Kísértethistóriák (2. rész)



Szellemjárta helyek itthon és külföldön.Gyilkos és áldozata kísért a házban: Hugh W. Mercer generális részére kezdődött építkezés Savannahban, Georgiában. Az 1860-ban kezdett építkezést fel kellett függeszteni a polgárháború miatt, ezért csak 1868-ban fejezték be a munkálatokat.

A háznak ekkor új tulajdonosa lett. Az épületet 1969-ben Jim Williams antik kerekedő vette meg. Williams később felvette Danny Hansfordot, hogy legyen az asszisztense. A két férfi intim közelségbe került egymással.

1981-ben Williams megölte a másik férfit. Az, hogy önvédelem, vagy gyilkosság történt, nem derült ki, de a negyedik tárgyaláson felmentették a gyanúsítottat, aki egy évvel később tüdőgyulladást kapott. Állítólag a férfi ugyanott halt meg, ahol a szeretője. Napjainkban mind a ketten kísértenek a házban.

Szellemjárta világítótorony: 1808-ban készült el Toronto legidősebb épülete, a Gibraltar Point Világítótorony, amiben egy megmagyarázatlan haláleset történt. 1818-ban John Paul Rademuller volt a világítótorony első karbantartója.

A sört is áruló férfihoz két-három katona állított be az egyik este, hogy sört szerezzenek, ám vita robbant ki. A veszekedés hevében a katonák megtámadták a karbantartót, akit baltával gyilkoltak meg. Az emberölés után a tettesek feldarabolták, majd eltemették a holttestet. A gyilkosság azonban kiderült, de végül senkit sem ítéltek el érte. A világítótorony ma is üzemel és megmagyarázhatatlan jelenségek kapcsolódnak hozzá.

Tragikus szerelmi történet: Az örök szerelem házának is nevezik a Fonyódon található Kripta villát. A szívszorító szerelmi történet főszereplője Abrudbányay-Rédiger Ödön, erdélyi gyógyszerész, és Magdus.

A XX. századba Ödön menthetetlenül beleszeretett a szép, fiatal lányba Kolozsváron. A szerelem kölcsönös volt, ezért Ödön hamarosan megkérte Magdus kezét, aki igent mondott. A boldog pár kitűzte az esküvő napját, de az előkészületek közben Magdus megbetegedett és meghalt.

A csak 19 éves menyasszonyt mély szomorúsággal gyászolta Ödön, aki magához vette a szerelme személyes dolgait, majd 1920 után Magyarországra költözött. A férfi egy idei Nagykanizsán élt, de végül Pécsen telepedett le.

Habár Ödön később megnősült, Magdust mégsem tudta elfelejteni. Amikor a férfi meglátta a meseszép fonyódi panorámát, akkor elhatározta, hogy ott állít emléket az első szerelmének. A tervet a megvalósítás követte.

1940-ben egy pécsi építőmester tervezte meg a mediterrán stílusú épületet, aminek az alagsorában alakították ki a be nem teljesült nászra emlékeztető szobát, ahol egy kőből faragott ágyon fekszik Magdus és Ödön, egymás kezét fogva.

Az ágy két oldalán a koporsóknak hagytak helyet. Ödön szerette volna, ha Magdus hamvai a szobában pihennek, ám nem sikerült áthozatnia. Az ágy alatt egy csapóajtó található, ami egy olyan helyiségbe vitt volna, ahol Ödön családját temették volna el, de ez is csak terv maradt.

A kísértetfalu: A szlovák határtól 1 kilométerre található Derenk, az egykori falu, ahol a természet vette át a hatalmat. Az épületeket a növényzet nőtte be, míg az utakat por lepte be. A településen ma már csak a turisták járnak, pedig ez régen nem így volt.

1881-től 1945-ig Abaúj-Torna vármegye része volt a falu, ami 1950-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez került. Derenk 1920-ban került az első nagy veszélybe, mert a magyar-csehszlovák határt úgy húzták meg, hogy az kettészelte a főutcát.

A község sorsát népszavazással döntötték el. Ennek eredményeként Magyarországé maradt a település, de ez nem tartott sokáig, mert 1938-ban Horthy Miklós véglet eldöntötte Derenk sorsát, amikor kitalálta, hogy vadaskertet hoz létre a vidéken, ahonnan elkezdték kitelepíteni a helyieket.

Az épületeket lebontották, a lakosok vagyonát pedig vonatokon szállították az új lakhelyükre. Az 1940-es években teljesen kiürült a település. Napjainkban csak a romos iskola, a templom helyére épült kápolna, és a közeli temető bizonyítja, hogy valaha emberek éltek a kísértetfaluban.

(Forrás: life.hu, bizzarium.com)

Ajánló

Ajánló