A török támadást is túlélte az avasi templomrom



Magyarország legérdekesebb középkori templomai, amelyek részben, vagy egészben, de túlélték a történelem viharos évszázadait.Az avasi templomrom: Több forrás azt állítja, hogy már a római korban is létezett a település, ahol a XIII. században építették fel a templomot. Az épület egyes részei a zalai várhoz tartoztak. Később a szigligeti vár tartozéka lett, ami azt jelentette, hogy annak sorsában osztozott. A templom 1544 és 1550 között, a török támadás során kezdett pusztulni.

A fülöpi templomrom: Révfülöp belterületén, a vasútállomás mellett kell keresnünk az 1211-ben először említett, egyhajós templom romjait. Az egész jó állapotban fennmaradt épület ma emlékmű.

A Szent Anna kápolna, Székesfehérvár: Székesfehérvár területén a Szent Anna kápolna az egyetlen olyan középkori épület, ami teljes egészében fennmaradt. A kápolna építését 1474-ben egy Hentel nevű polgár döntötte el. A munkából Kálmáncsehi Domokos, a koronázó templom prépostja, is kivette a részét. A török időkben imaháznak használták a kápolnát.

Az ösküi kerektemplom: A Veszprém megyei Öskü középkori műemléke, ami a Bakony lábánál található karsztos fennsík egyik sziklás dombján magasodik. A kupolás tetejű, kerek templom eredete rengeteg legendát szült. Ezek egyike, hogy török mecsetről van szó, vagy egy római kori épületről.

Az aszófői templomrom: A vasútállomástól délre, a Balaton partján, természetvédelmi területen található a középkori templomrom, amit egy római kori épület alapjaira húztak fel. A templom első írásos említés 1093-ból származik.

Az egyhajós templom a XIII. században, román stílusban, egyenes záródású szentéllyel épült. A feltárás során ágyúgolyókat találtak a falakban, a sírokban pedig elszenesedett emberei maradványok bizonyítják a törökök pusztítását.

A zsámbéki romtemplom: A Székesfehérvár és Esztergom közötti útvonal mentén található Zsámbék aranykorát a középkorra datálhatjuk. Az országba III. Béla feleségével, a francia király lányával érkezett Aynard lovag, aki úgy döntött, hogy megépítteti a háromhajós, késő román kori, gótikus templomot.

Az ecséri templomrom: A XII. században, román stílusban épült a Révfülöp és Kővágóörs közötti területen található templom. 1548-ban csak a kőből kialakított templom és a hozzá tartozó épületek falai tudtak ellenállni a török támadás rombolásának.

A székesfehérvári koronázótemplom romjai: Látva a mai állapotát, nehéz elhinni, hogy ez a templom egykor Európa egyik legnagyobb temploma volt. A szebb időket is megélt épületet I. István építette, mint a saját magánkápolnáját.

A templomot román stílusban alakították ki, de idővel többször át kellett építeni, aminek eredménye, hogy az egyik legszebb faragott, díszített gótikus épület lett belőle, ahol sok királyunk talált végső nyughelyre.

A problémát itt is a törökök okozták, mert amikor megszerezték a várost, akkor a csapatok felbolygatták és kirabolták a királysírokat. A visszafoglalás után a város újjáépítéséhez használták fel a koronázótemplom köveit, aminek eredménye, hogy mára szinte a földdel vált egyenlővé.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló