Japán elejét veszi a Föld körül keringő űrszemeteknek



Japán innovatív módon kívánja felvenni a harcot a Föld körül keringő rengeteg űrszemét ellen.

Egy halászhálókat gyártó céget kértek fel arra, hogy gyártson hosszú mágneses zsinórt, amelynek segítségével meg lehetne oldani a problémát.

Az űrszemetek a Föld körül akár 28 ezer kilométeres sebességgel is haladhatnak. Ezek lehetnek különféle levált földi már nem használatos űrobjektumok műholdakról, rakétákról. Ilyen tárgyakból a napjainkban már több mint 100 millió kering az élő bolygónk körül, becslések szerint.
Az első Föld körüli pályára állított műhold a szovjet Szputnyik volt, amelyet 1957-ben lőttek fel. Ettől kezdve gyűlnek egyre jobban az űrszemetek a Föld körül. A japánok úgy gondolják, hogy ezt az állapotot fel kell számolni, vagy legalábbis csökkenteni.

A japánok határozottan léptek is az ügyben, hiszen fellőtték a Kounotori (Gólya) nevű teherűrhajót, amely már teljesíti a szolgálatot. A BBC beszámolója szerint az űreszköz a Nemzetközi űrállomásra szállít utánpótlást, amely azt jelenti, hogy egy 700 méter hosszú alumíniumszálakból és acélhuzalokból font zsinórt húz maga után.
A mágneses elektrodinamikus csáp képes arra, hogy az űrutazás közben az utazó űrszemetek pályáját jelentősen megváltoztatja, amely adott pillanatban a környékén van. Így jobb esetben kitolódnak az atmoszférába, ahol egyszerűen elégnek.

Az alábbi koncepcióvideón azt láthatjuk, hogy miként működik a japánok által épített JAXA.

Ez a módszer egyelőre csak a nagyobb darabokhoz használható, de ez is nagyon fontos, hiszen a BBC elemzői szerint az űrszemetek által okozott balesetek kockázatát jelentősen csökkenti.


Ez pedig nagyon fontos lehet az űr bizniszben, mert egy ilyen űrszeméttel való ütközés dollár milliárdos károkat okozhat. Akár emberi életeket is követelhet egy ilyen baleset!

Forrás: hvg.hu

Ajánló

Ajánló