Tippek, ha belföldi kirándulással töltenéd az őszt



Csodás magyar helyszínek felkeresésével teheted emlékezetesebbé az évszakot.Habár ősszel az időjárás egyre hűvösebb, csapadékosabb, arról még sincs szó, hogy ilyenkor nem utazhatunk el, hogy például eltöltsünk egy hosszú hétvégét belföldön vagy külföldön. Ha úgy döntesz, hogy Magyarországra tervezed az őszi kirándulást, akkor az alábbi gyűjteményből kedvedre szemezgethetsz.

Fátyol-vízesés, Szilvásvárad: A 18 mészkőlépcsőn, 17 méter hosszan zubog le a Fátyol-vízesés, aminek elnevezésére két magyarázat létezik. Az egyik az, hogy a lezúduló vízfátyolról kapta a nevét. A másik szerint a mésztufa fehér, csipkés mintázatáról keresztelték el.

Erzsébet-kilátó, János-hegy: 528 méterével Budapest legmagasabb pontja a János-hegy, aminek csúcsán 1910 óta áll a kilátó. A hegyet Hunyadi Jánosról nevezték el, mert állítólag nagyon szívesen vadászott erre. A kilátó Sissiről kapta a nevét.

Megyer-hegyi tengerszem, Sárospatak: A középkorban kőbányaként használták a Megyer-hegyi tengerszemet, de a XX. században csökkent a termelés. Ennek eredményeként a völgy lassan vízzel telt meg. Így alakult ki a tengerszem.

A kirándulóhely Magyarország egyik legszebb természeti csodája. A tó legmélyebb pontja 6,5 méter. A tavat a Malomkő tanösvényen lehet elérni.

Tapolcai-tavasbarlang, Tapolca: 1903-ban fedezték fel a Balaton-felvidék szívében a tavasbarlangot, majd tíz éven belül látogathatóvá tettek. A barlangban a hideg és meleg karsztvizek 100 ezer év alatt vájták ki a járatokat, üregeket, amelyekbe a Malom-tó vizének visszaduzzasztásának segítségével megvalósult a belső csónakázás lehetősége.

Királyréti Erdei Vasút, Börzsöny: 1893-ban hoztál létre a Börzsöny legrégibb kisvasútját. Eredetileg nem személyszállításra szánták a közel 10 kilométeres vasúti vonalat, hanem erdei célokra. A kisvasút végigvisz a változatos tájon, ahol patak mellett, erdőben és völgyben robog el. Szokolyában a főutca mellett, a házak előtt halad át, ahogy egy villamos is.

Brunszvik-kastély, Martonvásár: Mária Terézia adta Brunszvik Antal grófnak a kastélyt és az ahhoz tartozó martonvásári birtokot. A Brunszvik-kastély az átépítés után, 1870-ben érte el a jelenlegi állapotát.


A kastélyban található a Beethowen Emlékmúzeum. A parkban különböző fafajtákat között sétálgathatnak a látogatók. A kastély kertjében egy kis sziget található, ahol nyaranta három alkalommal Beethowen szimfóniákat adnak elő. Az egykori főúri rezidencián ma a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont található.

(Forrás: femcafe.hu)

Ajánló

Ajánló