Pszichés zavarokban, mentális problémákban szenvedő festők



Van Gogh, Goya és Michelangelo alkotásában is felfedezhető, hogy az alkotó nem volt egészséges.Mindegy, hogy zenéről, írásról, vagy festményről van szó, mert a kreatív tevékenység remek eszköz ahhoz, hogy kifejezzük azt, ami nyomaszt, bánt, örömet, bánatot, fizikai fájdalmat okoz. Ez lehet az oka annak, hogy több híres festő alkotásából is jól látszik, hogy valamilyen mentális, pszichikai problémával küzdött a művész.


Nicolas de Staël: A francia-orosz festő óriási befolyásra tett szert az 1950-es években. Az első munkáiban újradefiniálta a klasszikus tájképfestészetet egy meglehetősen absztrakt művészeti formává.


Kevesen tudják azonban, hogy de Staël depresszióban szenvedett. A nyugalomra vágyó művész Antibes városában, Franciaország déli részére költözött. A vesztét az okozta, amikor találkozott egy műkritikussal. Mivel ez a találkozó sikertelennek bizonyult, ezért a festő kiugrott a tizenegyedik emeleti lakása ablakán, és szörnyet halt.


Richard Dadd: Viktoriánus angol művészt a részletgazdag ábrázolása tette népszerűvé. Az első feljegyzett pszichotikus roham akkor tört rá, amikor a Níluson csónakázott. Ennek következtében vadul dobálta magát és azt képzelte, hogy Osiris, az egyiptomi isten, ellopta az elméjét.


Hazatérve Angliába, azt hallucinálta, hogy az apja az Ördög, úgyhogy leszúrta őt, majd Franciaországba menekült, ahol egy turistát akart meggyilkolni. Ekkor utalták be egy pszichiátriai intézetbe, a híres Bedlambe, ahol a leghíresebb műveit alkotta. Dadd paranoid skizofréniában szenvedhetett.


Vincent Van Gogh: A festő, akiről mindenki tudja, hogy megcsonkította a fülét, nagyon zavart, zaklatott ember volt, aki valószínűleg a túlzott abszintfogyasztás miatt, hajlamos volt a súlyos depresszióra és epilepsziás rohamokra.


A zseniális művész 37 évesen halt meg, amikor mellbe lőtte magát egy revolverrel. A szakértők szerint sok betegség okozhatta a festő mentális problémáit. Ezek közül csak kettő a Meniére-betegség vagy a bipoláris zavar.


Fransisco Goya: A festő jelentette a határt a régi mesterek és a modern spanyol festészet, grafika között. Goya romantikus festményei olyan művészeket inspirált, mint Bacon, Picasso és Manet. A művész alkotásaiban megjelent a szenvedélyes instabilitás, a magány, félelem és elidegenedés, ezért a festményeken keresztül feltárható Goya mentális állapota.


A művésznél súlyos mentális és fizikai tüneteket okozott az idegösszeomlás. Goya feljegyzéseiből kiderült, hogy hangokat hallott, elvesztette az egyensúlyát, fokozatosan elvesztette hallását, ami folytonos fülcsengéssel párosult.Edvard Munch: Az avantgarde vezéralakjának a leghíresebb munkája „A sikoly”, ami a modern kori elidegenedést ábrázolja. Munch az évek múlásával egyre jobban érezte, hogy egyfajta örökletes őrület kezd eluralkodni rajta.


Munch úgy érezte, közel jár hozzá a halál. Rémálmok és hátborzongató látomások gyötörték, ami a munkáján is meglátszik. A művész akkor kapott idegösszeomlást, amikor a szorongás fokozódott és a hallucinációk egyre erősebbé váltak. Miután pszichiátrián kezelték, a tünetek enyhültek. Később a munkájába is visszatért a régi formája.


Georgia O’Keefe: Úttörőnek számított a nők művészetben való elismerésében a festő, aki 1932-ben kapott súlyos idegösszeomlást. Ennek kiváltó oka az volt, hogy nem tudta befejezni a Radio City Music Hall freskót. Ekkor kórházba került és felhagyott a festészettel. Két évvel később újra visszatalált hozzá a kreativitása.


Michelangelo: A világ egyik legértékesebb remekműve fűződik a nevéhez, a Sixtus-kápolna mennyezetfreskója. Michelangelo a művészettörténet egyik legkiemelkedőbb alakja, akinek a műveiben több műértő súlyos mentális betegség jeleit fedezte fel.


Dr. Paul Wolf, a University of California munkatársa megvizsgálta a művész életművét, és megállapította, hogy néhány alkotásban a melankolikus hangulat, a depressziós hajlamra, bipoláris zavarra utal. Más szakértők úgy vélik, hogy a festőt köszvény is kínozta.


Paul Gauguin: A festményeket, szobrokat, kerámiákat, nyomatokat és még sok minden mást is készítő művész, tagja volt a francia posztimpresszionista mozgalomnak, a szimbolizmus és a szintetista stílus kialakulásában. Gauguin egyszer megpróbálta megölni magát. A művészt súlyos depressziós rohamok gyötörték, amelyek nagyon rossz hatással voltak a kreativitására.


Mark Rothko: Nagy jelentősége volt a New York-i absztrakcionista közegben a festőnek, aki sokáig depressziós volt. Ennek a gyengélkedésnek a közepén eljutott oda, hogy meg akart halni, és ezért tett is, ugyanis egy borotvával felvágta az ereit.


Louis Wain: A művész antropomorf macskaábrázolásai a mai napig híresek. Wain betegsége a skizofrénia volt, ami egyre jobban elhatalmasodott rajta. A festő életét téveszmék, bizalmatlanság és a szeretteivel szembeni ellenségeskedés kezdte jellemezni.


(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló