Ne adjunk munkát a tűzoltóknak az ünnepek alatt!



Mire figyeljünk oda karácsonykor, hogy ne égjen le a lakás?A karácsonyi ünnepek idején rengeteg riasztást kapnak a tűzoltók, mert rendszeres, hogy kigyullad a karácsonyfa, az adventi koszorú, vagy a konyhában okoz valami bajt, ezért tartsuk be a következő tűzvédelmi tanácsokat, ha nem szeretnénk lángokba borítani az otthonunkat!

Adventi koszorú: Négy héttel karácsony előtt, idén már holnap, minden vasárnap meggyújtunk egy gyertyát a boltban vett, vagy saját magunk készített, adventi koszorún, ezzel pedig elkezdődik a tűzveszélyes időszak.

Gyakori eset, hogy elfelejtjük, hogy az adventi koszorú ugyanúgy kiszárad, mint a fenyőfa, ami azt jelenti, hogy könnyen lángra kaphat. Ennek a valószínűségét növeli az, hogy a házilag készített, de a bolti adventi koszorú alól is sokszor hiányzik a nem éghető alátét.

Arra is figyeljünk oda, hogy a koszorúra tett díszek, termések, textíliák ne legyenek túl közel a gyertyákhoz, az adventi koszorút tegyük távol a függönytől, valamint legyen gondunk arra, hogy a gyertyák ne borulhassanak fel. Az egyik legfontosabb szabály az, hogy soha ne hagyjuk őrizetlenül az égő gyertyákat!

Karácsonyfa: A legnagyobb veszély az, hogy a fa napról napra egyre szárazabb lesz, tehát egyre nagyobb a veszélye annak, hogy könnyen lángra kap. A rizikót fokozza, hogy a gyanta gyúlékony anyag, ezért soha se használjunk gyertyát és nyílt lángot a karácsonyfán! A legjobb az, ha nem vágott fenyőt, hanem gyökereset állítunk. Nagyon fontos, hogy a fa elég nedvességet kapjon. Ha műfenyőt állítunk, akkor válasszunk lángmenteset!

Csillagszóró: A szakemberek azt tanácsolják, hogy a csillagszórót ne tegyük a fára, hanem tartsuk a kezünkben! A karácsonyi izzók is okozhatnak bajt. A silány minőségű és veszélyes égősorok egyrészről tüzet és áramütést okozhatnak.

Konyha: Az ünnepi készülődés legnagyobb része a konyhában zajlik. A Katasztrófavédelem adatai szerint elsősorban a túlhevült olaj fellángolása okozhat bajt. Sokan ezt vízzel próbálják eloltani, de ezzel csak rontanak a helyzeten, mert a vízből gőz keletkezik, ami „robbanást” okoz. Az így szétfröccsenő olaj még nagyobb problémát okoz.

A túlhevült olajra tegyünk egy fedőt, és várjuk meg, amíg a lángok maguktól kialszanak. Az olaj visszahűtése sok időt vesz igénybe, tehát legyünk türelmesek, mert ellenkező esetben a lángok újra fellobbannak.

Mit tegyünk, ha bekövetkezik a baj: Figyeljünk oda a részletekre, mert még így is előfordulhat, hogy önhibánkon kívül következik be a baj. Fontos, hogy legyen a közelben valamilyen tűzoltó eszköz, akár néhány liter víz.

Amikor azt tervezzük, hogy a lakás melyik pontjába állítsuk fel a fát, akkor figyeljünk arra, hogy ne kerüljön a menekülési útvonal elé! Ha úgy ítéljük meg, hogy egyedül is elbírunk a lángokkal, akkor cselekedjünk a lehető leggyorsabban, de amikor úgy látjuk, hogy túlnőtt rajtunk a probléma, akkor sürgősen hívjuk a tűzoltókat, és csak ez utána próbáljuk elfojtani a lángokat.

A legfontosabb, hogy azonnal hagyjuk el a lakást, ha veszélybe került a testi épségünk. Ezt guggolva, térdelve tegyük, mert fent mindig sokkal melegebb van, és pár centi rengeteget számít ilyen szituációban. A lépcsőházakban ne torlaszoljuk el az utakat virágokkal, asztallal, mert így nem csak mi tudunk gyorsan kimenekülni, hanem a tűzoltók is sokkal gyorsabban tudnak segíteni.

(Forrás: divany.hu)

 

Ajánló

Ajánló