

A film fináléjában Ace kigúnyolja és megalázza őt. Egy korábbi jelenetben, amikor Ace rájött, hogy Einhornt, tehát férfit csókolta meg, akkor Carreyre jellemző túljátszással mutatja ki az undorát.

A színész erről azt mondta, hogy tisztában volt azzal, hogy nem fogja mindenki tetszését elnyerni az, ahogy ezt a jelenetet előadja. Ő azt akarta, hogy ez legyen a legharsányabb, legkellemetlenebb homofób reakció, amit valaha felvettek. Annyira nevetségesen akarta előadni, hogy azt egyszerűen ne lehessen komolyan venni, még akkor se, ha ezzel sokakat megsért.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló