Csipkerózsika szindrómában szenved Beth Goodier



Disney történetek után nevezték el a betegségeket, amelyeknek érintettjei nem élnek mesébe illő életet.Aki ismeri a Disney meséket az jól tudja, hogy Pán Péter soha nem akart felnőni, Csipkerózsika folyton aludt, Hamupipőke pedig egy erős, határozott férfit választott a párjának. Míg a hétköznapi emberek számára ezek csak kedves mesék, addig a tudomány egy-egy betegséget nevezett el a népszerű szereplőkről, ám velük ellentétben, a betegek élete nem tündérmese.

Csipkerózsika-szindróma: A történetben Csipkerózsikát megszúrja az orsó a 16. születésnapján. A lány mély álomba szenderül, amiből csak az igaz szerelme csókja képes felébreszteni. A valóságban a Csipkerózsika-szindróma egy ritka, gyógyíthatatlan neurológiai betegség, mely során a beteg bárhol, és bármikor képes elaludni.

Ebben szenved a 22 éves Beth Goodier is, aki 2011. november 17-én elaludt, és szinte fel sem ébredt a következő 6 hónapban. A gyerekpszichológusnak készülő Beth napi 22 órát aludt, tehát csak annyi időre ébredt fel, hogy egyen és igyon.

A korábban mindig jól tanuló lány az elmúlt 5 év háromnegyedét átaludta, kihagyta a születésnapokat, a karácsonyi vacsorákat, és fel kellett adnia az álmát, amiért korábban keményen tanult.

Amikor Beth felébred, akkor nem érzi magát betegnek, és az sem tűnik fel neki, hogy mennyit aludt. A lány anyukája otthagyta a munkáját, hogy minél többet lehessen a lányával. Elmondása szerint az a legrosszabb, hogy Beth zavarodott lesz a sok alvástól. A fiatal nő rendszeresen nem tudja, hogy hol van, mi történik körülötte.

A Csipkerózsika-szindrómában szenvedő Beth sok támogatást kap a 25 éves barátjától, akivel 3 éve találkozott, amikor éppen ébren volt. A srác szinten minden nap elmegy a barátnőjéhez, és várja, hogy újra szerelembe essenek, amikor felébred. A lány normális, éber élete általában csak 2 hétig tart, ez pedig egyáltalán nem mesés.

Hamupipőke-komplexus: Azok a nők szenvednek ebben a betegségben, akik rettegnek attól, hogy egyedül kell megállniuk a helyüket a mai világban, ezért mindennél jobban vágynak arra, hogy egy erős férfi gondoskodjon róluk. A Hamupipőke-komplexusos nők képesek leélni az egész életüket egy rossz párkapcsolatban, mert nekik csak az számít, hogy eltartsák őket.

Aranyhaj-szindróma: Rapuntzel azért növesztette meg szép hosszúra a haját, hogy a királyfi annak segítségével felmásszon hozzá a toronyba. A Rapuntzel-szindrómás betegek nem a hajukat növesztik, hanem kényszeresen eszik azt.

Ezt főleg a kamasz lányokat érint. A betegek nagyon komoly egészségügyi problémáknak teszik ki magukat, hiszen a gyomor nem képes megemészteni a hajat. Az évek alatt összegyűlt hatalmas hajlabdacsot műtéttel lehet eltávolítani.

Pán Péter-szindróma: A mese szerint Pán Péter soha nem akart felnőni, ezért így nevezik azokat az embereket, akik érzelmileg éretlenek, rettegnek a magánytól, rosszul kezelik a kritikát, és hallani sem akarnak arról, hogy felelősséget kellene vállalniuk. A Pán Péter-szindróma leggyakrabban férfiakat érint. Ha női betegről van szó, akkor Wendy-szindrómáról beszélünk. Wendy szintén a Pán Péter mesében szerepelt. Ő kísérte el Pán Pétert a Seholszigetre, ahol a gondoskodó anyuka szerepét töltötte be.

Bambi-komplexus: A kis őzgida neve egyet jelent azzal a szentimentális rajongással, amit néhány ember a természet iránt érez. A betegek annyira imádják a természetet, hogy képesek minden eszközzel tiltakozni a vadászok és az állatok megölése ellen.

(Forrás:
szeretlekmagyarorszag.hu, marmalade.hu)

 

Ajánló

Ajánló