A legáltalánosabb ajándékok, amire kár költeni



Klisé meglepetések, amely kínos helyzetbe hozza mind a két felet.A szeretet ünnepén nem kizárólag a legközelebbi családtagoknak, barátoknak adunk ajándékot, hanem például azoknak a rokonoknak is, akiket évente talán csak karácsonykor látunk. Az ünnepi ajándék beszerzés addig könnyű, amíg tudjuk, hogy minek örülne a másik, ám egy olyan személynek nehéz bármit is adni, akiről szinte semmit sem tudunk.

Ilyenkor kerülnek elő azok a klisék, amikről sokan azt hiszik, hogy nem lehet mellé lőni velük, pedig lehet, mert a legtöbben tudjuk, hogy azért kaptak már megint zoknit, mert az ajándékozónak ötlete sem volt, hogy mit szeretne a másik fél, ráadásul annyira nem is érdekelte, hogy esetleg megkérdezzen valakit, aki talán tudott volna ötleteket adni.

Ha nem akarunk kínos pillanatokat átélni karácsonykor, akkor az alábbi ajándékokat felejtsük el!

Rénszarvas, mikulás, hóember, pingvinek és manók: Attól, hogy karácsony van, még nem arra utaló mintás ruhát vásárolni, mert az év többi szakában senki sem hord karácsonyi holmit. A másik ok, amiért ne ajándékozzunk ilyesmit az, hogy kínos lesz, ha nem találjuk el a megajándékozott méretét.

Ruhát csak akkor adjunk ajándékba, ha biztosak vagyunk az ismerősünk méretében, de a legjobb az, ha inkább a kedvenc boltjába szóló ajándékutalvánnyal lepjük meg az illetőt.

Táska, sapka-sál-kesztyű-zokni: Ezek az ajándékok szinte biztos, hogy megtalálhatók minden karácsonyfa alatt. Ha a megajándékozott kifejezetten ezekre vágyott, és elárulta, hogy melyik táskát, sapkát, sálat, kesztyűt vagy zokni nézte ki magának, akkor nincs probléma.

Ha saját szakállra veszünk valakinek ilyesmit, akkor azzal már könnyen akadhat galiba. A táska esetében próbáljunk olyan kis kézitáskát, borítéktáskát, vagy színházi táskát ajándékozni, amelyből biztos, hogy nincs mindenkinek otthon egy tucattal. Ebben az esetben kisebb a mellényúlás valószínűsége, mint egy klasszikus táska esetében.

A sapka-sál-kesztyű-zokni esetében is hasonlóan kell eljárnunk, mert vagy eltaláljuk a másik ízlését, vagy nem. A nő ismerősünknek érdemes egy olyan vékony sálat ajándékozni, amit felvehet kosztümhöz, ballonkabáthoz, mert nem biztos, hogy ilyesmit már kapott a sok téli holmi ajándék között, ráadásul ősszel és télen is hasznát fogja venni egy ilyen sálnak.

Tusfürdő, dezodor szett: Ezt az ajándékot azért kell elfelejtenünk, mert az illemszabályok szerint ezzel azt sugalljuk, hogy az illetőnek rossz szaga van.

Karácsonyfadísz: A születésnaposnak sem illik gyertyát venni, a karácsonyfadísz pedig ugyanaz a kategória. Ha valami apróságot szeretnénk ajándékozni, akkor gondolkodjunk olyasmiben, aminek a másik a hasznát tudja venni, vagy tudjuk, hogy vágyik rá.

Pénz: Ez az ajándék igényli a legkevesebb kreativitást, hiszen a csomagolás is kimerülhet egy egyszerű, fehér borítékban. Emellett a megajándékozott felé azt üzenni, hogy egy percet sem gondolkodtunk azon, hogy minek örülne az illető.

Ha tényleg nem tudjuk, hogy mit vehetnénk a másiknak, vagy nem akarunk bakot lőni, akkor legalább váltsuk be a pénzt egy ajándékutalványra, mert az még mindig személyesebb ajándék, mint a bankjegy.

Gyertya, gyertyatartók, mécsesek, füstölők: Még mielőtt megvennénk ezt az ajándékot, képzeljük magunkat annak a helyébe, akinek vesszük. Rögtön rá fogunk jönni, hogy csak egy újabb porfogót fog látni a gyertyában.

Inkább vegyünk csokit, süteményt, vagy más finomságot. Ugyanez igaz a sztenderd mikulásos/karácsonyi bögrékre is. Egy kis kreativitással 500-1000 forintért csináltathattunk egy személyre szabott bögrét egy közös fotóval, idézettel, vagy egyedi mintával.

Takarító-/főzőeszközök: Elsősorban a családanyák kapnak ilyen ajándékot, ők pedig nem biztos, hogy repesni fognak az örömtől. Abban az esetben, ha az illető hobbija a főzés, sütés, és ehhez szüksége van egy-egy különleges eszközre, akkor már jó ajándék. A felmosószettre nincs mentség, tehát azt felejtsük el!

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló