Filmes mítoszok és az igazság



Tényleg csak 24 óra eltelte után jelenthetjük be, ha eltűnt egy ismerősünk? Mennyi idő bemérni egy mobilt a valóságban?A filmektől nem várjuk el, hogy maximálisan hűek legyenek a valósághoz, hiszen az, ami az életben hetekig elhúzódik, az egy krimiben két perc alatt megoldódik. A gond akkor van, ha például egy betörés után elvárjuk, hogy a helyszínelők öt perc alatt nyomozzák ki, hogy ki volt a tettes.


Ha szeretnénk tisztában lenni a legnépszerűbb filmes mítoszokkal és az igazsággal, akkor az alábbi listában tizenkét ilyet ismerhetünk meg.


1. A mítosz szerint az aszteroida-öv sűrű és zsúfolt. A valóság ezzel szemben az, hogy az aszteroidák között sok mérföldnyi vákuum van.


2. A filmekben azt látjuk, hogy a fulladozó emberek kiabálva, a karjukat lóbálva kérnek segítséget. A valóságban nagyon nehéz észrevenni, ha valaki fuldoklik.


3. A rendőrség egy perc alatt be tudja mérni a telefon pontos helyét, legalábbis a filmekben, mert a valóságban ez akár 60 percig is eltarthat.


4. A hangtompító csak a filmekben teszi teljesen hangtalanná a fegyvert, mert a valóságban a hangtompító csak csillapítja a zajt, míg a lövést továbbra is lehet hallani.


5. A filmekben azonnali eszméletvesztést okoz a kloroform. Az igazság ezzel szemben az, hogy 5 percig is eltarthat, hogy valaki megérezze a kémiai hatást, ami csak rövid ideig tart.


6. A filmekben menő, ha valaki két fegyverrel lövöldözik, de a valóságban nagyon nehéz egyszerre két célpontra célozni.7. A filmekben nagyon vagány, ha a színész a fogával húzza ki a gránát biztosítékát. Ha ezt a valóságban megpróbálnánk, akkor valószínűleg elbúcsúzhatnánk a fogainktól, de a gránátban még mindig benne lenne a szeg.


8. A filmekben rendszeresen ki tudják nyitni a fegyverrel a lelakatolt ajtókat, de a valóságban a lakat nyelve vastag és vasból készült. Egy aprócska golyó nem fogja nekünk kinyitni.


9. A filmekben a törvényszéki nyomozók a vizsgálódásuk során minden kérdésre választ adnak, és megoldják a bűnügyet. A valóságban a kriminalisztikai folyamat a bizonyíték gyűjtésében segít.


10. A filmekben defibrillátorral újra lehet indítani a szívet. A valóságban, ha egy szív nem dobog tovább, akkor azt a defibrillátor se fogja újra beindítani.


11. A színészek képesek beszélgetni az ejtőernyős ugrás közben. A valóságban annyira süvít a szél, hogy minden más hangra megsüketül az ember.


12. A filmekben mindig elmondják, hogy csak 24 óra eltelte után lehet bejelenteni, hogy valaki eltűnt. A valóságban azonnal hívhatjuk a rendőrséget, ha komolyan aggódunk.


(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló